Pyszne, bezglutenowe śniadanie

Dieta bezglutenowa rządzi się tylko jedną zasadą – wyeliminowaniem z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Wydawałoby się, że nic prostszego, jednak wykluczając gluten pole manewru w kuchni jest ograniczone. Co zjeść na śniadanie, by dostarczyć organizmowi energii na resztę dnia? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na pożywne, bezglutenowe śniadanie.

Shutterstock

Co można jeść na diecie bezglutenowej

Gluten to mieszanka białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i w orkiszu. Osoby, które cierpią na celiakię lub alergiczną nietolerancję glutenu, muszą unikać nie tylko wyżej wymienionych zbóż, ale także produktów od nich pochodnych.

Będąc na diecie bezglutenowej do jadłospisu można wprowadzić produkty z mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, sojowej, amarantusa, prosa i komosy ryżowej. Te rośliny nie mają w swoim naturalnym składzie glutenu. Z powodzeniem można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika.

Obecnie rynek spożywczy oferuje już wiele produktów, które naturalnie zawierają gluten w wersji bez tego białka. W sprzedaży zajdziesz np. chleby i makarony bezglutenowe. Szukaj opakowań z przekreślonym kłosem, by mieć stuprocentową pewność, że produkty, których chcesz użyć nie zawierają glutenu.

Alternatywą dla zwykłych słodyczy posiadających w swoim składzie gluten może być o wiele zdrowszy miód, dżem, ciasta, w których składzie są składniki dozwolone dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu oraz domowe kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej. Ciastka ryżowe, chipsy kukurydziane i popcorn także są dozwolone.

Placuszki z mąki ryżowej z suszonymi pomidorami i ricottą

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 180 ml mleka,
  • 125 g ricotty,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • niewielka szczypta sody oczyszczonej,
  • garść uprażonych ziaren słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • świeża rukola i tymianek.

Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i sodę w jednej miseczce, a w drugiej zmiksuj mleko, oliwę i ricottę do chwili uzyskania jednolitej masy. Dodaj do tego zawartość pierwszej miski i mieszaj jeszcze przez moment. Do gładkiej już masy dodaj pestki słonecznika i pokrojone suszone pomidory oraz starannie wymieszaj.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Na patelnię z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą z oliwek wlej odpowiednie porcje ciasta. Smaż, aż placuszki zarumienią się. Gdy będą gotowe przełóż je na talerze, połóż na nich świeże listki tymianku i rukoli.

Owsianka z borówkami i jeżynami

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • 500 ml mleka roślinnego,
  • duży banan,
  • 150 g jeżyn,
  • 150 g borówek,
  • 4 łyżki miodu,
  • łyżka wody,
  • nasiona chia lub lnu,
  • uprażone pestki słonecznika.

Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj, aż mleko nie zacznie wrzeć. Teraz zmniejsz ogień i mieszając gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na chwilę. Gdy mleko z owsianką lekko przestygną, przełóż je do miseczek i dodaj orzechy, pestki słonecznika i pokrojonego banana – całość wymieszaj.

Jeżyny i borówki delikatnie umyj, wsyp do rondelka i polej miodem, dodaj wodę i postaw na małym ogniu. W chwili, kiedy owoce puszczą sok, będą już gotowe.

Teraz wymieszaj mleko z owsianką i owoce, dodaj ziarenka chia. Pamiętaj, aby ziarenka chia lub len dodać dopiero przed samym podaniem owsianki, ponieważ pod wpływem wilgoci bardzo pęcznieją.

Komosa ryżowa ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

  • 150 g komosy ryżowej,
  • pomidor,
  • garść szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • olej kokosowy (lub inny) do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno czosnek, a pomidora pokrój w kosteczkę. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż na nim czosnek. Kiedy czosnek uzyska złotawy kolor, dodaj pokrojonego pomidora i liście szpinaku.

Zawartość patelni smaż, do momentu puszczenia soku przez pomidora. Dodaj komosę i wymieszaj całość. Posyp pokrojoną natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.

Proste, zdrowe, bezglutenowe śniadanie gotowe! Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Groszek cukrowy w roli głównej Włoska sałatka z kozim serem Jak przygotować domową lemoniadę? Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono Tarta z jeżynami Rozsmakuj się w chłodnikach Pyszne domowe lody. To nie takie trudne! Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby