Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata znana jest głównie z tego, że wspomaga proces odchudzania, ale to tylko jedna z wielu jej właściwości. Sięgamy po nią raczej niechętnie z powodu charakterystycznego zapachu i lekko wytrawnego smaku – koniecznie trzeba to zmienić! Poznaj właściwości czerwonej herbaty i zacznij pić ją już dziś!

Poznaj właściwości czerwonej herbaty
Czerwona herbata produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach oraz na Tajwanie. Dzięki temu, że procesy fermentacyjne zachodzą w niej znacznie szybciej niż w czarnej herbacie, posiada od niej więcej enzymów i mikroelementów.
Zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich rodzajów herbat. Znane są nie tylko jej właściwości wspomagające odchudzanie, ale także poprawiające pamięć, obniżające cholesterol, normalizujące ciśnienie krwi i moczopędne.
Oprócz kofeiny w czerwonej herbacie znajdziemy mangan, wapń, białka i olejki eteryczne. A czy wiedzieliście, że dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą? Ostatnie badania udowadniają, że regularne picie czerwonej herbaty może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Właściwości odchudzające czerwonej herbaty
Czerwona herbata nie zdziała cudów sama – bez ćwiczeń i odpowiedniej diety nie pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli czerwona herbata wspomaga odchudzanie, gdyż ułatwia trawienie oraz przyśpiesza proces przemiany tłuszczu w energię.
Łatwiej będzie ci schudnąć, jeżeli do mądrej, zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych dołączysz codzienną dawkę 5–6 filiżanek czerwonej herbaty – efekty będą szybciej zauważalne. Należy ją pić pół godz. po każdym posiłku, gdyż wtedy podziała najlepiej.
Aby wspomóc organizm podczas utraty zbędnych kilogramów należy wybrać czerwoną herbatę pu-erh. Ten gatunek posiada specyficzny ziemisty smak i aromat, dlatego nie każdemu to odpowiada – na szczęście do wszystkiego można się przyzwyczaić; z czasem w czerwonej herbacie naprawdę rozsmakujesz się. Co ciekawe herbata pu-erh wspomaga regenerację wątroby po stanach zapalnych spowodowanych zatruciami (także po alkoholu), co udowodnili francuscy naukowcy.
Jak poprawnie zaparzyć czerwoną herbatę?
Aby napar z czerwonej herbaty zachował najwięcej właściwości prozdrowotnych, unikalny smak i aromat, herbatę należy parzyć w porcelanowym czajniku, a woda do tego użyta powinna być miękka i pozbawiona soli wapnia i magnezu. „Smoczą herbatę” (jak nazywają ja Chińczycy) należy parzyć od 3 do 7 min. - wówczas napar nie będzie odznaczał się gorzkim smakiem, a ilości zawartych w nim składników odżywczych zostaną zachowane.
Ciekawostka
Ciekawostką jest, że w czasach PRL-u czerwona herbata Oolong (znana pod spolszczoną nazwą Ulung), była bardzo powszechnym napojem wśród Polaków - zapewne za względu na niską cenę i łatwą dostępność. Choć pito ją na co dzień, to chyba wówczas nie uświadamiano sobie jej prozdrowotnych właściwości.
Czerwona herbata na upalne dni – czemu nie!
Cold brew to angielskie określenie parzenia herbaty na zimno. Tak, dobrze przeczytałeś – parzenia na zimno :). Jak się to robi? W bardzo prosty sposób.
Jej smak cię zaskoczy, gdyż będzie znacznie delikatniejszy, niż herbaty parzonej tradycyjnym sposobem, a to dlatego, że parzenie herbaty na zimno uwalnia z liści znacznie mniej zawartych w nich katechin i kofeiny. Dodatkowo zimna woda wyciągnie z czerwonej herbaty zupełnie inny smak – pozbawiony charakterystycznej goryczki.
Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i białej.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze