Dlaczego warto jeść owoce granatu?

Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności. Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Dowiedz się więcej i poznaj jego dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.

Co znajdziemy w owocach granatowca?

W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń, potas, jod i krzem.

Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, owoce granatowca zaliczane są do superfoods.

W nasionach granatu odnajdziemy bardzo pokaźną dawkę przeciwutleniaczy pomagającym organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała. To właśnie granaty posiadają najwięcej spośród wszystkich owoców substancji antyoksydacyjnych, które usuwają wolne rodniki.

Właściwości granatów

Dzięki zawartym w owocach granatowca przeciwutleniaczom, spowalniają one działania rakotwórcze w płucach, prostacie i przełyku. A czy wiedzieliście, że częste picie soku z granatu pozytywnie wpływa na naszą psychikę? Dlatego ten „życiodajny nektar” polecany jest w szczególności osobom pracującym umysłowo i narażonym na duży stres.

Warto także wiedzieć, że zawarte w owocach granatowca substancje posiadają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych.

Regularne spożywanie owoców granatowca spowalnia procesy starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, a nawet spowalnia postęp demencji, której przyczyną jest choroba Alzheimera.

Granaty w kuchni

Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal.

Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie odznacza się w potrawach.

Sałatka z rukoli i granatu, z pomarańczą i orzechami włoskimi

Ten przepis na sałatkę z rukoli, granatu, z pomarańczą i orzechami włoskimi to świetny pomysł na starter podczas bardziej uroczystego obiadu albo po prostu smaczna kolacja lub podwieczorek – spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • opakowanie rukoli,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • owoc granatu
  • 2 pomarańcze

Winegret:

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki oleju arganowego (lub innego)
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj.

Wszystkie składniki do sosu winegret wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego!

Właściwości lecznicze produktów

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę? Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami

Popularne w tym tygodniu:

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?