Dlaczego warto jeść kiwi?
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/poznaj-dobroczynne-wlas--d16d1bb.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Co zawiera kiwi?
Kiwi jest cennym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, dodatkowo chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, czyli związków, które przyspieszają procesy starzenia. Witamina C wykazuje także właściwości przeciwzapalne, a częste spożywanie kiwi może zredukować objawy zapalenia kości i stawów.
Zawarta w kiwi witamina C wykazuje jeszcze jedną właściwość – uszczelnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, a to poprawia poziom naturalnej ochrony organizmu przed przenikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten egzotyczny owoc posiada w swoim składzie serotoninę, czyli związek, który bierze udział w procesie regulacji snu, dlatego osoby cierpiące na bezsenność powinny zacząć regularnie spożywać kiwi.
Prozdrowotna moc kiwi
Dzięki zawartości związków polifenolowych, owoce kiwi dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. A czy wiedzieliście, że systematyczne spożywanie owocu aktinidii może obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 15 proc.? Dodatkowo badania udowodniły, że regularne jedzenie kiwi przez 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdziły, że częste jedzenie kiwi łagodzi dolegliwości towarzyszące astmie. U astmatków, którzy brali udział w badaniu zaobserwowano zmniejszoną częstotliwość występowania tzw. „świszczącego oddechu” nawet o 44 proc., a dodatkowo inne objawy astmy (duszności, katar, kaszel) także uległy redukcji.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dzięki zawartym w kiwi witaminom i przeciwutleniaczom, owoc ten wspomaga ochronę oczu oraz spowalnia wynikającą z wieku progresję zwyrodnienia plamki żółtej.
Kiwi w kuchni
Owoce aktinidii najczęściej wykorzystujemy jako składnik sałatek owocowych, owsianek lub deserów. Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Schab cielęcy marynowany w kiwi
Składniki:
- 4 kotlety cielęce,
- 8 owoców kiwi,
- oliwa z oliwek.
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- oregano,
- natka pietruszki.
Obierz kiwi i zmiksuj je w blenderze. Powstałym sosem zalej kotlety cielęce i przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj mięso i włóż do lodówki na co najmniej 4–6 godz.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, delikatnie wytrzyj każdy płat cielęciny i włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20–25 min. Następnie dopraw oliwą, solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i natką pietruszki. Gotowe!
Mleczny koktajl z kiwi
Lekki, smaczny i bardzo zdrowy – mleczny koktajl z kiwi sprawdzi się idealnie podczas upalnych dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkostrawne posiłki. Daj się skusić i spróbuj koniecznie :).
Składniki:
- 4 dojrzałe owoce kiwi,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 kostki lodu,
- 2 szklanki kefiru 0 proc.,
- 2 szklanki mleka 0,5 proc.
Zmiksuj wszystkie składniki – to cały przepis. Prawda, że banalnie prosty? :) Koktajl z kiwi podawaj od razu po przyrządzeniu w wysokich szklankach udekorowanych plasterkiem kiwi.
Owocowe inspiracje
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze