Dlaczego warto jeść owoce granatu?

Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności. Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Dowiedz się więcej i poznaj jego dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.


Co znajdziemy w owocach granatowca?
W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń, potas, jod i krzem.
Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, owoce granatowca zaliczane są do superfoods.

W nasionach granatu odnajdziemy bardzo pokaźną dawkę przeciwutleniaczy pomagającym organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała. To właśnie granaty posiadają najwięcej spośród wszystkich owoców substancji antyoksydacyjnych, które usuwają wolne rodniki.
Właściwości granatów
Dzięki zawartym w owocach granatowca przeciwutleniaczom, spowalniają one działania rakotwórcze w płucach, prostacie i przełyku. A czy wiedzieliście, że częste picie soku z granatu pozytywnie wpływa na naszą psychikę? Dlatego ten „życiodajny nektar” polecany jest w szczególności osobom pracującym umysłowo i narażonym na duży stres.
Warto także wiedzieć, że zawarte w owocach granatowca substancje posiadają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Regularne spożywanie owoców granatowca spowalnia procesy starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, a nawet spowalnia postęp demencji, której przyczyną jest choroba Alzheimera.

Granaty w kuchni
Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal.
Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie odznacza się w potrawach.

Sałatka z rukoli i granatu, z pomarańczą i orzechami włoskimi
Ten przepis na sałatkę z rukoli, granatu, z pomarańczą i orzechami włoskimi to świetny pomysł na starter podczas bardziej uroczystego obiadu albo po prostu smaczna kolacja lub podwieczorek – spróbuj koniecznie!
Składniki:
- opakowanie rukoli,
- 60 g orzechów włoskich,
- owoc granatu
- 2 pomarańcze
Winegret:
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżki oleju arganowego (lub innego)
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 1 ½ łyżki soku z cytryny,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj.
Wszystkie składniki do sosu winegret wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego!
Właściwości lecznicze produktów


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze