Poznaj przepis na falafele

Falafele to przysmak kuchni arabskiej, który znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy, z której formuje się kulki i smaży, ale znane są także wersje z bobu i sezamu. Falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek prawie na każdej szerokości geograficznej. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na smaczne i pachnące przyprawami falafele. Zapraszam!

Składniki:

  • 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie.
  • mała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki chili,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).

Podróżnicze inspiracje

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym Pieczemy kasztany w domu Jesienne ciasta z gruszkami Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam! Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni? Jesienne sałatki na ciepło - 9 najlepszych przepisów Jak zrobić jajko po florencku? Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach Domowe ptysie jak z cukierni Domowe ptysie - zrób je sam Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami Jak zrobić sałatkę grecką? Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym