5 pomysłów na mrożoną herbatę

Przed nami jeszcze sporo gorących dni - w końcu wakacje dopiero się zaczęły. Uzupełnianie płynów podczas upałów jest koniecznością i nie można o tym zapominać. Jeżeli znudziła ci się woda z cytryną albo zwykła Earl Grey na zimno, to poniżej znajdziesz kilka pomysłów, jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszną i nietuzinkową mrożoną herbatę.

Podziel się:

Miętowa herbata na zimno sprawdzi się doskonale podczas upałów. Orzeźwi cię i… pomoże w stresujących sytuacjach, zatem powinna tego lata stać się jednym z twoich ulubionych napojów chłodzących, a o to nie trudno, gdyż jest pyszna, a przede wszystkim zdrowa. Przekonaj się sam i pokochaj mrożoną herbatę z miętą.

Czerwona herbata parzona na zimno to idealny wybór w gorący dzień. Nie tylko jest cennym źródłem prozdrowotnych enzymów i mikroelementów, ale także wspomaga proces odchudzania - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dzięki zawartości stopniowo uwalniającej się kofeiny, mrożona czerwona herbata dostarczy ci energii na cały dzień i świetnie sprawdzi się zamiast kawy. Spróbuj koniecznie!

Domowe ice tea z cytryną i miętą - brzmi zachęcająco, zwłaszcza w upalny dzień. Taki napój nie tylko orzeźwi cię, ale także doda energii i dostarczy pokaźną dawkę witaminy C, tak cennej dla organizmu. Ostatnie badania wykazały, że witamina C może zmniejszać ryzyko udarów mózgu aż o 40 proc. - powinny wiedzieć o tym zwłaszcza osoby starsze i borykające się z nadciśnieniem.

A co powiecie na malinową mrożoną herbatę? Nie tylko jest pyszna, ale również bardzo zdrowa - maliny to cenne źródło witamin C, E oraz z grupy B, jak także potasu, magnezu, żelaza i wapnia — samo zdrowie, a do tego orzeźwiające ;) Jesteśmy w samym środku sezonu na maliny — czas go wykorzystać!

Choć miętowa marokańska herbata tradycyjnie nie należy do herbat mrożonych, to na tej liście nie znalazła się przypadkowo. To napój, który gasi pragnienie i pozwala przeżyć upalne dni na pustyni i w wysokich górach rdzennym mieszkańcom Maroka — Berberom. Parzona jest w specjalny sposób, bez użycia łyżeczki czy mieszadełka - aby dodawany do marokańskiej herbaty cukier rozpuścił się, napój przelewany jest kilkukrotnie z dzbanka do filiżanki.

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Strogonow w polskim wydaniu 6 przepisów na dania z buraków Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Przepis na azjatycki dip z awokado Zupy w polskim wydaniu Lukier godny króla Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu Tanie danie - przepis na wytrawne muffinki ze szpinakiem Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Kluchy, kluski, kluseczki... Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą