Co pić w czasie upałów?

Kiedy słupek rtęci wskazuje temperaturę ponad 25 stopni, wówczas jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie, dlatego latem trzeba pamiętać, by przyjmować odpowiednie ilości płynów. Nie musi to być koniecznie woda - oto kilka pomysłów czym można ugasić pragnienie w upalne dni.


Woda przede wszystkim
Specjaliści z instytutu medycznego w USA zalecają, by dzienna dawka wody dla kobiet wynosiła 2,7 litra, a dla mężczyzn 3,7 litra. Te liczby obrazują podstawowe minimum, które powinniśmy sobie zapewnić, ale pamiętajmy, że w zależności od pory roku, prowadzonego trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy czy uprawianych sportów poziom zapotrzebowania organizmu w wodę może znacznie wzrosnąć.
Najważniejsze, to nie dopuścić do odwonienia, dlatego należy wypić szklankę wody, kiedy tylko poczujemy pragnienie. Zwłaszcza podczas upałów, kiedy w naturalny sposób pocimy się — to taktyka naszego ciała, by uchronić się przed przegrzaniem. Wraz z potem usuwane są z organizmu woda oraz cenne sole mineralne, głównie sód i potas. Ich niedobór może doprowadzić do zachwiania stanu równowagi organizmu, a w najgorszym wypadku do zawału czy udaru.

Aby ugasić pragnienie, nawodnić organizm i dostarczyć mu niezbędnych mikroelementów podczas upałów, najlepszym wyborem będzie woda wysoko- lub średniozmineralizowana. Posiada ona duże stężenie składników mineralnych, w szczególności magnezu i wapnia. Do wody można dodać wyciśniętą cytrynę, listki mięty lub melisy — sprawią one, że poczujemy lekkie orzeźwienie.
Jednak pocąc się nasz organizm pozbywa się głównie sodu i chloru, w mniejszej ilości potasu, dlatego samo uzupełnianie płynów nie wystarczy. Chwilowy niedobór tych pierwiastków możemy dopełnić poprzez spożywanie słonych potraw.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Alternatywa dla wody
Zarówno podczas aktywności fizycznej, jak i gorących dni wraz z potem tracimy także elektrolity. Ich poziom możemy uzupełnić dzięki napojom izotonicznym, które wyrównują poziom wody, a dzięki zawartości odpowiedniej ilości biopierwiastków, witamin i niewielkich ilości węglowodanów uzupełniają ich niedobory podczas upalnych dni.
Potas, który tracimy wraz z potem, możemy uzupełnić pijąc codziennie szklankę schłodzonego soku z pomidorów, który jest skarbnicą tego pierwiastka. Zamiast wody możemy wypić koktajl ze świeżych ogórków, gdyż to warzywo w 95 proc. składa się z właśnie z wody i w 100 g ogórka zawiera się aż 140 mg potasu — to dlatego chłodnik ogórkowy tak często gości na naszych stołach w gorące dni. Melon jest jeszcze cenniejszym źródłem potasu - posiada dwa razy większą dawkę tego pierwiastka, niż ogórek przy takiej samej ilości wody.

Owoce w większości składają się z wody — jej zawartość w niektórych z nich dochodzi nawet do 90 proc. Najlepiej jest sięgać po owoce sezonowe oraz te bogate w potas, np. morele, czereśnie, brzoskwinie, truskawki oraz gruszki.
Jakich napojów unikać w upalne dni
Alkohol, podobnie jak promienie słoneczne rozszerza naczynia krwionośne, co prowadzi do zmniejszenia wydolności układu krążenia. W konsekwencji może to powodować zaburzenia rytmu serca oraz powstawanie zakrzepów i udarów mózgu. Dlatego podczas wakacyjnych, gorących dni napoje alkoholowe najlepiej pić dopiero wieczorem.
Kawa zawiera kofeinę, natomiast mocna herbata - teinę, które w nadmiarze podnoszą ciśnienie krwi, jak także działają moczopędnie, przez co elektrolity oraz magnez i potas są wypłukiwane z orgazmu. Osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, w trakcie upałów powinny zadowolić się schłodzonym latte lub kawą bezkofeinową.

Słodzone napoje nie tylko zawierają puste kalorie i szereg substancji chemicznych, ale także kofeinę, która powoduje wypłukiwanie z organizmu przede wszystkim magnezu i potasu. Cukier pochodzący ze sztucznie słodzonych napojów powoduje, że płyny, które spożywamy w mniejszym stopniu wchłaniają się, czego konsekwencją jest słabe nawodnienie organizmu.
Jak widać, nie jest ważne tylko ile pijemy, ale także co pijemy. Przed nami jeszcze wiele upalnych dni. Zadbajmy o swoje zdrowie i odpowiednio nawadniajmy organizm.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze