Zrób marcepan domowym sposobem

Święta Bożego Narodzenia bez śniegu, pierniczków i marcepanu to nie święta! Też tak sądzicie? ;-) Jeśli do tej pory kupowaliście gotowy marcepan, w tym roku koniecznie przygotujcie go samodzielnie! Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na marcepan, który potem możecie wykorzystać do dekoracji świątecznych tortów, pierniczków i ciast albo stworzenia bożonarodzeniowych dekoracji.

Przepis na domowy marcepan

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (lub płynnego miodu),
  • ½ szklanki wody,
  • 225 g obranych migdałów (a najlepiej już zmielonych),
  • 220 g cukru pudru,
  • łyżka ekstraktu z migdałów lub łyżeczka aromatu migdałowego.
Domowy marcepan

Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i wlej wodę oraz 2 łyżki syropu kukurydzianego (lub miodu) i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Gotuj słodką mieszankę (nie mieszaj jej) na bardzo małym ogniu do chwili osiągnięcia przez nią 115 stopni - możesz to sprawdzić na dwa sposoby:

  1. prostszy sposób - za pomocą termometru cukierniczego,
  2. trudniejszy sposób - jeśli nie posiadasz specjalnego termometru cukierniczego, możesz sprawdzić czy masa jest już gotowa opuszczając małą kroplę rozgrzanego syropu z cukrem do zimnej wody, jeśli będzie elastyczna i z łatwością będziesz mógł formować ją palcami, znaczy, że jest już gotowa.

Kiedy już wiesz, że masa jest gotowa, odstaw ją na chwilę do przestygnięcia.

W tym czasie zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem (możesz także już raz zmienione migdały ponownie zmielić razem z cukrem pudrem). Mieszanka powinna mieć konsystencję mąki.

Teraz do mieszanki migdałów i cukru pudru dodaj jeszcze gorącą masę cukrową, ekstrakt z migdałów i za pomocą miksera wszytko zmiksuj, a następnie ugniataj rękoma do chwili otrzymania zwartej kuli.

Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha i nie będziesz mógł uformować z niej zwartej kuli, dodaj trochę wody (ja zazwyczaj dodaję ok. 3 łyżki), natomiast jeśli wyjdzie zbyt klejąca, dodaj troszkę cukru pudru.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

No, to już wszytko. Teraz tylko uformuj masę marcepanową w gruby wałek, owiń folią spożywczą i przechowuj ją w lodówce.

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Przepis na domowy smalec