Jaki nóż wybrać?

Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci przez długie lata.


Dobry nóż to podstawa
Chyba nie ma potrawy, która mogłaby być przygotowana bez pomocy noża. Ten kuchenny przyrząd obok deski do krojenia i patelni używamy kilka, a czasem nawet kilkanaście razy w ciągu dnia, dlatego powinien być dobrze naostrzony, a jego jakość wysoka, by dzięki niemu zaoszczędzić sporo czasu i nerwów.
Aby odpowiednio zaopatrzyć swoją kuchnię w noże, nie należy na nich oszczędzać, choć nie warto sugerować się wyłącznie ceną produktu — czasem drogie nie oznacza dobre. Obecnie sklepy z wyposażeniem gospodarstwa domowego prześcigają się oferując coraz lepsze, bardziej rewolucyjne produkty, jednak przede wszystkim musisz wiedzieć czego potrzebujesz, wówczas wybór będzie prostszy, a ty kupisz to, co jest ci naprawdę potrzebne.

Jaki nóż będzie najodpowiedniejszy?
Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3–4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu takie zaopatrzenie będzie wystarczające. Jednak warto wyposażyć się w noże dedykowane konkretnie dla danego rodzaju żywności - przy ich pomocy danie przygotujesz łatwiej i o wiele szybciej.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Zainspiruj się

Nóż szefa kuchni jest duży i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki. Świetnie sprawdzi się także podczas siekania warzyw.
Nóż do chleba jest długi, a jego ostrze ząbkowate, dzięki którym pokroi świeże pieczywo, nawet jeżeli nie jest wystarczająco dobrze naostrzony.
Nóż do obierania warzyw i owoców posiada krótkie ostrze zakończone szpicem. Jest dosyć uniwersalny, dlatego z łatwością posiekasz nim oprócz warzyw niewielkie ilości zieleniny — natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek.
Nóż dla profesjonalisty
Jeżeli lubisz gotować i spędzasz w kuchni dużo czasu warto zaopatrzyć się w bardziej profesjonalny sprzęt, który z pewnością ułatwi przyrządzanie potraw.

Nóż do filetowania mięsa i ryb charakteryzuje się długim, wąskim i sprężystym ostrzem zakończonym szpicem. Poradzi sobie świetnie z odkrawaniem kawałków mięsa od kości oraz filetowania ryb.
Nóż santoku jest podobny do noża szefa kuchni, ale posiada szerszy, bardziej zakrzywiony grzbiet klingi. Jego ostrze jest prawie proste i sztywne. Idealnie sprawdzi się podczas siekania i krojenia twardych warzyw, np. selera czy marchwi.
Nóż do sera jest najbardziej charakterystyczny, gdyż w ostrzu posiada otwory, które sprawiają, że ser nie przykleja się do niego. Dodatkowo posiada podwójny czubek, a ostrze jest delikatnie ząbkowane.

Jakie ostrze wybrać?
Rodzaj materiału z którego są wykonane wybrane przez ciebie noże także jest ważny. Rynek oferuje wiele typów noży: ze stali węglowej, stali nierdzewnej, stopowe i niestopowe, tytanowe, chromowe, niklowe, chromowo-niklowe, manganowe… Jest ich tyle, że naprawdę można się pogubić. Każdy z wyżej wymienionych noży ma inne właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych.
Najlepiej sprawdzają się noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze są lekkie i poręczne, a ich ostrza znacznie cieńsze niż w innych nożach. Co najważniejsze nie wpływają w żaden sposób na żywność z którą mają styczność, ta z kolei nie przywiera do nich. Zachowują ostrość nawet do 10 razy dłużej niż inne noże. Ważne, aby nie ostrzyć ich samodzielnie — należy zwrócić się z tym do profesjonalisty, który zrobi to za pomocą diamentowej ostrzałki.
Natomiast noże tytanowe są niezwykle ostre i trwałe. Ich dużą zaletą jest to, że można je samodzielnie ostrzyć w domu. Decydując się na nóż z tego tworzywa, należy pamiętać, że nóż tytanowy a nóż z powłoką tytanową to nie to samo. Po kilku ostrzeniach powłoka się zetrze, a my zamiast noża z tytanu będziemy mieli nóż stalowy.

Jak dbać o noże?
Przede wszystkim trzeba używać tylko zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli do krojenia lub siekania żywności. Należy także unikać krojenia jeszcze zamrożonych produktów. Jeżeli nóż nie jest przeznaczony do mycia w zmywarce — nie wolno tego robić. Trzeba pamiętać także, aby nóż po użyciu pozostawić czysty i suchy, w ten sposób nie zardzewieje i zawsze będzie gotowy do ponownego użycia.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze