Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

Rano każda minuta jest cenna, a śniadanie trzeba przecież zjeść, bo to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - nie zapominajcie o tym! ;-) A co powiecie na ekspresowe śniadanie, którego przygotowanie trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco, prawda? Zatem mam dla was 3 przepisy na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb i... pyszne śniadanie gotowe! ;-)


Pasta jajeczna z kurczakiem
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- marchewka,
- 5 jajek,
- 2 ząbki czosnku,
- niewielki pęczek szczypiorku,
- musztarda,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa - umyj je, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszyto skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 4 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki.

Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę.
Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem gotowa! ;-)
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Składniki:
- ½ kostki sera białego (chudego),
- 4 duże jajka,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 duże ogórki kiszone,
- ½ cebuli,
- duża marchewka (lub dwie mniejsze),
- przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, bazylia, oregano,
- roszponka (lub natka pietruszki) i pomidory do podania.
Zacznij od ugotowania na twardo jajek, a kiedy będą już gotowe, obierz je, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki, dodaj biały ser i wszystko rozgnieć i wymieszaj przy pomocy widelca.

Teraz dodaj jogurt naturalny, obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz połowę cebuli. Wszystko dopraw przyprawami i jeszcze raz wymieszaj.
Gotową pastę połóż na kromkach świeżego chleba, bagietce lub bułce — co lubisz i podaj z liśćmi roszponki i pokrojonymi w plasterki pomidorami. Smacznego! ;-)
Pasta jajeczna z zielonym groszkiem
Składniki:
- 6 jajek,
- ½ szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- 4 łyżki majonezu
- cebula,
- 4–5 gałązek świeżej bazylii,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a gorszek wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękki, teraz odcedź go i ostudź.

Wszystko przełóż do jednej miski, dodaj posiekaną w drobną kosteczką cebulę, majonez, poszatkowane listki bazylii wraz z łodygami i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i… gotowe!
Posmaruj zieloną pastą świeży chleb i zajadaj! Smacznego ;-)
Pomysłów na śniadanie ciąg dalszy:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze