Poznaj przepis na falafele

Falafele to przysmak kuchni arabskiej, który znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy, z której formuje się kulki i smaży, ale znane są także wersje z bobu i sezamu. Falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek prawie na każdej szerokości geograficznej. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na smaczne i pachnące przyprawami falafele. Zapraszam!


Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie.
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).
Podróżnicze inspiracje

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze