Dlaczego warto jeść kiwi?

Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.


Co zawiera kiwi?
Kiwi jest cennym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, dodatkowo chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, czyli związków, które przyspieszają procesy starzenia. Witamina C wykazuje także właściwości przeciwzapalne, a częste spożywanie kiwi może zredukować objawy zapalenia kości i stawów.
Zawarta w kiwi witamina C wykazuje jeszcze jedną właściwość – uszczelnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, a to poprawia poziom naturalnej ochrony organizmu przed przenikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Ten egzotyczny owoc posiada w swoim składzie serotoninę, czyli związek, który bierze udział w procesie regulacji snu, dlatego osoby cierpiące na bezsenność powinny zacząć regularnie spożywać kiwi.
Prozdrowotna moc kiwi
Dzięki zawartości związków polifenolowych, owoce kiwi dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. A czy wiedzieliście, że systematyczne spożywanie owocu aktinidii może obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 15 proc.? Dodatkowo badania udowodniły, że regularne jedzenie kiwi przez 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdziły, że częste jedzenie kiwi łagodzi dolegliwości towarzyszące astmie. U astmatków, którzy brali udział w badaniu zaobserwowano zmniejszoną częstotliwość występowania tzw. „świszczącego oddechu” nawet o 44 proc., a dodatkowo inne objawy astmy (duszności, katar, kaszel) także uległy redukcji.

Dzięki zawartym w kiwi witaminom i przeciwutleniaczom, owoc ten wspomaga ochronę oczu oraz spowalnia wynikającą z wieku progresję zwyrodnienia plamki żółtej.
Kiwi w kuchni
Owoce aktinidii najczęściej wykorzystujemy jako składnik sałatek owocowych, owsianek lub deserów. Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki.

Schab cielęcy marynowany w kiwi
Składniki:
- 4 kotlety cielęce,
- 8 owoców kiwi,
- oliwa z oliwek.
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- oregano,
- natka pietruszki.
Obierz kiwi i zmiksuj je w blenderze. Powstałym sosem zalej kotlety cielęce i przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj mięso i włóż do lodówki na co najmniej 4–6 godz.

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, delikatnie wytrzyj każdy płat cielęciny i włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20–25 min. Następnie dopraw oliwą, solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i natką pietruszki. Gotowe!
Mleczny koktajl z kiwi
Lekki, smaczny i bardzo zdrowy – mleczny koktajl z kiwi sprawdzi się idealnie podczas upalnych dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkostrawne posiłki. Daj się skusić i spróbuj koniecznie :).
Składniki:
- 4 dojrzałe owoce kiwi,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 kostki lodu,
- 2 szklanki kefiru 0 proc.,
- 2 szklanki mleka 0,5 proc.
Zmiksuj wszystkie składniki – to cały przepis. Prawda, że banalnie prosty? :) Koktajl z kiwi podawaj od razu po przyrządzeniu w wysokich szklankach udekorowanych plasterkiem kiwi.
Owocowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze