Pomidor na 7 sposobów
Dlaczego warto jeść pomidory? Bo są cennym źródłem likopenu, czyli naturalnego barwnika, który jest najsilniejszym spośród utleniaczy zaliczanych do grupy karotenoidów. Zawarty w pomidorach likopen opóźnia procesy starzenia organizmu i zmniejsza ryzyko zawału, gdyż neutralizuje wolne rodniki. A co ciekawe, barwnik ten nie ginie podczas obróbki termicznej pomidorów, co więcej, w przetworzonych owocach (tak, pomidory są owocami :)) likopenu jest nawet 3 razy więcej, niż w świeżych pomidorach.

Jagnięcina z grilla z pomidorową kaszą kuskus
Wakacje, ciepłe wieczory, słońce - sezon grillowy trwa w najlepsze.
Jeżeli znudziła ci się już grillowana kiełbasa i skrzydełka z kurczaka, to mamy dla ciebie idealną propozycję – jagnięcina z pomidorową kaszą kuskus. Pysznie, zdrowo i… inaczej :). Zainspiruj się i zaskocz swoich gości tym daniem!

Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy
Gazpacho jest tradycyjnym hiszpańskim daniem, które podczas upalnych dni sprawdzi się świetnie. Tę kremową zupę serwujemy na zimno – nie gotujemy nawet jej składników – wystarczy, że zmiksujesz wszystko przy pomocy blendera oraz schłodzisz.
Pomidory są niskokaloryczne, w 100 gramach znajduje się tylko 18 kcal – to świetna wiadomość dla osób dbających o linię i walczących z nadwagą. Dodatkowo, te czerwone owoce w 94 proc. składają się z wody, więc skutecznie gaszą pragnienie, zatem pomidorowe gazpacho to idealny obiad w gorący dzień.


Kurczak pieczony z pomidorowym ryżem i ziołami toskańskimi
Kolejna propozycja dla miłośników ryżu i pomidorów – pieczony kurczak z ryżem pomidorowym. Szybkie i smaczne danie idealne dla całej rodziny. Nie wymaga dużego nakładu czasu ani energii – danie idealne. Spróbuj!

Szakszuka
To egzotycznie brzmiące danie pochodzi z Afryki, ale od jakiegoś czasu karierę robi także w Europie, a zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich.
Jajka sadzone w pomidorach, bo o nie tu chodzi, to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie, które posmakuje każdemu. A co najważniejsze, przygotowanie szakszuka nie wymaga użycia żadnego tłuszczu, więc przepis ten powinny poznać osoby odchudzające się.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Każdy kto stara się wyeliminować masło ze swojej diety, powinien przygotować jajeczną pastę z suszonymi pomidorami. Smakuje pysznie solo, jaki i w duecie z wędliną czy świeżymi warzywami. Spróbuj koniecznie!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze