Zapomniane warzywo - kalarepa
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 1 komentarzKalarepa jest warzywem, o którym trochÄ™ zapomnieliÅ›my i nie wykorzystujemy jej w kuchni, a szkoda, bo jest ona źródÅ‚em niemalże wszystkich witamin i skÅ‚adników mineralnych, które dobroczynnie wpÅ‚ywajÄ… na prawidÅ‚owe funkcjonowanie organizmu. Zatem może warto, by kalarepa wróciÅ‚a na nasze stoÅ‚y?
Dobroczynne właściwości kalarepy
WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci kalarepy — tak niedocenianej przez nas — zostaÅ‚y zauważone już w starożytnym Rzymie. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, i tak jak jego krewni: kapusta, brukselka, kalafior, brokuÅ‚ i jarmuż, wykazuje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwnowotworowe, gdyż zawiera zwiÄ…zki siarkowe — glukozynolany, które rozkÅ‚adajÄ… siÄ™ na dwie substancje: izotiocyjany i indole.
Kalarepa nie tylko chroni przed nowotworem, ale także jest cennym pomocnikiem w walce z tą chorobą - takie wnioski opublikowali w 2012 roku chińscy naukowcy podczas kongresu American Association for Cancer Research w Chicago.
Jednak to nie wszystko - zawarte w kalarepie izotiocyjany i indole działają także grzybo- i bakteriobójczo, dlatego regularne spożywanie tego warzywa chroni nasz organizm przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, gdyż zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która zazwyczaj wywołuje tę chorobę.
Kalarepa — bomba witaminowa
Warzywo to jest skarbnicą wielu witamin - w 100 gramach występuje aż 102 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Natomiast zawarte w kalarepie witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i przyspieszają przemianę materii.
Niewiele osób wie, że liście kalarepy są jadalne – wystarczy je odpowiednio przygotować, by stały się źródłem ważnych dla diety witamin A i K. Górna część tego warzywa posiada znacznie więcej witaminy C, wapnia i białka niż bulwa, a dodatkowo jest bogata w chlorofil, który wspomaga wątrobę w detoksykacji oraz reguluje perystaltykę jelit. Aby wykorzystać te możliwości, pokrój młode liście kalarepy (jak natkę pietruszki) i dodj do sałatki.
Oprócz witamin, kalarepa zawiera związki mineralne, takie jak: potas, miedź, wapń, magnez oraz żelazo niehemowe, którego niedobór prowadzi do anemii, dlatego osoby cierpiące na brak tego pierwiastka powinny koniecznie włączyć kalarepę do jadłospisu.
Ponadto kalarepa dzięki zawartości błonnika pokarmowego jest niskokaloryczna - w 100 gramach tego warzywa mieści się zaledwie 27 kcal (porównywalnie, tyle kalorii posiada jedna kostka czekolady mlecznej), dlatego kalarepa powinna stać się nieodłącznym elementem diety osób odchudzających się.
Warzywo to posiada delikatny, słodkawy smak i z powodzeniem można zastąpić nim niezdrowe i tuczące słodycze. Dodatkowo zawiera niewielkie ilości węglowodanów, co oznacza, że cukrzycy mogą spożywać ją w zasadzie bez ograniczeń.
Zastosowanie kalarepy
Kalarepa jedzona na surowo dostarcza organizmowi najwięcej składników odżywczych i właściwie najlepiej smakuje w takiej postaci. Pokrój młodą kalarepę w plastry i delektuj się jej chrupkością i delikatnym, słodkim smakiem.
Kiedy sezon na to warzywo dobiega koÅ„ca, trudno odnaleźć Å›wieże, mÅ‚ode egzemplarze. DojrzaÅ‚a kalarepa Å›wietnie nadaje siÄ™ do obróbki termicznej – możesz jÄ… gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje siÄ™ jako główny skÅ‚adnik saÅ‚atek, zup czy zapiekanek, a nawet daÅ„ głównych — co powiesz na wegetariaÅ„skie kotlety z kalarepy? Możesz także pokroić jÄ… w plastry i podać z gorÄ…cym sosem, gdyż Å›wietnie komponuje siÄ™ z miÄ™sem oraz innymi warzywami. MożliwoÅ›ci jest naprawdÄ™ wiele!
Z dobroczynnych właściwości kalarepy możemy korzystać nie tylko w kuchni. Ta bulwiasta roślina przyspiesza gojenie ran i hamuje stany zapalne. Dodatkowo kalarepa zawiera luteinę, która jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania oczu. Osoby, które mają problemy ze wzrokiem powinny wiedzieć, że podczas gotowania, a nawet krojenia metalowym nożem, zawarta w kalarepie luteina traci swoje dobroczynne właściwości.
Jaką kalarepę wybrać i jak ją przechowywać?
Aby potrwa, którą przyrządzimy z kalarepy była smaczna i zdrowa, należy wybrać odpowiedni egzemplarz tego warzywa. Najlepiej kupować ciężkie okazy o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone.
KalarepÄ™ możemy pozostawić w temperaturze pokojowej maksymalnie 2–3 dni, ale aby zachować jej Å›wieżość na dÅ‚użej, dobrze zaraz po zakupie przechowywać jÄ… w lodówce.
Bardzo ważne jest także, by przed obieraniem i spożyciem dokładnie umyć kalarepę pod bieżącą wodą, a następnie namaczać przez 10 min. w roztworze soli kuchennej. W ten sposób pozbędziesz się pozostałości ziemi, a co najważniejsze, bakterii chorobotwórczych i jaj pasożytów, które mogą gromadzić się w łodygach warzywa.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze