Pyszne, bezglutenowe śniadanie

Dieta bezglutenowa rządzi się tylko jedną zasadą – wyeliminowaniem z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Wydawałoby się, że nic prostszego, jednak wykluczając gluten pole manewru w kuchni jest ograniczone. Co zjeść na śniadanie, by dostarczyć organizmowi energii na resztę dnia? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na pożywne, bezglutenowe śniadanie.

Co można jeść na diecie bezglutenowej
Gluten to mieszanka białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i w orkiszu. Osoby, które cierpią na celiakię lub alergiczną nietolerancję glutenu, muszą unikać nie tylko wyżej wymienionych zbóż, ale także produktów od nich pochodnych.
Będąc na diecie bezglutenowej do jadłospisu można wprowadzić produkty z mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, sojowej, amarantusa, prosa i komosy ryżowej. Te rośliny nie mają w swoim naturalnym składzie glutenu. Z powodzeniem można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Obecnie rynek spożywczy oferuje już wiele produktów, które naturalnie zawierają gluten w wersji bez tego białka. W sprzedaży zajdziesz np. chleby i makarony bezglutenowe. Szukaj opakowań z przekreślonym kłosem, by mieć stuprocentową pewność, że produkty, których chcesz użyć nie zawierają glutenu.

Alternatywą dla zwykłych słodyczy posiadających w swoim składzie gluten może być o wiele zdrowszy miód, dżem, ciasta, w których składzie są składniki dozwolone dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu oraz domowe kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej. Ciastka ryżowe, chipsy kukurydziane i popcorn także są dozwolone.
Placuszki z mąki ryżowej z suszonymi pomidorami i ricottą
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej,
- 180 ml mleka,
- 125 g ricotty,
- 0,5 łyżeczki soli,
- niewielka szczypta sody oczyszczonej,
- garść uprażonych ziaren słonecznika,
- oliwa z oliwek,
- 5 suszonych pomidorów,
- świeża rukola i tymianek.

Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i sodę w jednej miseczce, a w drugiej zmiksuj mleko, oliwę i ricottę do chwili uzyskania jednolitej masy. Dodaj do tego zawartość pierwszej miski i mieszaj jeszcze przez moment. Do gładkiej już masy dodaj pestki słonecznika i pokrojone suszone pomidory oraz starannie wymieszaj.
Na patelnię z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą z oliwek wlej odpowiednie porcje ciasta. Smaż, aż placuszki zarumienią się. Gdy będą gotowe przełóż je na talerze, połóż na nich świeże listki tymianku i rukoli.
Owsianka z borówkami i jeżynami
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 500 ml mleka roślinnego,
- duży banan,
- 150 g jeżyn,
- 150 g borówek,
- 4 łyżki miodu,
- łyżka wody,
- nasiona chia lub lnu,
- uprażone pestki słonecznika.

Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj, aż mleko nie zacznie wrzeć. Teraz zmniejsz ogień i mieszając gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na chwilę. Gdy mleko z owsianką lekko przestygną, przełóż je do miseczek i dodaj orzechy, pestki słonecznika i pokrojonego banana – całość wymieszaj.
Jeżyny i borówki delikatnie umyj, wsyp do rondelka i polej miodem, dodaj wodę i postaw na małym ogniu. W chwili, kiedy owoce puszczą sok, będą już gotowe.
Teraz wymieszaj mleko z owsianką i owoce, dodaj ziarenka chia. Pamiętaj, aby ziarenka chia lub len dodać dopiero przed samym podaniem owsianki, ponieważ pod wpływem wilgoci bardzo pęcznieją.
Komosa ryżowa ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
- 150 g komosy ryżowej,
- pomidor,
- garść szpinaku,
- ząbek czosnku,
- olej kokosowy (lub inny) do smażenia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.

Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno czosnek, a pomidora pokrój w kosteczkę. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż na nim czosnek. Kiedy czosnek uzyska złotawy kolor, dodaj pokrojonego pomidora i liście szpinaku.
Zawartość patelni smaż, do momentu puszczenia soku przez pomidora. Dodaj komosę i wymieszaj całość. Posyp pokrojoną natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Proste, zdrowe, bezglutenowe śniadanie gotowe! Smacznego!


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze