Na ostro, czyli dania z papryczkami chili

Jeżeli lubisz ostrą kuchnię, to pewnie zainteresuje cię zbiór moich ulubionych potraw z dodatkiem papryczek chili :). Zatem zapraszam cię do zapoznania się z ogniście pysznymi daniami z papryczkami chili. Smacznego!

Podziel się:

CZARNE TAGLIATELLE Z KREWETKAMI

Czarny makaron? Czemu nie! Do tej pory tylko raz udało mi się dostać makaron barwiony atramentem z kałamarnicy. Oczywiście kupiłam go i przygotowałam według poniższego przepisu autorstwa Łukasza — wyszło pysznie!

Choć w tym przepisie to czarny makaron gra pierwsze skrzypce, papryczka chili jest równie ważnym składnikiem.

To danie to moja interpretacja włoskiego tagliatelle. To proste i ekspresowe danie z pewnością posmakuje każdemu makaroniarzowi. Jeśli akurat nie znajdziesz na sklepowej półce czarnego makaronu, to użyj tradycyjnego. Danie na pewno będzie równie smacznie - przekonuje Łukasz.

Więc jeżeli nie boisz się eksperymentów w kuchni, koniecznie przygotuj czarne tagliatelle z krewetkami i chili. Smacznego!

Pikantny omlet z kabanosami, pomidorami i chili

A co powiecie na śniadanie w wersji na ostro? Poznajcie przepis na pikantny omlet z kabanosami, pomidorami i papryczkami chili.

Jest przepyszny, syci na długo i łatwo go przygotować - przekonuje Dorota, autorka bloga Kuchenne szaleństwa, z którego pochodzi przepis.

Mnie taka rekomendacja w zupełności wystarcza, a tobie? :)

Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i chili

Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i chili świetnie sprawdzi się jako przekąska, kolacja albo drugie śniadanie w pracy.

Papryczki chili nadają sałatce egzotycznego charakteru, a dzięki pęczakowi na długo możemy zapomnieć o głodzie. Przepis sprawdziłam niejednokrotnie, więc z czystym sumieniem mogę wam go polecić.

KUKURYDZA NA OSTRO

Chyba wam jeszcze nie mówiłam, ale uwielbiam kukurydzę pod każdą postacią, a przygotowana na ostro zajmuje wysokie miejsce na mojej liście dań ulubionych.

Dlatego przedstawiam wam przepis na niesamowicie łatwe, szybkie danie, które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło - podpowiada Sylwia, autorka przepisu.

Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw, papryczek chili podana na placuszkach z ciecierzycy - to brzmi pysznie i tak też smakuje. Dacie się skusić?

Pieczone bataty z ziołami, chili i limonką

Pieczone bataty z ziołami, papryczkami chili i limonką to szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. A do tego bardzo uniwersalna - przekonuje Dorota, autorka bloga Kuchenne szaleństwa, z którego pochodzi przepis.

Jeżeli nigdy nie jedliście słodkich ziemniaków, to ta smaczna przekąska jest świetną okazją, by nadrobić zaległości :).

Mule w piwie kolendrowym z kokosem, limonką i chili

Brzmi apetyczne, prawda? Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na mule w piwie kolendrowym z kokosem, limonką i chili na blogu Kuchenne szaleństwa, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że te składniki trudno połączyć w harmonijną całość, zaryzykowałam i… opłaciło się!

Przepis sprawdzony, więc z czystym sumieniem mogę wam go polecić. Dasz się skusić? :)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Dorsz z sosem chili

Masz ochotę na rybę na ostro? Proszę bardzo - dorsz w sosie chili. Smacznie, prosto i troszeczkę inaczej niż zwykle.

Sos jest słodko-kwaśno-ostry i doskonale komponuje się ze smakiem ryby - przekonuje autorka przepisu i trudno się z nią nie zgodzić. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Chili con carne w wersji light

Zapraszam cię na kulinarną podróż do Meksyku: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili - brzmi pysznie!

Chili con carne, czyli po prostu chili z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, ale tym razem proponuje je wam w wersji light. Dasz się skusić? :)

Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem i chili

Masz ochotę na zupę w ostrym wydaniu? Oto przepis na pikantną zupę selerowo-porowa z łososiem i chili.

Dodatek papryczki chili nadaje zupie ostrości, rozgrzewa i wspomaga trawienie. A czy wiecie, że pikantne przyprawy są sprzymierzeńcem odchudzania? - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Zupa jest pyszna, ale musisz uważać, by nie przesadzić z ilością papryczek chili - wystarczy dodać odrobinę za dużo i zupa jest za ostra dla niezaprawionych w boju z pikantnymi potrawami, więc lepiej być ostrożnym :).

Smacznego!

PASTA Z SERA ŻÓŁTEGO, PAPRYCZKI CHILLI I NATKI PIETRUSZKI

Przygotowujesz przyjęcie i nie masz pomysłu na szybką przekąskę, znudziły ci się zwykłe kanapki z pomidorem i wędliną, a może nie wiesz co zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy? Oto rozwiązanie twoich problemów — pasta z sera żółtego, papryczek chili i natki pietruszki.

Składniki tej pasty tworzą idealną kompozycję - przekonaj się sam!

Domowa harissa

Harissa to popularna w Tunezji i Armenii przyprawa do wielu dań. Tradycyjnie wytwarzana jest przede wszystkim z papryczek chili, czosnku i oliwy. Możesz ją przełożyć do słoiczka, a następnie spasteryzować i pyszny, ostry sos na zimę gotowy!

Na koniec mała rada - ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda — w ten sposób możesz regulować jej ostrość. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Także w kategorii Przepisy:

Pomidory suszone w roli głównej Owocowy świat nalewek Śląskie od kuchni Przepis na tradycyjny podlaski sękacz Jedzmy pokrzywę! Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Kanapki inne niż wszystkie Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Co można zrobić z ziemniaków? Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów