Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata znana jest głównie z tego, że wspomaga proces odchudzania, ale to tylko jedna z wielu jej właściwości. Sięgamy po nią raczej niechętnie z powodu charakterystycznego zapachu i lekko wytrawnego smaku – koniecznie trzeba to zmienić! Poznaj właściwości czerwonej herbaty i zacznij pić ją już dziś!

Poznaj właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach oraz na Tajwanie. Dzięki temu, że procesy fermentacyjne zachodzą w niej znacznie szybciej niż w czarnej herbacie, posiada od niej więcej enzymów i mikroelementów.

Zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich rodzajów herbat. Znane są nie tylko jej właściwości wspomagające odchudzanie, ale także poprawiające pamięć, obniżające cholesterol, normalizujące ciśnienie krwi i moczopędne.

Oprócz kofeiny w czerwonej herbacie znajdziemy mangan, wapń, białka i olejki eteryczne. A czy wiedzieliście, że dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą? Ostatnie badania udowadniają, że regularne picie czerwonej herbaty może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych.

Właściwości odchudzające czerwonej herbaty

Czerwona herbata nie zdziała cudów sama – bez ćwiczeń i odpowiedniej diety nie pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli czerwona herbata wspomaga odchudzanie, gdyż ułatwia trawienie oraz przyśpiesza proces przemiany tłuszczu w energię.

Łatwiej będzie ci schudnąć, jeżeli do mądrej, zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych dołączysz codzienną dawkę 5–6 filiżanek czerwonej herbaty – efekty będą szybciej zauważalne. Należy ją pić pół godz. po każdym posiłku, gdyż wtedy podziała najlepiej.

Aby wspomóc organizm podczas utraty zbędnych kilogramów należy wybrać czerwoną herbatę pu-erh. Ten gatunek posiada specyficzny ziemisty smak i aromat, dlatego nie każdemu to odpowiada – na szczęście do wszystkiego można się przyzwyczaić; z czasem w czerwonej herbacie naprawdę rozsmakujesz się. Co ciekawe herbata pu-erh wspomaga regenerację wątroby po stanach zapalnych spowodowanych zatruciami (także po alkoholu), co udowodnili francuscy naukowcy.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak poprawnie zaparzyć czerwoną herbatę?

Aby napar z czerwonej herbaty zachował najwięcej właściwości prozdrowotnych, unikalny smak i aromat, herbatę należy parzyć w porcelanowym czajniku, a woda do tego użyta powinna być miękka i pozbawiona soli wapnia i magnezu. „Smoczą herbatę” (jak nazywają ja Chińczycy) należy parzyć od 3 do 7 min. - wówczas napar nie będzie odznaczał się gorzkim smakiem, a ilości zawartych w nim składników odżywczych zostaną zachowane.

Ciekawostka

Ciekawostką jest, że w czasach PRL-u czerwona herbata Oolong (znana pod spolszczoną nazwą Ulung), była bardzo powszechnym napojem wśród Polaków - zapewne za względu na niską cenę i łatwą dostępność. Choć pito ją na co dzień, to chyba wówczas nie uświadamiano sobie jej prozdrowotnych właściwości.

Czerwona herbata na upalne dni – czemu nie!

Cold brew to angielskie określenie parzenia herbaty na zimno. Tak, dobrze przeczytałeś – parzenia na zimno :). Jak się to robi? W bardzo prosty sposób.

Jej smak cię zaskoczy, gdyż będzie znacznie delikatniejszy, niż herbaty parzonej tradycyjnym sposobem, a to dlatego, że parzenie herbaty na zimno uwalnia z liści znacznie mniej zawartych w nich katechin i kofeiny. Dodatkowo zimna woda wyciągnie z czerwonej herbaty zupełnie inny smak – pozbawiony charakterystycznej goryczki.

Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i białej.

Zobacz, co ugasi pragnienie

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Rumianek dobry na wszystko! Sekrety kuchni bułgarskiej Szczaw - niedoceniane warzywo Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej Właściwości odżywcze chia Właściwości komosy ryżowej Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś Oryginalne składanie serwetek Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu Właściwości komosy ryżowej