Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

Z piernikiem wcale nie jest taka prosta sprawa... Aby przygotować ten staropolski, dojrzewający tygodniami piernik, musisz zacząć już dziś! Przypominam, że do świąt zostało "tylko" cztery tygodnie ;-) To ostatnia szansa, być podczas świąt cieszyć się smakiem prawdziwego piernika. Zapraszam do lektury i życzę smacznych rezultatów :-)


Piernik staropolski — prawdziwy smak tradycji
Skąd wziął się piernik? Jedni twierdzą, że z Holandii, inni, że upowszechnił się w Europie, gdy ormiański mnich zdradził na niego przepis Francuzom, a jeszcze inni, że pewien kucharz przez przypadek dodał do ciasta korzenne przyprawy i tym sposobem upiekł pierwszy piernik…
Dziś jemy go szczególnie w czasie świąt i wyłącznie dla smaku oraz kultywowania tradycji rodzinnych, ale czy wiesz, że kiedyś pierniki były popularnym lekarstwem na wiele chorób, a nawet stosowano je jako zakąskę do wódki? A jak głosi legenda, sam Fryderyk Chopin był wielkim amatorem pierników. No cóż, trudno się dziwić, bo kto nie lubi pierników!? ;-)

Piernik (naprawdę) długodojrzewający
Prawdopodobnie już w XIII wieku, a na pewno w XIV, nasi pradziadowie znali piernik, tyle, że pod nazwą miodownik - było to ciasto chlebowe na bazie miodu oraz mąki i dojrzewało naprawdę długo. Miodownik przygotowywano na specjalne okazje. Jedną z nich były narodziny córki — w tym dniu zagniatano ciasto na miodownik, a pieczono je dopiero w dniu jej zamążpójścia.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Piernik przygotowywano także z okazji świąt Bożego Narodzenia - zimą wyrabiano ciasto, które następnie przez 12 miesięcy leżakowało w piwnicy, a dopiero na kolejne święta kończono przygotowanie ciasta.
Przepis na prawdziwy piernik długodojrzewający
Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, to musisz zacząć już dziś! To ostatni dzwonek, bo do świąt zostały nam 4 tygodnie! A ciasto na prawdziwy piernik staropolski należy zagnieść 4–6 tygodni przed świętami, a upiec tydzień przed Bożym Narodzeniem.

Z poniższego przepisu otrzymasz 3 blaty piernika (piekę je na blaszce o wymiarach 39 x 26 cm). Po przełożeniu ich grubą warstwą powideł śliwkowych, obciążam dużą, drewnianą deską do krojenia i odstawiam w chłodnie miejsce na 3 dni, by piernik zmiękł, a po tym czasie kroję go na 3 części i tym sposobem otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy.
Składniki na piernik staropolski
- 500 g miodu naturalnego,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 250 g masła,
- 1 kg mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 125 ml mleka,
- ½ łyżeczki soli,
- 60 g przyprawy korzennej do piernika (przepis znajdziecie tutaj).
Wszystkie składniki masz już przygotowane? Super! Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie ciasta na staropolski piernik. Gotowi? Zaczynamy! ;-)
Bardzo powoli rozpuść w garnuszku masło i stopniowo dodawaj do niego miód i cukier - doprowadź do wrzenia i mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Teraz wystudź mieszankę.

Kiedy masa jest już zimna, dodaj mąkę pszenną, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, jajka, sól i przyprawę do piernika. Z tych składników starannie wyrabiaj ciasto, a kiedy jest już gotowe, przełóż je do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj je ściereczką i wstaw do lodówki na 3 — 5 tygodni (moje ciasto na piernik od wczoraj stoi na balkonie ;-)).
Ważna uwaga - ciasto zaraz po zagnieceniu jest dość rzadkie, ale spokojnie - po leżakowaniu w chłodnym miejscu stężeje i będzie się łatwo wałkowało (trzeba tylko podsypać mąką).
5 — 7 dni przed świętami wyjmujemy ciasto z chłodnego miejsca i zaczynamy pieczenie (na samą myśl o przyjemnym zapachu pieczonego piernika rozchodzącego się po całym domu robię się głodna…)
Ciasto podziel na 3 równe części i przygotuj blachy o wymiarach 39 x 26 cm (jeśli nie masz 3 blaszek, możesz też piec każdy blat osobno). Blachy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Każdą porcję ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim blaszki i wyrównaj. Piernik piecz przez 15 — 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Kiedy blaty piernika są już gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
Teraz smarowanie! Ostudzone blaty piernikowe przełóż lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Wierzch piernika przykryj arkuszem papieru i równomiernie obciąż (np. dużą, drewnianą deską do krojenia) i odstaw do skruszenia.
Po 3 — 5 dniach polej piernik polewą czekoladową - oto przepis na polewę, która wystarczy na udekorowanie jednego piernika (proporcje możesz zwiększać według uznania):

Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.,
- 100 g posiekanej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.
Śmietankę podgrzej w garnuszku, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę, a następnie odstaw na 2 min. Po tym czasie zamieszaj zawartość garnuszka. Kiedy otrzymasz gładką polewę, odstaw ją na chwilkę, a następnie równomiernie udekoruj nią piernik.
Czas na posiekane orzechy włoskie — posyp nimi piernik i gotowe! Teraz owiń piernik w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysechł i… nie podjadaj — poczekaj do świąt — wtedy piernik będzie smakował najlepiej :-)
Smacznego!
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze