Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

Owoce morza dla jednych są niezwykłymi przysmakami. Inni nie wyobrażają sobie wzięcia do ust krewetki lub macki ośmiornicy – to wielki błąd! Dobrze przyrządzone owoce morza nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Oczywiście najlepiej smakują tam, gdzie są łowione, ale w Polsce też można znaleźć dobre frutti di mare. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z owocami morza, to ten tekst jest właśnie dla ciebie! Dowiedz się jak poprawienie przygotować kalmary, małże, kraby czy krewetki, by smakowały pysznie, z czym je podawać i jak jeść.

Ten artykuł ma 2 strony:

Krewetki
Zdecydowanie najczęściej jedzonymi w Polsce owocami morza są krewetki, dlatego też nie ma już większych problemów z ich kupieniem. W sklepach możemy dostać kilka ich rodzajów:
- surowe – mają kolor szary,
- lekko obgotowane – przybierają pomarańczowo-różowy odcień,
- zamrożone – przed gotowaniem trzeba je rozmrozić,
- obrane,
- w skorupkach.
Widzisz zatem, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie „postać” krewetek.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Jak przygotować krewetki?
Zacznij od oderwania głowy i odnóży od tułowia krewetki. Kolejnym krokiem jest delikatne rozcięcie grzbietu i usunięcie jelita, które może popsuć smak dania – rozpoznasz je od razu, bo wygląda jak czarna nitka. Wiem, że te czynności nie należą do przyjemności, ale z każdą kolejną krewetką pójdzie ci lepiej i łatwiej – obiecuję :).

Z czym je podawać?
Krewetki idealnie komponują się z ryżem, makaronami, jak także innymi owocami morza. Możesz je smażyć, piec, grillować i gotować. Aby smakowały najlepiej dodaj do nich kolendrę, czosnek, cebulkę dymkę lub sok z cytryny.
Małże, ostrygi, przegrzebki
Dla smakoszy są prawdziwym rarytasem, choć osoby, które chcą je przygotować po raz pierwszy często narzekają, że nie dołączono do nich instrukcji obsługi, dlatego zrobię to ja :).

Przede wszystkim należy kupować tylko świeże muszle, a jak takie rozpoznać? — w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że sprawdzisz czy są one szczelnie zamknięte. Jednak, jeżeli znajdziesz jakąś otwartą, nie wyrzucaj jej – stuknij w nią kilka razy nożem, jeżeli się zamknie się, oznacza to, że małż żyje i spokojnie możesz go jeść.
Kolejnym sposobem na sprawdzenie czy małże są świeże to potrząsanie nimi. W środku muszli powinna znajdować się woda, a jeśli podczas potrząsania nią usłyszysz pusty dźwięk, możesz być pewny, że małż nie nadaje się do jedzenia, gdyż jest suchy. Nie nadają się do spożycia także małże, które podczas gotowania nie otworzyły się – te trzy proste zasady uchronią cię przed zatruciem nieświeżym małżem.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze