Domowy syrop - nie tylko na kaszel

Syropy, które możemy dostać w sklepach, nafaszerowane są chemią i sztucznymi barwinkami. Dlatego lepiej jest przygotować je samemu w domu, wówczas mamy pewność co się w nich znajduje. Przekonaj się, że nie jest to takie trudne, jak się wydaje!

Shutterstock

Domowy syrop na kaszel — zrób go sam!

Prawie każdy pamięta z dzieciństwa smak syropu z cebuli, który przygotowywała babcia, kiedy bolało gardło albo doskwierał kaszel. Dziś koncerny farmaceutyczne oferują szeroką gamę produktów na przeziębienie, ale po co je kupować, skoro można przygotować zdrowy i naturalny domowy syrop na kaszel?

Syrop z cebuli jest skutecznym i bezpiecznym dla dzieci środkiem w walce z przeziębieniem. Nie tylko leczy kaszel, ale także zapobiega anemii i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dodatkowo jest słodki, więc dzieci nie powinny mieć problemu z przyjmowaniem go.

Aby przygotować domowy syrop z cebuli potrzebujemy jedynie: 2 cebule i cukier lub miód. Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Włóż ją do miseczki i dobrze wymieszaj z dużą ilością cukru lub 4 łyżkami miodu. Przykryj miseczkę talerzem i poczekaj 5 godz., by cebula zdążyła puścić sok. Odcedź syrop i podawaj dziecku co 2–3 godz. po jednej łyżeczce.

Domowy, złocisty syrop z nutką cytryny

Ten syrop idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy — karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku i czasu, a efekt cię zaskoczy.

Składniki:

  • 1,2 kg cukru,
  • woda,
  • 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny.

Do dużego garnka wsyp 200 g cukru, zalej go 50 g wody i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj na ogniu średniej wielkości; od momentu, kiedy cukier z wodą zaczną wrzeć, nie mieszaj ich. Gotuj do chwili skarmelizowania się cukru — mieszanka nadal będzie rzadka, ale przybierze ciemnozłoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić cukru, gdyż wówczas będzie miał gorzki smak. Teraz możesz już zdjąć garnek z palnika.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Do garnka ze skarmelizowanym cukrem ostrożnie wlej 600 g wrzącej wody — należy przy tym bardzo uważać, gdyż reakcja będzie prawie wybuchowa. Następnie wsyp kilogram cukru i wlej sok z cytryny — wszystko wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu ok. 45 min. (już nie mieszając) aż syrop trochę zgęstnieje.

Pamiętaj, że gorący syrop nie będzie zbytnio gęsty — kiedy go ostudzisz, powinien nabrać odpowiedniej konsystencji. Jednak, jeżeli jego gęstość nie będzie satysfakcjonująca, wystarczy ponownie przelać go do garnka i zagotować - to powinno pomóc. Natomiast jeżeli będzie zbyt gęsty — wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać.

Kiedy będziesz zadowolony z gęstości syropu, wystudź go i przelej do słoiczków. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w nienasłonecznionym miejscu — najlepiej w szafce.

Syropy idealne na upalne dni

Przygotowanie syropu miętowego lub lawendowego jest niezwykle proste, a już gotowy sprawdzi się doskonale podczas gorących, wakacyjnych dni.

Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy zawartość garnka zawrze, włóż do niego umyte gałązki mięty i odstaw na 24 godz. Następnego dnia wyjmij miętę i przecedź syrop przez sitko. Ponownie zagotuj. Teraz przelej gorący syrop do szklanych butelek lub słoików i od razu zakręć. Gotowe!

Syrop lawendowy

Składniki:

  • cytryna,
  • 250 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 3 łyżki świeżych kwiatów lawendy.

Wyciśnij sok z cytryny, a łyżeczką wyskrob resztki miąższu. Wlej sok do garnuszka, dodaj cukier oraz wodę i gotuj ok. 10 min., aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec gotowania dodaj kwiaty lawendy. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej gotowy już syrop do szklanych buteleczek. I pyszny syrop gotowy! :).

Przeczytaj także:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Rumianek dobry na wszystko! Sekrety kuchni bułgarskiej Szczaw - niedoceniane warzywo Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej Właściwości odżywcze chia Właściwości komosy ryżowej Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś Oryginalne składanie serwetek Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu Właściwości komosy ryżowej Właściwości odżywcze chia Właściwości rabarbaru Dlaczego powinnaś jeść owsiankę? Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś