Zrób marcepan domowym sposobem
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 8 komentarzyŚwięta Bożego Narodzenia bez śniegu, pierniczków i marcepanu to nie święta! Też tak sądzicie? ;-) Jeśli do tej pory kupowaliście gotowy marcepan, w tym roku koniecznie przygotujcie go samodzielnie! Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na marcepan, który potem możecie wykorzystać do dekoracji świątecznych tortów, pierniczków i ciast albo stworzenia bożonarodzeniowych dekoracji.
Przepis na domowy marcepan
Składniki:
- szklanka cukru,
- 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (lub płynnego miodu),
- ½ szklanki wody,
- 225 g obranych migdałów (a najlepiej już zmielonych),
- 220 g cukru pudru,
- łyżka ekstraktu z migdałów lub łyżeczka aromatu migdałowego.
Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i wlej wodę oraz 2 łyżki syropu kukurydzianego (lub miodu) i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Gotuj słodką mieszankę (nie mieszaj jej) na bardzo małym ogniu do chwili osiągnięcia przez nią 115 stopni - możesz to sprawdzić na dwa sposoby:
- prostszy sposób - za pomocą termometru cukierniczego,
- trudniejszy sposób - jeśli nie posiadasz specjalnego termometru cukierniczego, możesz sprawdzić czy masa jest już gotowa opuszczając małą kroplę rozgrzanego syropu z cukrem do zimnej wody, jeśli będzie elastyczna i z łatwością będziesz mógł formować ją palcami, znaczy, że jest już gotowa.
Kiedy już wiesz, że masa jest gotowa, odstaw ją na chwilę do przestygnięcia.
W tym czasie zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem (możesz także już raz zmienione migdały ponownie zmielić razem z cukrem pudrem). Mieszanka powinna mieć konsystencję mąki.
Teraz do mieszanki migdałów i cukru pudru dodaj jeszcze gorącą masę cukrową, ekstrakt z migdałów i za pomocą miksera wszytko zmiksuj, a następnie ugniataj rękoma do chwili otrzymania zwartej kuli.
Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha i nie będziesz mógł uformować z niej zwartej kuli, dodaj trochę wody (ja zazwyczaj dodaję ok. 3 łyżki), natomiast jeśli wyjdzie zbyt klejąca, dodaj troszkę cukru pudru.
No, to już wszytko. Teraz tylko uformuj masę marcepanową w gruby wałek, owiń folią spożywczą i przechowuj ją w lodówce.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze