Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

Flaki. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań, które niejednokrotnie podzieliło rodzinę przy stole, bowiem, jak mawiał mój dziadek, ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą flaki, którzy ich nie jedzą i tych, którzy będą je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzą. Coś w tym jest... Kiedyś byłam zatwardziałą członkinią trzeciej grupy, a teraz z dumą mogę powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków ;-) Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzał do tego smaku, więc mam dla wam przepisy na flaki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie? ;-)

Ten artykuł ma 3 strony:

Przepis na tradycyjne flaki

Składniki:

  • 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych),
  • 1,3 kg wołowiny z kością,
  • 4 duże marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • duży kawałek selera,
  • por,
  • duża cebula,
  • ziele angielskie,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek czarnego pieprzu,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz,
  • ostra papryka,
  • słodka papryka,
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • majeranek,
  • sól.

Zasmażka:

  • 1 ½ łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki.
Flaki - propozycja podania.

Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.

Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli.

Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki wypłucz, zalej zimną wodą i poczekaj aż woda zacznie wrzeć, a potem gotuj jeszcze przez 10 min. Następnie odlej wodę, nalej czystą, wypłucz flaki i znowu ją wylej. Teraz obgotowane flaki dodaj do wywaru i gotuj przez 40 min aż staną się miękkie.

10 min przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Teraz wyjmij z wywaru mięso i warzywa, dodaj zmielony pieprz, słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek i ewentualnie sól.

Jeśli lubisz wersję rosołową flaków, w tym momencie mógłbyś zakończyć gotowanie, ale możesz pokusić się na wersję z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podając flaczki, możesz na każdym talerzu położyć odrobinę masła - wzmocni ono smak zupy. Smacznego!

Zobacz też:

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Czas na gęsinę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki? Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis na puree z dyni Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą