Na ostro, czyli dania z papryczkami chili

Jeżeli lubisz ostrą kuchnię, to pewnie zainteresuje cię zbiór moich ulubionych potraw z dodatkiem papryczek chili :). Zatem zapraszam cię do zapoznania się z ogniście pysznymi daniami z papryczkami chili. Smacznego!

Podziel się:

CZARNE TAGLIATELLE Z KREWETKAMI

Czarny makaron? Czemu nie! Do tej pory tylko raz udało mi się dostać makaron barwiony atramentem z kałamarnicy. Oczywiście kupiłam go i przygotowałam według poniższego przepisu autorstwa Łukasza — wyszło pysznie!

Choć w tym przepisie to czarny makaron gra pierwsze skrzypce, papryczka chili jest równie ważnym składnikiem.

To danie to moja interpretacja włoskiego tagliatelle. To proste i ekspresowe danie z pewnością posmakuje każdemu makaroniarzowi. Jeśli akurat nie znajdziesz na sklepowej półce czarnego makaronu, to użyj tradycyjnego. Danie na pewno będzie równie smacznie - przekonuje Łukasz.

Więc jeżeli nie boisz się eksperymentów w kuchni, koniecznie przygotuj czarne tagliatelle z krewetkami i chili. Smacznego!

Pikantny omlet z kabanosami, pomidorami i chili

A co powiecie na śniadanie w wersji na ostro? Poznajcie przepis na pikantny omlet z kabanosami, pomidorami i papryczkami chili.

Jest przepyszny, syci na długo i łatwo go przygotować - przekonuje Dorota, autorka bloga Kuchenne szaleństwa, z którego pochodzi przepis.

Mnie taka rekomendacja w zupełności wystarcza, a tobie? :)

Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i chili

Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i chili świetnie sprawdzi się jako przekąska, kolacja albo drugie śniadanie w pracy.

Papryczki chili nadają sałatce egzotycznego charakteru, a dzięki pęczakowi na długo możemy zapomnieć o głodzie. Przepis sprawdziłam niejednokrotnie, więc z czystym sumieniem mogę wam go polecić.

KUKURYDZA NA OSTRO

Chyba wam jeszcze nie mówiłam, ale uwielbiam kukurydzę pod każdą postacią, a przygotowana na ostro zajmuje wysokie miejsce na mojej liście dań ulubionych.

Dlatego przedstawiam wam przepis na niesamowicie łatwe, szybkie danie, które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło - podpowiada Sylwia, autorka przepisu.

Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw, papryczek chili podana na placuszkach z ciecierzycy - to brzmi pysznie i tak też smakuje. Dacie się skusić?

Pieczone bataty z ziołami, chili i limonką

Pieczone bataty z ziołami, papryczkami chili i limonką to szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. A do tego bardzo uniwersalna - przekonuje Dorota, autorka bloga Kuchenne szaleństwa, z którego pochodzi przepis.

Jeżeli nigdy nie jedliście słodkich ziemniaków, to ta smaczna przekąska jest świetną okazją, by nadrobić zaległości :).

Mule w piwie kolendrowym z kokosem, limonką i chili

Brzmi apetyczne, prawda? Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na mule w piwie kolendrowym z kokosem, limonką i chili na blogu Kuchenne szaleństwa, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że te składniki trudno połączyć w harmonijną całość, zaryzykowałam i… opłaciło się!

Przepis sprawdzony, więc z czystym sumieniem mogę wam go polecić. Dasz się skusić? :)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Dorsz z sosem chili

Masz ochotę na rybę na ostro? Proszę bardzo - dorsz w sosie chili. Smacznie, prosto i troszeczkę inaczej niż zwykle.

Sos jest słodko-kwaśno-ostry i doskonale komponuje się ze smakiem ryby - przekonuje autorka przepisu i trudno się z nią nie zgodzić. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Chili con carne w wersji light

Zapraszam cię na kulinarną podróż do Meksyku: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili - brzmi pysznie!

Chili con carne, czyli po prostu chili z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, ale tym razem proponuje je wam w wersji light. Dasz się skusić? :)

Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem i chili

Masz ochotę na zupę w ostrym wydaniu? Oto przepis na pikantną zupę selerowo-porowa z łososiem i chili.

Dodatek papryczki chili nadaje zupie ostrości, rozgrzewa i wspomaga trawienie. A czy wiecie, że pikantne przyprawy są sprzymierzeńcem odchudzania? - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Zupa jest pyszna, ale musisz uważać, by nie przesadzić z ilością papryczek chili - wystarczy dodać odrobinę za dużo i zupa jest za ostra dla niezaprawionych w boju z pikantnymi potrawami, więc lepiej być ostrożnym :).

Smacznego!

PASTA Z SERA ŻÓŁTEGO, PAPRYCZKI CHILLI I NATKI PIETRUSZKI

Przygotowujesz przyjęcie i nie masz pomysłu na szybką przekąskę, znudziły ci się zwykłe kanapki z pomidorem i wędliną, a może nie wiesz co zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy? Oto rozwiązanie twoich problemów — pasta z sera żółtego, papryczek chili i natki pietruszki.

Składniki tej pasty tworzą idealną kompozycję - przekonaj się sam!

Domowa harissa

Harissa to popularna w Tunezji i Armenii przyprawa do wielu dań. Tradycyjnie wytwarzana jest przede wszystkim z papryczek chili, czosnku i oliwy. Możesz ją przełożyć do słoiczka, a następnie spasteryzować i pyszny, ostry sos na zimę gotowy!

Na koniec mała rada - ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda — w ten sposób możesz regulować jej ostrość. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Także w kategorii Przepisy:

Pomidory suszone w roli głównej Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Poznaj przepis na falafele Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Smaczne desery, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Zasmakuj w kremowych zupach Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku