Pyszne, bezglutenowe śniadanie
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temuDieta bezglutenowa rzÄ…dzi siÄ™ tylko jednÄ… zasadÄ… – wyeliminowaniem z jadÅ‚ospisu produktów, które zawierajÄ… gluten. WydawaÅ‚oby siÄ™, że nic prostszego, jednak wykluczajÄ…c gluten pole manewru w kuchni jest ograniczone. Co zjeść na Å›niadanie, by dostarczyć organizmowi energii na resztÄ™ dnia? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na pożywne, bezglutenowe Å›niadanie.
Co można jeść na diecie bezglutenowej
Gluten to mieszanka białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i w orkiszu. Osoby, które cierpią na celiakię lub alergiczną nietolerancję glutenu, muszą unikać nie tylko wyżej wymienionych zbóż, ale także produktów od nich pochodnych.
Będąc na diecie bezglutenowej do jadłospisu można wprowadzić produkty z mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, sojowej, amarantusa, prosa i komosy ryżowej. Te rośliny nie mają w swoim naturalnym składzie glutenu. Z powodzeniem można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika.
Obecnie rynek spożywczy oferuje już wiele produktów, które naturalnie zawierają gluten w wersji bez tego białka. W sprzedaży zajdziesz np. chleby i makarony bezglutenowe. Szukaj opakowań z przekreślonym kłosem, by mieć stuprocentową pewność, że produkty, których chcesz użyć nie zawierają glutenu.
Alternatywą dla zwykłych słodyczy posiadających w swoim składzie gluten może być o wiele zdrowszy miód, dżem, ciasta, w których składzie są składniki dozwolone dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu oraz domowe kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej. Ciastka ryżowe, chipsy kukurydziane i popcorn także są dozwolone.
Placuszki z mąki ryżowej z suszonymi pomidorami i ricottą
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej,
- 180 ml mleka,
- 125 g ricotty,
- 0,5 łyżeczki soli,
- niewielka szczypta sody oczyszczonej,
- garść uprażonych ziaren słonecznika,
- oliwa z oliwek,
- 5 suszonych pomidorów,
- świeża rukola i tymianek.
Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i sodę w jednej miseczce, a w drugiej zmiksuj mleko, oliwę i ricottę do chwili uzyskania jednolitej masy. Dodaj do tego zawartość pierwszej miski i mieszaj jeszcze przez moment. Do gładkiej już masy dodaj pestki słonecznika i pokrojone suszone pomidory oraz starannie wymieszaj.
Na patelnię z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą z oliwek wlej odpowiednie porcje ciasta. Smaż, aż placuszki zarumienią się. Gdy będą gotowe przełóż je na talerze, połóż na nich świeże listki tymianku i rukoli.
Owsianka z borówkami i jeżynami
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 500 ml mleka roślinnego,
- duży banan,
- 150 g jeżyn,
- 150 g borówek,
- 4 łyżki miodu,
- łyżka wody,
- nasiona chia lub lnu,
- uprażone pestki słonecznika.
Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj, aż mleko nie zacznie wrzeć. Teraz zmniejsz ogień i mieszając gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na chwilę. Gdy mleko z owsianką lekko przestygną, przełóż je do miseczek i dodaj orzechy, pestki słonecznika i pokrojonego banana – całość wymieszaj.
Jeżyny i borówki delikatnie umyj, wsyp do rondelka i polej miodem, dodaj wodę i postaw na małym ogniu. W chwili, kiedy owoce puszczą sok, będą już gotowe.
Teraz wymieszaj mleko z owsianką i owoce, dodaj ziarenka chia. Pamiętaj, aby ziarenka chia lub len dodać dopiero przed samym podaniem owsianki, ponieważ pod wpływem wilgoci bardzo pęcznieją.
Komosa ryżowa ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
- 150 g komosy ryżowej,
- pomidor,
- garść szpinaku,
- zÄ…bek czosnku,
- olej kokosowy (lub inny) do smażenia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno czosnek, a pomidora pokrój w kosteczkę. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż na nim czosnek. Kiedy czosnek uzyska złotawy kolor, dodaj pokrojonego pomidora i liście szpinaku.
Zawartość patelni smaż, do momentu puszczenia soku przez pomidora. Dodaj komosę i wymieszaj całość. Posyp pokrojoną natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Proste, zdrowe, bezglutenowe śniadanie gotowe! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze