Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

Czy zastanawialiście się kiedyś jak przygotowuje się ciasto francuskie? Długo, długo nawet przez myśl mi to nie przeszło, by samodzielnie zrobić je w domu - jest przecież tyle rodzajów i rozmiarów dostępnych praktycznie w każdym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Aż kilka dni temu wpadłam na przepis, w którym jedna z blogerek sama przygotowywała ciasto francuskie. Pomyślałam, że i ja mogę to zrobić! Jak postanowiłam, tak też zrobiłam. Ta domowa przygoda z ciastem francuskim zainspirowała mnie do stworzenia tego tekstu - znajdziecie w nim garść informacji jak samodzielnie zrobić ciasto francuskie, co z niego przygotować oraz odpowiedź na pytanie czy ciasto francuskie tak naprawdę pochodzi z Francji. Zapraszam do lektury! :)

Dlaczego właściwie ciasto francuskie?

Ciasto wypiekane z oliwą, bardzo podobne do francuskiego, znane było już starożytnym Grekom i Rzymianom. Wielce prawdopodobne, że ciasto francuskie było popularne we Francji już w średniowieczu, jednak pierwszy dokładny przepis na nie znajduje się pod hasłem pâte feuilletée we francuskiej książce kucharskiej z 1650 roku.

Polskiej tradycji kulinarnej ciasto francuskie znane jest co najmniej od wieku XVIII – Jędrzej Kitowicz wspomina o nim w swoim Opisie obyczajów za panowania Augusta III. Co ciekawe, na Kaszubach do dziś kultywowana jest legenda, jakoby lokalny specjał — ciasto nazywane listkowym, zostało rozsławione na skalę światową przez Francuzów, którzy wizytowali wraz z Napoleonem w Gdańsku w 1807 roku.

Zatem może ciasto francuskie wcale nie powinno nazywać się francuskie, ale polskie albo kaszubskie? :)

Jak przygotować ciasto francuskie w domu?

Owszem, można kupić je w sklepie – to znacznie szybszy i prostszy sposób, ale satysfakcja z samodzielnie przygotowanego ciasta francuskiego jest bezcenna (wiem co mówię :)). Tajemnica udanego ciasta francuskiego tkwi w umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze.

Zanim przystąpisz do robienia ciasta francuskiego, pamiętaj, że to proces łatwy, choć długotrwały i składający się z kilku etapów – zrobienie ciasta i masy maślanej, kilkukrotne wałkowanie i składanie ciasta oraz jego leżakowanie przez kilka godzin w lodówce. Zatem jeżeli masz czas i chęci, zapraszam do zapoznania się z przepisem na ciasto francuskie :).

Składniki:

  • 250 mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 125 ml wody,
  • łyżeczka octu,
  • ½ łyżeczki soli.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę, a do kubeczka wlej wodę, dodaj ocet, sól i dokładnie wymieszaj, aż ostatni składnik się rozpuści. W rondelku rozpuść 50 g masła. Teraz, kiedy wszystkie składniki masz gotowe, połącz je ze sobą i ugniataj ciasto aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż je do lodówki na 1–2 godz.

Teraz przyszedł czas na masę maślaną. Schłodzone i zawinięte w folię spożywczą lub papier do pieczenia masło rozwałkuj na grubość 2 cm, uformuj je w kwadrat i zawiń w folię spożywczą. Drugi sposób jest o wiele prostszy – wystarczy, że masło utrzesz w malakserze, uformujesz i zawiniesz w folię. Kiedy masa maślana jest gotowa, włóż ją do lodówki.

Gdy ciasto odleży już swoje w lodówce, wyciągnij je. Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto tak, by jego forma przypominała kwadrat. Pamiętaj, by środek był nieco grubszy od krawędzi. Teraz na samym środku połóż schłodzone masło i zawiń je w ciasto „na zakładkę” (prawa, lewa góra, dół – „na kopertę”).

Przystępujemy do wałkowania – zrób to tak, by powstał prostokąt, który jest trzykrotnie dłuższy niż szerszy. Wałek prowadź od środka ku brzegom i na tyle delikatnie, by masło nie przebijało się przez ciasto. Jeżeli jednak tak się stanie – nie panikuj. Ciasto będziesz jeszcze kilkukrotnie składać i wałkować. Po prostu następnym razem bądź bardziej ostrożny :).

Kiedy otrzymasz już idealny prostokąt, złóż ciasto na trzy (krótsze krawędzie do środka — tak jak na powyższym obrazku). Zawiń je w folię i włóż do lodówki na min. godzinę.

Po tym czasie wyjmij je i znów rozwałkuj na kształt prostokąta trzy razy dłuższego niż szerszego. Złóż go ponownie „na trzy” i wałkuj. Teraz uwaga! Ciasto wałkuj odwrócone o 90 stopni niż podczas pierwszego wałkowania – zapobiegnie to rozwarstwianiu się ciasta. Ponownie zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Powyższy punkt powtarzamy min. dwa razy, ale najlepiej, jeżeli zrobisz to jeszcze sześć razy – wówczas powstanie wielolistkowe ciasto francuskie.

Kiedy ciasto jest już gotowe po kilkukrotnym wałkowaniu i składaniu, możemy przejść do ostatniego kroku – wyjmij je z lodówki, posyp blat mąką i rozwałkuj je (spokojnie, to już ostatni raz :)) na grubość ok. 4–5 mm.

Gotowe! Takie ciasto możesz piec przez 15 min w temperaturze 200 stopni (ten czas może się wydłużyć – zależy co wkładasz do środka).

A co do środka?

Teraz już decyzja należy do ciebie. Możesz w cieście francuskim zapiec wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, łososia, powidła lub czekoladę – co chcesz! Wierzch ciasta, a szczególnie brzegi posmaruj jajkiem, a jeżeli z ciasta francuskiego ma powstać deser, dodatkowo posyp cukrem. Sukces gwarantowany. Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz?