Blanszowanie - co, jak i dlaczego?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeBlanszowanie to obróbka żywnoÅ›ci, dziÄ™ki której zachowamy piÄ™kny, naturalny kolor, smak oraz wiÄ™kszość skÅ‚adników odżywczych warzyw lub owoców, które nastÄ™pnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce termicznej. Blanszowanie polega na krótkotrwaÅ‚ym, ale intensywnym ogrzaniu produktu spożywczego poprzez zanurzenie we wrzÄ…tku, a nastÄ™pnie szybkim schÅ‚odzeniu zimnÄ… wodÄ…, ale to tylko jeden sposób - poniżej znajdziesz kolejne metody blanszowania warzyw. Dowiesz siÄ™ także dlaczego warto poddawać obróbce warzywa i owoce oraz jak to robić poprawie.
Blanszowanie – dlaczego warto to robić?
Jest kilka powodów dlaczego warto blanszować owoce i warzywa – przede wszystkim dzięki tej metodzie obróbki żywności przygotujesz ją do bezpiecznego spożycia, ponieważ podczas blanszowania wszelkie bakterie i owady znajdujące się w warzywach czy owocach ulegają zniszczeniu. Blanszując żywność pozbywasz się także mikroorganizmów, które są powodem szybszego rozkładu produktów spożywczych, dzięki czemu ich przydatność jest znacznie dłuższa.
Dzięki potraktowaniu produktów wysoką, a następnie niską temperaturą zakonserwujesz zawarte w nich barwniki, a co za tym idzie zachowają one swój piękny, naturalny kolor. Podczas blanszowania nie da się uniknąć utraty wartości odżywczych warzyw i owoców, ale ubytki te są na tyle nieznaczne, że żywność nadal jest bogata w drogocenne dla naszego zdrowia składniki, w przeciwieństwie do poddania jej całkowitemu gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Warto wiedzieć, że podgotowane warzywa i owoce są zalecane w diecie lekkostrawnej.
Blanszowanie nie tylko zachowuje naturalny kolor i smak warzyw i owoców, ale także usuwa lekko gorzkawy smak charakterystyczny dla niektórych warzyw. Dodatkowo sparzenie liściastych warzyw sprawia, że stają się elastyczniejsze i dzięki temu są bardziej odporne na złamania i łatwiej je zwiniesz i np. przygotujesz kapustę do zawinięcia gołąbków.
Jeśli w prosty sposób chcesz pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż do zamrażalnika. Dzięki temu zachowasz ich wartości odżywcze i naturalny kolor.
Co blanszować?
Blanszować możesz w zasadzie wszystko – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach. Niektórzy blanszują także ziemniaki (przed usmażeniem ich w głębokim oleju), ryż (w mleku, w celu pozbycia są nadmiaru tzw. krochmalu) oraz kości (by pozbyć się nieczystości zwanych zawiesiną, które podczas długiego gotowania pojawiają się na powierzchni wody).
Owoce i warzywa blanszujemy, by zachować ich naturalny kolor i walory smakowe, zmiękczyć je, niszczyć znajdujące się w nich drobnoustroje, pozbyć się zanieczyszczeń oraz w celu łatwiejszego obrania ich.
Pomidory blanszujemy, by szybciej zdjąć z nich skórkę. W tym samym celu orzechy, migdały i pistacje także poddajemy obróbce w wodzie. Ale groszek blanszujemy, by zachował świeży kolor i smak. Blanszowaniu najczęściej poddajemy warzywa liściaste, fasolę, kukurydzę i kalafior.
Natomiast jeśli chodzi o blanszowanie ryb, mięs i podrobów – poddajemy je obróbce, jeśli chcemy przygotować z nich pasztet lub zamrozić. Warto wiedzieć, że blanszowane podroby tracą na objętości.
A czy wiedziałeś, że rozpuszczając czekoladę na parze także poddajesz ją procesowi blanszowania? Albo ubijając żółtka do sosu holenderskiego także je blanszujesz? :)
Jak blanszować?
Blanszowanie nie zda się na nic, jeśli wykonasz je nieprawidłowo. Oto kilak porad, dzięki którym zapewnisz sobie pełnowartościowy produkt o delikatnym smaku i pięknym kolorze.
Żywność możesz poddać trzem metodom blanszowania:
- Blanszowanie w wodzie – najpierw na chwilę zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia.
- Blanszowanie parą wodną – ta metoda polega w zasadzie na tym samym, co blanszowanie w wodzie poprzez zanurzanie, z tą jednak różnicą, że używając pary wodnej, warzywa powinny być podgrzewane 1,5x dłużej niż podczas blanszowania w wodzie.
- Blanszowanie w mikrofalówce – czas jaki powinny spÄ™dzić owoce i warzywa w mikrofali zależy od ich iloÅ›ci, ale przyjmijmy, że chcesz blanszować ½ kg warzyw. Wystarczy, że wÅ‚ożysz je do szklanej, dużej miski, zalejesz 50 ml wody i przez 5 min bÄ™dziesz gotować w mikrofalówce nastawionej na 900 W. Po tym czasie zalej je zimnÄ… wodÄ… 1–2 min.
Lekko przetworzona żywność skraca czas przygotowania potraw, dlatego blanszowanie powinno poprzedzać pieczenie i smażenie, a także mrożenie produktów. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku delikatnych warzyw, takich jak nowalijki, kalafior, brokuły czy liście szpinaku.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze