Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania. Jednak cebula ma jedną zasadniczą wadę - potrafi doprowadzić do łez nawet największego twardziela :) Ale spokojnie, na to są sposoby. Poniżej znajdziesz kilka porad, ciekawostek i przepis, w którym cebula gra pierwsze skrzypce. Zapraszam!

Jaką cebulę wybrać?

Cebula cebuli nierówna. Najczęściej w sklepie prosimy po prostu o cebulę, a przecież jest tyle jej rodzajów — znacznie więcej niż nam się wydaje i każdy z nich ma inne zastosowanie w kuchni.

  • Cebula żółta jest najczęściej uprawianą odmianą tego warzywa w Polsce i to waśnie ona króluje w naszej kuchni. Choć jest ciężkostrawna i charakteryzuje się niezwykle ostrym smakiem i aromatem, bardzo chętnie po nią sięgamy. Cebula zwyczajna świetnie sprawdzi się w ciężkich, mięsnych sosach, zupach, a zwłaszcza we francuskiej zupie cebulowej.

  • Cebula czerwona nieznacznie różni się od żółtej, jest jednak słodsza, dlatego świetnie nadaje się do karmelizowania. Zawiera także mniej enzymów, które wywołują łzy podczas jej krojenia. Ta odmiana najczęściej ląduje w sałatkach i smażonych, ale słodszych potrawach.

  • Cebula krymska jest odmianą cebuli czerwonej, ale jej spłaszczony kształt przypomina dysk, a smak jest ostrzejszy, niż jej bardziej okrągłej siostry. Jeżeli chcesz przygotować prawdziwą sałatkę grecką, to nie może w niej zabraknąć właśnie cebuli krymskiej.
    Pokrojona cebula

  • Cebula biała, zwana czosnkową posiada nieco łagodniejszy smak i co ciekawe, można ją jeść na surowo, jak także smażoną, ale nie należy jej gotować, gdyż wówczas traci swoje prozdrowotne właściwości.

  • Cebula perłowa, czyli małe, białe cebulki to zmora każdego początkującego kucharza… Ze względu na rozmiar trzeba użyć dużej ilości cebulek — i tu pojawia się problem… Bo jak obrać kilkadziesiąt malutkich cebul, których łupiny dosyć trudno odchodzą od warzywa? Jest na to sposób - wystarczy zblanszować cebulki, a łupinki odejdą prawie same :) Cebula perłowa idealnie nadaje się do sałatek i do duszonych dań, ponieważ nie rozpada się podczas obróbki termicznej.

  • Szalotka także jest bardzo popularną odmianą cebuli. Jeszcze kilka lat temu kupienie jej w Polsce graniczyło z cudem, ale na szczęście zmieniło się to na lepsze. Swój charakterystyczny smak i aromat szalotka zawdzięcza olejkom, które nawet po usmażeniu cebuli nie zmieniają swoich właściwości.

Krojenie cebuli

Cebula potrafi doprowadzić do płaczu nawet największego twardziela :) Wbrew powszechnej opinii to nie zapach cebuli sprawia, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia się podczas jej krojenia. Niekiedy wystarczy odsunąć się od deski do krojenia lub przewietrzyć kuchnię, jednak nie zawsze przynosi to pożądany skutek. Ale spokojnie, znam kilka sposobów na cebulę - lepszych bądź gorszych. Wypróbuj je wszystkie i znajdź najlepszy z nich!

Przepis na zupę cebulową

Jak już wcześniej wspomniałam, cebulę można dodać praktycznie do każdego dania i wtedy nabiera ono niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wyobrażacie sobie sos z mięsa wołowego bez podsmażanej cebulki? Albo sałatkę grecką bez pokrojonej w piórka cebulki? Ja nie! :)

Cebula

A jakie jest najbardziej cebulowe danie? Oczywiście zupa cebulowa! Oto lista potrzebnych składników i przepis.

Składniki:

  • 5 średnich cebul,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże liście laurowe,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne),
  • około 1 ½ litra wody,
  • sos sojowy,
  • ostra papryka.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

A jeżeli chcesz, by twoja zupa nabrała iście francuskiego charakteru możesz zapiec ją w kokilkach pod ciastem francuskim.

A na koniec ciekawostka – nie musisz kupować co chwila kilogramów cebuli. Jeżeli masz ogródek i chęci, możesz posadzić odmianę „Kelsae Sweet Giant Onion”. Jeśli będziesz o nią dbać, każda z posadzonych cebul osiągnie nawet 4,5 kg! Wystarczy na początek kupić nasiona – za bagatela 40 złotych za sztukę :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować? Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Zdrowe tłuszcze, które warto jeść