Jaki nóż wybrać?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyNic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiÅ‚ków jak tÄ™py nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbÄ™dnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posÅ‚użyÅ‚ ci przez dÅ‚ugie lata.
Dobry nóż to podstawa
Chyba nie ma potrawy, która mogłaby być przygotowana bez pomocy noża. Ten kuchenny przyrząd obok deski do krojenia i patelni używamy kilka, a czasem nawet kilkanaście razy w ciągu dnia, dlatego powinien być dobrze naostrzony, a jego jakość wysoka, by dzięki niemu zaoszczędzić sporo czasu i nerwów.
Aby odpowiednio zaopatrzyć swojÄ… kuchniÄ™ w noże, nie należy na nich oszczÄ™dzać, choć nie warto sugerować siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie cenÄ… produktu — czasem drogie nie oznacza dobre. Obecnie sklepy z wyposażeniem gospodarstwa domowego przeÅ›cigajÄ… siÄ™ oferujÄ…c coraz lepsze, bardziej rewolucyjne produkty, jednak przede wszystkim musisz wiedzieć czego potrzebujesz, wówczas wybór bÄ™dzie prostszy, a ty kupisz to, co jest ci naprawdÄ™ potrzebne.
Jaki nóż będzie najodpowiedniejszy?
JeÅ›li nie jesteÅ› zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz siÄ™ do 3–4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoÅ›, kto nie spÄ™dza w kuchni zbyt wiele czasu takie zaopatrzenie bÄ™dzie wystarczajÄ…ce. Jednak warto wyposażyć siÄ™ w noże dedykowane konkretnie dla danego rodzaju żywnoÅ›ci - przy ich pomocy danie przygotujesz Å‚atwiej i o wiele szybciej.
Nóż szefa kuchni jest duży i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki. Świetnie sprawdzi się także podczas siekania warzyw.
Nóż do chleba jest długi, a jego ostrze ząbkowate, dzięki którym pokroi świeże pieczywo, nawet jeżeli nie jest wystarczająco dobrze naostrzony.
Nóż do obierania warzyw i owoców posiada krótkie ostrze zakoÅ„czone szpicem. Jest dosyć uniwersalny, dlatego z Å‚atwoÅ›ciÄ… posiekasz nim oprócz warzyw niewielkie iloÅ›ci zieleniny — natkÄ™ pietruszki, koperek czy szczypiorek.
Nóż dla profesjonalisty
Jeżeli lubisz gotować i spędzasz w kuchni dużo czasu warto zaopatrzyć się w bardziej profesjonalny sprzęt, który z pewnością ułatwi przyrządzanie potraw.
Nóż do filetowania mięsa i ryb charakteryzuje się długim, wąskim i sprężystym ostrzem zakończonym szpicem. Poradzi sobie świetnie z odkrawaniem kawałków mięsa od kości oraz filetowania ryb.
Nóż santoku jest podobny do noża szefa kuchni, ale posiada szerszy, bardziej zakrzywiony grzbiet klingi. Jego ostrze jest prawie proste i sztywne. Idealnie sprawdzi się podczas siekania i krojenia twardych warzyw, np. selera czy marchwi.
Nóż do sera jest najbardziej charakterystyczny, gdyż w ostrzu posiada otwory, które sprawiają, że ser nie przykleja się do niego. Dodatkowo posiada podwójny czubek, a ostrze jest delikatnie ząbkowane.
Jakie ostrze wybrać?
Rodzaj materiaÅ‚u z którego sÄ… wykonane wybrane przez ciebie noże także jest ważny. Rynek oferuje wiele typów noży: ze stali wÄ™glowej, stali nierdzewnej, stopowe i niestopowe, tytanowe, chromowe, niklowe, chromowo-niklowe, manganowe… Jest ich tyle, że naprawdÄ™ można siÄ™ pogubić. Każdy z wyżej wymienionych noży ma inne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych.
Najlepiej sprawdzajÄ… siÄ™ noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze sÄ… lekkie i porÄ™czne, a ich ostrza znacznie cieÅ„sze niż w innych nożach. Co najważniejsze nie wpÅ‚ywajÄ… w żaden sposób na żywność z którÄ… majÄ… styczność, ta z kolei nie przywiera do nich. ZachowujÄ… ostrość nawet do 10 razy dÅ‚użej niż inne noże. Ważne, aby nie ostrzyć ich samodzielnie — należy zwrócić siÄ™ z tym do profesjonalisty, który zrobi to za pomocÄ… diamentowej ostrzaÅ‚ki.
Natomiast noże tytanowe są niezwykle ostre i trwałe. Ich dużą zaletą jest to, że można je samodzielnie ostrzyć w domu. Decydując się na nóż z tego tworzywa, należy pamiętać, że nóż tytanowy a nóż z powłoką tytanową to nie to samo. Po kilku ostrzeniach powłoka się zetrze, a my zamiast noża z tytanu będziemy mieli nóż stalowy.
Jak dbać o noże?
Przede wszystkim trzeba używać tylko zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli do krojenia lub siekania żywnoÅ›ci. Należy także unikać krojenia jeszcze zamrożonych produktów. Jeżeli nóż nie jest przeznaczony do mycia w zmywarce — nie wolno tego robić. Trzeba pamiÄ™tać także, aby nóż po użyciu pozostawić czysty i suchy, w ten sposób nie zardzewieje i zawsze bÄ™dzie gotowy do ponownego użycia.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze