Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

Jesteśmy właśnie w samym środku sezonu na brzoskwinie - szkoda byłoby go przegapić. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Poznaj właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe.


Co znajdziemy w brzoskwiniach?
Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, z resztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych
Dodatkowo brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu mogą bez ograniczeń zajadać się tymi owocami. Regularne spożywanie brzoskwiń – nie ważne czy świeżych, czy suszonych – pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii – to istotna informacja dla reumatyków i osób borykających się z chorobami nerek.
Brzoskwinie suszone
Podczas suszenia brzoskwinie wraz z utratą wody, nie tracą cennych wartości odżywczych i zachowują je wszystkie – dzięki temu nawet zimą możemy korzystać z ich dobroczynnych właściwości i cieszyć się zdrowiem.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Jak ususzyć brzoskwinie? To bardzo proste. Najlepiej jest zrobić to w piekarniku (jeśli nie posiadasz specjalnego urządzenia do suszenia owoców). Suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze, by nie spalić owoców. Zacznij od dokładnego umycia ich i pokrojenia w plastry.

Brzoskwinie (tak jak śliwki i morele) należy suszyć początkowo w temperaturze 40 stopni, a pod koniec trzeba ją zwiększyć do 60 stopni. Pamiętaj, by drzwiczki piekarnika podczas całego procesu suszenia były przez cały czas uchylone – to pomoże pozbyć się wilgoci z owoców.
Warto wiedzieć
Brzoskwinie, tak jak i morele najlepiej jest jeść jak najświeższe, ponieważ źle znoszą transport i nieodpowiednie przechowywanie – tracą wówczas wiele zawartych w sobie cennych składników odżywczych. Świeże brzoskwinie możesz przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Przygotowując dżem czy marmoladę z brzoskwiń warto wybierać egzemplarze o miąższu twardym i nie zaczerwienionym przy pestce. Niestety, brzoskwinie nie nadają się do zamrażania – w tym celu wykorzystaj nektarynki. Jednak już jako dodatek do ciast i deserów brzoskwinie nadają się idealnie.
Brzoskwinie świetnie komponują się w daniach obiadowych. Możemy wykorzystać je jako element farszu lub sosu do dań wieprzowych lub drobiowych. Dobrze smakują w sałatkach warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem.
Ciekawostki o brzoskwiniach
- Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu.
- Drzewo brzoskwiniowe i jego owoce były otaczane w Chinach ogromną czcią – brzoskwinie były uznawane za święte, a drzewa – przeklęte. Ścinanie ich było surowo zakazane, dopiero gdy pień usechł sam, palono go.
- W wielu kulturach świata brzoskwinia uznawana jest za symbol płodności i skuteczny afrodyzjak.
- Największymi producentami brzoskwiń są: Chiny, Włochy, Hiszpania, USA, Grecja, Turcja i Iran.
- Z owoców brzoskwini wytwarzane są kosmetyki: szampony, maseczki, mleczka do twarzy i ciała, mydła i płyny do kąpieli.
- A czy wiedzieliście, że nektarynka jest jedną z odmian brzoskwini?
Owocowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze