Zielona herbata - pij na zdrowie!

Zieloną herbatę pito już 5 tys. lat temu, a jej prozdrowotne właściwości znane są nie od dziś. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na przygotowanie napojów (i nie tylko) z zielonej herbaty.


Zdrowie zamknięte w listkach
Dzięki odpowiedniemu procesowi suszenia, zielona herbata zachowuje niemalże wszystkie cenne substancje, np. silne antyoksydanty, polifenole oraz katechiny. Zawiera także liczne aminokwasy, teinę oraz witaminy A, B, C i E.
W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy i dłużej niż 3 min. dzieła pobudzająco, natomiast ponowne parzenie pomoże nam się uspokoić oraz poradzić sobie ze stresem i napięciami emocjonalnymi, dodatkowo orzeźwiając.

Pijąc zieloną herbatę, pobudzamy układ pokarmowy do wytwarzania soków trawiennych i chronimy go przed rozwojem bakterii. Ten dobroczynny napój obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, dlatego zmniejsza ryzyko chorób serca i zakrzepów. Dodatkowo zawarty w zielonej herbacie fluor chroni zęby przed próchnicą, a garbniki zapobiegają nowotworom.
To jeszcze nie wszystko – oczyszcza organizm, gdyż działa moczopędnie, przez co przyspiesza proces wydalania toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Przyspiesza metabolizm, wspomagając w ten sposób odchudzanie. W przypadku zapalenia spojówek można stosować chłodne okłady z naparu z zielonej herbaty.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zielona herbata na zimno
Parzenie herbaty na zimno (z angielskiego cold brew) będzie idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Tym sposobem możemy przyrządzić każdy rodzaj herbaty, zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej. Co prawda parzenie na zimno wymaga o wiele więcej czasu niż tradycyjne, ale naprawdę warto.
Wystarczy, że do dzbanka wsypiesz dwa razy więcej listków herbaty, niż jeżeli parzyłbyś je tradycyjnie i odstawisz do lodówki na minimum 4 godziny (im dłużej, tym lepiej – czas parzenia może trwać nawet do 10 godzin) i już — zielona herbata na zimno gotowa. Proste, prawda? Do tak zaparzonej herbaty możesz dodać listki mięty i pokrojone w plasterki owoce, a na pewno zachwycisz swoich gości w upalny dzień :).

Takie przygotowanie herbaty ma wiele zalet, przede wszystkim z liści uwalnia się o wiele mniej kofeiny i katechiny – dzięki temu jest bardziej orzeźwiająca. Dodatkowo zimne parzenie wyciąga znacznie delikatniejszy i pozbawiony charakterystycznej goryczy aromat herbaty.
Matcha – zielona herbata w proszku
Naukowcy przekonują, że matcha, czyli zielona herbata w proszku jest najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Ten dobroczynny proszek po zaparzeniu jest znacznie słodszy i bardziej aromatyczniejszy od zwykłej zielonej herbaty.
Składniki odżywcze zawarte w jednej filiżance herbaty matcha odpowiadają równowartości aż 10 filiżanek naparu z zielonej herbaty. Dzieje się tak, gdyż podczas spożywania sproszkowanej herbaty przyjmujemy starte na pył liście herbaty wraz z całym szeregiem dobroczynnych związków, które się w nich znajdują.
Przygotowanie herbaty matcha wymaga kilku specjalistycznych przyrządów, ale z powodzeniem możemy zastąpić je tym, co zapewne każdy ma w swojej kuchni. Zatem do miseczki wsyp płaską łyżeczkę sproszkowanej zielonej herbaty i zalej 150–200 ml wody o temperaturze 70–80 stopni, a następnie przy pomocy spieniacza do mleka albo małej trzepaczki kuchennej szybkimi ruchami ubij herbatę matcha do chwili rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni pianki.
A wiecie, że sproszkowaną zieloną herbatę matcha można użyć także do wypieków? Do przygotowania tego przysmaku potrzebujemy:

- 15 g herbaty matcha,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g miękkiego masła,
- 120 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Do miski wsyp herbatę matcha i mąkę, a w drugiej misce zmiksuj masło, cukier i sól, następnie do gładkiej już masy dodaj żółtka i zamieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę z matcha i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie już gotowe zawiń je w folię spożywczą i uformuj w wałek o średnicy ok. 4–5 cm; w takiej postaci pozostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 160 stopni i pokrój ciasto na ciasteczka o grubości 6–7 mm. Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż ciasteczka i piecz ok. 20 min. Gotowe. Smacznego :).
Zobacz, co ugasi pragnienie


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze