Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce termicznej. Blanszowanie polega na krótkotrwałym, ale intensywnym ogrzaniu produktu spożywczego poprzez zanurzenie we wrzątku, a następnie szybkim schłodzeniu zimną wodą, ale to tylko jeden sposób - poniżej znajdziesz kolejne metody blanszowania warzyw. Dowiesz się także dlaczego warto poddawać obróbce warzywa i owoce oraz jak to robić poprawie.


Blanszowanie – dlaczego warto to robić?
Jest kilka powodów dlaczego warto blanszować owoce i warzywa – przede wszystkim dzięki tej metodzie obróbki żywności przygotujesz ją do bezpiecznego spożycia, ponieważ podczas blanszowania wszelkie bakterie i owady znajdujące się w warzywach czy owocach ulegają zniszczeniu. Blanszując żywność pozbywasz się także mikroorganizmów, które są powodem szybszego rozkładu produktów spożywczych, dzięki czemu ich przydatność jest znacznie dłuższa.
Dzięki potraktowaniu produktów wysoką, a następnie niską temperaturą zakonserwujesz zawarte w nich barwniki, a co za tym idzie zachowają one swój piękny, naturalny kolor. Podczas blanszowania nie da się uniknąć utraty wartości odżywczych warzyw i owoców, ale ubytki te są na tyle nieznaczne, że żywność nadal jest bogata w drogocenne dla naszego zdrowia składniki, w przeciwieństwie do poddania jej całkowitemu gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Warto wiedzieć, że podgotowane warzywa i owoce są zalecane w diecie lekkostrawnej.
Blanszowanie nie tylko zachowuje naturalny kolor i smak warzyw i owoców, ale także usuwa lekko gorzkawy smak charakterystyczny dla niektórych warzyw. Dodatkowo sparzenie liściastych warzyw sprawia, że stają się elastyczniejsze i dzięki temu są bardziej odporne na złamania i łatwiej je zwiniesz i np. przygotujesz kapustę do zawinięcia gołąbków.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Jeśli w prosty sposób chcesz pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż do zamrażalnika. Dzięki temu zachowasz ich wartości odżywcze i naturalny kolor.

Poznaj właściwości innych warzyw
Co blanszować?
Blanszować możesz w zasadzie wszystko – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach. Niektórzy blanszują także ziemniaki (przed usmażeniem ich w głębokim oleju), ryż (w mleku, w celu pozbycia są nadmiaru tzw. krochmalu) oraz kości (by pozbyć się nieczystości zwanych zawiesiną, które podczas długiego gotowania pojawiają się na powierzchni wody).
Owoce i warzywa blanszujemy, by zachować ich naturalny kolor i walory smakowe, zmiękczyć je, niszczyć znajdujące się w nich drobnoustroje, pozbyć się zanieczyszczeń oraz w celu łatwiejszego obrania ich.

Pomidory blanszujemy, by szybciej zdjąć z nich skórkę. W tym samym celu orzechy, migdały i pistacje także poddajemy obróbce w wodzie. Ale groszek blanszujemy, by zachował świeży kolor i smak. Blanszowaniu najczęściej poddajemy warzywa liściaste, fasolę, kukurydzę i kalafior.
Natomiast jeśli chodzi o blanszowanie ryb, mięs i podrobów – poddajemy je obróbce, jeśli chcemy przygotować z nich pasztet lub zamrozić. Warto wiedzieć, że blanszowane podroby tracą na objętości.
A czy wiedziałeś, że rozpuszczając czekoladę na parze także poddajesz ją procesowi blanszowania? Albo ubijając żółtka do sosu holenderskiego także je blanszujesz? :)
Jak blanszować?
Blanszowanie nie zda się na nic, jeśli wykonasz je nieprawidłowo. Oto kilak porad, dzięki którym zapewnisz sobie pełnowartościowy produkt o delikatnym smaku i pięknym kolorze.
Żywność możesz poddać trzem metodom blanszowania:
- Blanszowanie w wodzie – najpierw na chwilę zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia.
- Blanszowanie parą wodną – ta metoda polega w zasadzie na tym samym, co blanszowanie w wodzie poprzez zanurzanie, z tą jednak różnicą, że używając pary wodnej, warzywa powinny być podgrzewane 1,5x dłużej niż podczas blanszowania w wodzie.
- Blanszowanie w mikrofalówce – czas jaki powinny spędzić owoce i warzywa w mikrofali zależy od ich ilości, ale przyjmijmy, że chcesz blanszować ½ kg warzyw. Wystarczy, że włożysz je do szklanej, dużej miski, zalejesz 50 ml wody i przez 5 min będziesz gotować w mikrofalówce nastawionej na 900 W. Po tym czasie zalej je zimną wodą 1–2 min.

Lekko przetworzona żywność skraca czas przygotowania potraw, dlatego blanszowanie powinno poprzedzać pieczenie i smażenie, a także mrożenie produktów. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku delikatnych warzyw, takich jak nowalijki, kalafior, brokuły czy liście szpinaku.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze