Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

Poznajcie aż trzy przepisy na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszam po przepisy i życzę smacznych efektów - bon appetit! ;-)


Przepis na spaghetti bolognese
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti,
- ½ kg mięsa mielonego wołowego,
- cebula,
- łodyga selera naciowego,
- marchewka,
- 250 ml bulionu wołowego,
- 200 ml wina czerwonego półwytrawnego,
- 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego,
- liść laurowy,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ kostki masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta tymianku,
- łyżeczka oregano,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- parmezan.
Marchewkę i seler zetrzyj na drobnych oczkach tarki, czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło z oliwą, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Teraz dodaj mięso mielone, liść laurowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i podsmaż. Dodaj sól i pieprz, a następnie zmniejsz ogień i podlej sos winem i wszystko duś pod przykryciem aż nadmiar płynu odparuje.

Wlej przecier pomidorowy wraz z bulionem i dopraw wszytko tymiankiem i oregano, przykryj i duś przez godzinę — wszyscy myślą, że spaghetti bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest długie, powolne gotowanie - dzięki temu smaki łączą i twarzą aromatyczny bukiet.
Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz go odcedź i zostaw w garnku pod przykryciem.
Sos dopraw do smaku, wyjmij z niego liść laurowy. Ugotowany makaron podawaj z pokaźną porcją sosu bolognese i startym parmezanem.
Przepis na spaghetti carbonara
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetii,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g boczku wędzonego,
- cebula,
- 4 żółtka,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- sól i świeżo starty pieprz,
- natka pietruszki.
Zacznij od podsmażenia na oliwie przeciśniętego przez praskę czosnku i pokrojonej w kosteczkę cebuli, a następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i wszytko podsmaż.

Teraz ugotuj makaron spaghetti al dente, a żółtka roztrzep ze śmietanką i dorzuć parmezan.
Kiedy makaron będzie już ugotowany, przełóż go na patelnię z boczkiem, czosnkiem i cebulą. Wyłącz ogień i — teraz uwaga — czeka cię najtrudniejszy etap przygotowania carbonary - wlej jajko ze śmietanką do makaronu i dokładnie, ale delikatnie mieszaj, by wszytko się połączyło.
Teraz ponownie włącz ogień pod patelnią, ale uważnie kontroluj sytuację, bo sos nie może się za bardzo ściąć, ponieważ wyjdzie ci jajecznica z makaronem, a tego byśmy nie chcieli… ;-)
Kiedy sos carbonara jest już gotowy, posyp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Przepis na spaghetti marinara
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle,
- 2 małe szalotki,
- duży ząbek czosnku,
- mała papryczka chili,
- 2 łyżeczki ziołowego oleju,
- 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone),
- 250 ml passaty pomidorowej,
- łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,
- 4 gałązki bazylii,
- sól i cukier do smaku.
- kilka pomidorków koktajlowych.
Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy woda się gotuje obierz szalotki, czosnek, oczyść papryczkę z nasion i wszystko posiekaj. Kiedy woda zawrze, osól ją i wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz dodaj krewetki (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać), a po chwili wlej passatę, dodaj cukier, suszone pomidory i smaż przez kilka minut.
Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z krewetkami. Dopraw solą oraz posiekaną świeżą bazylią, wszystko wymieszaj i voilà!
Teraz rozłóż porcje na talerze, na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii i już możesz zajadać.
Smacznego! ;-)
Co jeszcze możesz przygotować na obiad:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze