Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

Poznajcie aż trzy przepisy na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszam po przepisy i życzę smacznych efektów - bon appetit! ;-)

Przepis na spaghetti bolognese

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • ½ kg mięsa mielonego wołowego,
  • cebula,
  • łodyga selera naciowego,
  • marchewka,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • 200 ml wina czerwonego półwytrawnego,
  • 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ kostki masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • parmezan.
Spaghetti bolognese

Marchewkę i seler zetrzyj na drobnych oczkach tarki, czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło z oliwą, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż.

Teraz dodaj mięso mielone, liść laurowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i podsmaż. Dodaj sól i pieprz, a następnie zmniejsz ogień i podlej sos winem i wszystko duś pod przykryciem aż nadmiar płynu odparuje.

Wlej przecier pomidorowy wraz z bulionem i dopraw wszytko tymiankiem i oregano, przykryj i duś przez godzinę — wszyscy myślą, że spaghetti bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest długie, powolne gotowanie - dzięki temu smaki łączą i twarzą aromatyczny bukiet.

Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz go odcedź i zostaw w garnku pod przykryciem.

Sos dopraw do smaku, wyjmij z niego liść laurowy. Ugotowany makaron podawaj z pokaźną porcją sosu bolognese i startym parmezanem.

Przepis na spaghetti carbonara

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetii,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • cebula,
  • 4 żółtka,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • sól i świeżo starty pieprz,
  • natka pietruszki.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Spaghetti carbonara

Zacznij od podsmażenia na oliwie przeciśniętego przez praskę czosnku i pokrojonej w kosteczkę cebuli, a następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i wszytko podsmaż.

Teraz ugotuj makaron spaghetti al dente, a żółtka roztrzep ze śmietanką i dorzuć parmezan.

Kiedy makaron będzie już ugotowany, przełóż go na patelnię z boczkiem, czosnkiem i cebulą. Wyłącz ogień i — teraz uwaga — czeka cię najtrudniejszy etap przygotowania carbonary - wlej jajko ze śmietanką do makaronu i dokładnie, ale delikatnie mieszaj, by wszytko się połączyło.

Teraz ponownie włącz ogień pod patelnią, ale uważnie kontroluj sytuację, bo sos nie może się za bardzo ściąć, ponieważ wyjdzie ci jajecznica z makaronem, a tego byśmy nie chcieli… ;-)

Kiedy sos carbonara jest już gotowy, posyp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Przepis na spaghetti marinara

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle,
  • 2 małe szalotki,
  • duży ząbek czosnku,
  • mała papryczka chili,
  • 2 łyżeczki ziołowego oleju,
  • 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone),
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,
  • 4 gałązki bazylii,
  • sól i cukier do smaku.
  • kilka pomidorków koktajlowych.
Spaghetti marinara z krewetkami

Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy woda się gotuje obierz szalotki, czosnek, oczyść papryczkę z nasion i wszystko posiekaj. Kiedy woda zawrze, osól ją i wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz dodaj krewetki (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać), a po chwili wlej passatę, dodaj cukier, suszone pomidory i smaż przez kilka minut.

Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z krewetkami. Dopraw solą oraz posiekaną świeżą bazylią, wszystko wymieszaj i voilà!

Teraz rozłóż porcje na talerze, na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii i już możesz zajadać.

Smacznego! ;-)

Co jeszcze możesz przygotować na obiad:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem