Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

Chyba nie zam osoby, która nie czytałaby serii o Harrym Potterze, ale to chyba dlatego, że należę do tego pokolenia, które miało szczęście dorastać razem z Harrym ;-) A czy wy czytaliście książkę J.K. Rowling na tyle uważnie, że wiecie co jadł ten niezwykły czarodziej z blizną w kształcie błyskawicy na czole? Do serii o Potterze wracałam już niejednokrotnie, ale przyznam się wam, że dopiero podczas ostatniej lektury, zadałam sobie to pytanie... Kiedy już znałam na nie odpowiedź, postanowiłam odtworzyć te dania i napoje w naszym mugolskim świecie, a teraz chciałabym podzielić się z wami tymi magicznymi przepisami. To pierwsza część, w której dowiecie się jakie ciasteczka świąteczne serwowała mama Rona, jaki jest ulubiony trunek czarodziejów i - wreszcie - jak nazywa się ciasto, na którego sam widok Harry'emu ciekła ślnika ;-)


Kremowe piwo (butterbeer) z Harry’ego Pottera
Harry, Ron i Hermiona, jak także wielu innych uczniów Hogwartu, często chodzili do pabu pod Trzema Miotłami i raczyli się butterbeer, czyli kremowym piwem - ulubionym napojem czarodziejów.
Butterbeer to magiczne piwo - bardzo słodkie i — podobno — bezalkoholowe. W kremowym "trunku" była dosłownie odrobina alkoholu - na tyle niewielka, że tylko skrzaty mogły poczuć zawroty głowy po wypiciu kufla butterbeer.
W internecie znalazłam sporo przepisów na kremowe piwo, ale ten który zaraz wam podam, szczególnie przypadł mi do gustu (oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła ;-)). Oto on:
Składniki:
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 300 ml gazowanej wody mineralnej,
- 2 łyżki syropu waniliowego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- kieliszeczek whisky (jeśli kremowe piwo będą pili tylko dorośli).
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Do niewielkiego garnka odlej 4 łyżki kremówki, a pozostałą część ubij z cukrem pudrem. Do garnuszka ze śmietanką dodaj cukier i zacznij go podgrzewać cały czas mieszając.

Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło i syrop waniliowy - wszystko wymieszaj, a następnie dodaj wodę gazowaną - cały czas mieszając i to dość szybko, bo w przeciwnym razie cukier może się skrystalizować pod wpływem zimnej wody.
Jeśli przygotowujesz wersję z alkoholem, dodaj go pod sam koniec gotowania. Gotowe kremowe piwo przelej do kufla lub 2 szklanek, a na wierzch połóż bitą śmietanę.
Zachęcam was do przygotowania takiego napoju - smakuje wyśmienicie - jest słodkie i pyszne zarówno na ciepło, jaki i zimno (wtedy możecie dodać kilka kostek lodu).
I tak oto wyczarowaliśmy piwo, które nie ma w sobie piwa ;-) Smacznego!

Przepis na świąteczne babeczki Ginny Weasley
W serii książek Joanne Rowling o Harrym Potterze kilkukrotnie możemy przeczytać o świętach w rodzinnym domu Rona Weasley'a - Harry odnalazł tam to czego mieszkając u wujostwa nigdy nie miał — ciepłą, rodzinną atmosferę.
W części "Harry Potter i Książę Półkrwi", kiedy Harry po raz kolejny spędza święta z rodziną przyjaciela, jest scena, w której podchodzi do niego siostra Rona — Ginni i częstuje, a w zasadzie karmi go świątecznym ciasteczkiem - mince pie.
Są to niezwykle popularne w okresie świąt Bożego Narodzoenia w Wielkiej Brytanii babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem, które jest słodką mieszanką suszonych owoców i przypraw, nasączonych rumem lub brandy. A oto przepis na mince pie.

Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła,
- jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 g rodzynek,
- 100 g kandyzowanych ananasów,
- łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 100 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonej żurawiny,
- cytryna,
- jabłko
- 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
- 100 ml rumu,
- 2 łyżki miodu,
- 50 ml soku pomarańczowego,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Dodatkowo foremka do pieczenia babeczek i foremka do wykrawania ciasteczek w kształcie gwiazdki.
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - do przesianej przez sito mąk dodaj masło, jajko, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru i zagnieć ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Teraz zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, przygotuj nadzienie - do garnka wsyp rodzynki, kandyzowane ananasy i skórkę pomarańczową, żurawinę, startą skórkę z cytryny, sok z wyciśniętej cytryny, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane migdały. Dodaj miód, przyprawy i zalej całość rumem oraz sokiem pomarańczowym i wszystko gotuj na średnim ogniu aż nadmiar wody odpruje i powstanie gęsta masa, a owoce staną się miękkie.
Kruche ciasto podziel na dwie części (1/3 całości i 2/3 całości) i rozwałkuj je. Z mniejszego płata ciasta wytnij gwiazdki, a z większego — kółka (np. przy pomocy szklanki).

Formę do babeczek posmaruj masłem, a każde wgłębienie wypełnij okrągłym kawałkiem ciasta, a na nim następnie połóż łyżkę lub dwie owocowego farszu, a na wierzchu każdej babeczki poukładaj gwiazdki (wierzch babeczek możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne).
Babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15 min. Kiedy będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika, posyp cukrem pudrem i zajadaj! ;-)
Ulubione ciasto Harry’ego Pottera
Nazwa ciasta, na którego sam widok Harry'emu leciała ślinka, bardzo często pojawia się w książce J.K. Rowling - ulubionym deserem czarodzieja była treacle tart, którą polski tłumacz przetłumaczył jako tarta melasowa… A wiecie jak smakuje melasa?
Dość specyficznie, prawda? Mnie przywodzi na myśl ziołowe cukierki na gardło, którymi faszerowała mnie mama w dzieciństwie — ble! Nie, Harry na pewno nie zajadał się tartą, która smakuje jak lekarstwo!

Poszperałam trochę w internecie i okazało się, że treacle to określenie stosowane przez Brytyjczyków nie tylko na syrop melasowy, ale na wszystkie jasne syropy w ogóle - szczególnie na golden syrup, który przecież jest pyszny!
Tak, tarta ze złocistym syropem zdecydowanie mogła być ulubionym ciastem Harrego Pottera ;-)
Składniki:
kruche ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła,
- jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru.
na środek:
- 150 g golden syrup,
- 130 g bułki tartej,
- cytryna,
- żółtko.
Przygotuj formę o średnicy około 20 cm.
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - do przesianej przez sito mąki dodaj masło, jajko, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru i zagnieć ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Teraz zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 min.
Do niewielkiego garnka wlej syrop i zacznij go ogrzewać, dodaj sok z wyciśniętej cytryny, a skórkę zetrzyj i wrzuć. Podgrzewaj całość aż masa zrobi się ciepła. Teraz wsyp bułkę tartą, a następnie odstaw na kilka min do ostygnięcia, dodaj żółtko i wszytko wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
Przyszedł czas na kruche ciasto — wyjmij je z lodówki, rozwałkuj i rozłóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp dla obciążenia fasolę lub groch i picz je przez 10 min w 160 st. (zamiast obciążenia możesz po prostu ponakłuwać ciasto widelcem).
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie masę i ponownie włóż ciasto do piekarnika na 20 min. Upieczoną tartę podaj z kleksem bitej śmietany, a najlepiej lodami waniliowymi.
Czary-mary i pyszna tarta gotowa! ;-)
Jeszcze więcej słodkości:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
- Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze