Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

Wygoń nudę z kuchni - przygotuj coś prostego, zaskakującego i jednocześnie smacznego, czyli pierś z kurczaka z brokułem i serem zapiekaną pod warkoczem ciasta francuskiego! Idealna na co dzień i od święta - przekonaj się sam! ;-)

Przepis na pierś z kurczaka i warzywa zapiekane pod warkoczem z ciasta francuskiego

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (możesz też przygotować je samodzielnie — przepis znajdziesz tutaj),
  • filet z kurczaka,
  • mały brokuł,
  • ok. 100 g żółtego sera,
  • 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • pomidor,
  • cebula,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Zacznij od przygotowania mięsa na farsz - pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Posól i popieprz wedle uznania.

Pierś z kurczaka i warzywa zapiekane pod warkoczem z ciasta francuskiego

Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni aż wyparuje z niego część wody.

Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paseczki - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta.

Środkowy pas ciasta posmaruj wzdłuż przed chwilą przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuła, kurczaka z cebulką, a wszytko to oprósz tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki oraz posól i popieprz do smaku.

Teraz pocięte paseczki ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz (patrz zdjęcie poniżej).

Farsz z piersi kurczaka i warzyw zawijana w warkocz z ciasta francuskiego

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta francuskiego włóż na 15–18 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

To wszystko - pyszne i niebanalne sanie obiadowe gotowe. Smacznego! ;-)

Dania z mięsa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

"Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Przepis na domowy smalec Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem Koktajl bananowy - przepis na prawdziwą bombę energetyczną o poranku Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe! 3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich Dzień buraka - świętuj razem z nami Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie