Spaghetti na 7 sposobów

Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) przygotować smaczne dania.

Podziel się:

Spaghetti z cukinii

To nie jest zwykłe spaghetti – przede wszystkim nie ma w nim nawet jednej niteczki tradycyjnego makaronu. Jak to możliwe? W tym przepisie makaron został zastąpiony cukinią – taki warzywny makaron możesz przygotować łatwiej niż ci się wydaje – wystarczy, że całą cukinię „pokroisz” przy pomocy obieraczki do warzyw.

Dzięki temu, że do przygotowania tego spaghetti nie został użyty tradycyjny makaron, a makaron warzywny, osoby, które cierpią na nietolerancję glukozy mogą jeść to dane bez obaw.

Kolejną zaletą spaghetti z cukinii jest czas jego przygotowania – zajmie ci to zaledwie 20 min. A że właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na cukinię, nie pozostaje nic innego jak przygotować taki warzywny makaron. Smacznego!

Spaghetti z krewetkami

Jeżeli chcesz przygotować niezwykle eleganckie danie, to spaghetti z krewetkami sprawdzi się idealnie – jego smak jest niesamowity, a w połączeniu z białym winem stanie się jeszcze lepszy i bardziej wykwintny.

Minimalna ilość składników i krótki czas przygotowania (15 min) sprawi, że zechcesz je przyrządzać codziennie! Smacznego!

Spaghetti bolognese w wersji fit

Jeżeli uwielbiasz klasyczne dania kuchni włoskiej, które zawierają przecież niemało kalorii, ale jesteś na diecie, mam dla ciebie rozwiązanie – spaghetti bolognese w odchudzonej wersji.

Tradycyjne składniki (niezbyt zdrowe i dosyć tłuste) tego dania zostały zastąpione przez te miej kaloryczne, dlatego nawet będąc na diecie możesz cieszyć się potrawami kuchni włoskiej.

W taki sam sposób możesz postąpić także z innymi przepisami, które są niewskazane w jadłospisie osób odchudzających się.

Spaghetti z szynką szwarcwaldzką, pomidorami i rukolą

Przepis na spaghetti z szynką szwarcwaldzką, pomidorami i rukolą to świetny pomysł na lekki obiad w upalny dzień.

Bardzo lubię dania, które przygotuję w mniej niż pół godziny, a to spaghetti przygotujesz w 15 min, czyli tyle ile zazwyczaj trwa ugotowanie makaronu. Niejednokrotnie przygotowywałam to danie, kiedy nie miałam czasu na przysłowiowe „stanie przy garach”, dlatego serdecznie je wam polecam!

Spaghetti z awokado i bazylią

Smacznie, zdrowo i… nieco inaczej, czyli przepis na spaghetti z awokado i bazylią. To kolejna propozycja na oryginalne danie, które przygotujesz zaledwie w 20 min.

Pasta z awokado smakuje doskonale! Podczas przygotowywania spaghetti warto zrobić trochę więcej pasty, a później wykorzystać jako składnik kanapek zamiast masła. Smacznego! :)

Spagheti all'amatriciana

Sos amatriciana jest typowo włoskim dodatkiem do makaronu spaghetti. Przygotowywany jest on z drobno pokrojonego i podsmażonego mięsa, pomidorów i sera pecorino.

Więc jeżeli chcesz poczuć się jak w prawdziwej włoskiej restauracji, to spaghetti all'amatriciana będzie idealnym pomysłem. Bon Appetit!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Spaghetti z zielonym pesto

Obiad w 15 min? To możliwe! W tak krótkim czasie przygotujesz spaghetti z pesto z bazylii, szpinaku i migdałów. Smacznie, zdrowo i ekspresowo – te trzy określenia idealnie opisują to danie. Wypróbuj koniecznie!

Także w kategorii Przepisy:

Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Domowe masło orzechowe - zrób je sam! Jesienne sałatki na ciepło - 9 najlepszych przepisów Sosy i dipy pełne smaku Obiad w wersji wegetariańskiej Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Truskawkowa jak u babci Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami 9 pomysłów na smakowite tosty Trzy pomysły na szybkie wegeobiady