Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

Chyba nie zam osoby, która nie czytałaby serii o Harrym Potterze, ale to chyba dlatego, że należę do tego pokolenia, które miało szczęście dorastać razem z Harrym ;-) A czy wy czytaliście książkę J.K. Rowling na tyle uważnie, że wiecie co jadł ten niezwykły czarodziej z blizną w kształcie błyskawicy na czole? Do serii o Potterze wracałam już niejednokrotnie, ale przyznam się wam, że dopiero podczas ostatniej lektury, zadałam sobie to pytanie... Kiedy już znałam na nie odpowiedź, postanowiłam odtworzyć te dania i napoje w naszym mugolskim świecie, a teraz chciałabym podzielić się z wami tymi magicznymi przepisami. To pierwsza część, w której dowiecie się jakie ciasteczka świąteczne serwowała mama Rona, jaki jest ulubiony trunek czarodziejów i - wreszcie - jak nazywa się ciasto, na którego sam widok Harry'emu ciekła ślnika ;-)

Kremowe piwo (butterbeer) z Harry’ego Pottera

Harry, Ron i Hermiona, jak także wielu innych uczniów Hogwartu, często chodzili do pabu pod Trzema Miotłami i raczyli się butterbeer, czyli kremowym piwem - ulubionym napojem czarodziejów.

Butterbeer to magiczne piwo - bardzo słodkie i — podobno — bezalkoholowe. W kremowym "trunku" była dosłownie odrobina alkoholu - na tyle niewielka, że tylko skrzaty mogły poczuć zawroty głowy po wypiciu kufla butterbeer.

Butterbeer - kremowe piwo

W internecie znalazłam sporo przepisów na kremowe piwo, ale ten który zaraz wam podam, szczególnie przypadł mi do gustu (oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła ;-)). Oto on:

Składniki:

  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 300 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 2 łyżki syropu waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • kieliszeczek whisky (jeśli kremowe piwo będą pili tylko dorośli).

Do niewielkiego garnka odlej 4 łyżki kremówki, a pozostałą część ubij z cukrem pudrem. Do garnuszka ze śmietanką dodaj cukier i zacznij go podgrzewać cały czas mieszając.

Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło i syrop waniliowy - wszystko wymieszaj, a następnie dodaj wodę gazowaną - cały czas mieszając i to dość szybko, bo w przeciwnym razie cukier może się skrystalizować pod wpływem zimnej wody.

Jeśli przygotowujesz wersję z alkoholem, dodaj go pod sam koniec gotowania. Gotowe kremowe piwo przelej do kufla lub 2 szklanek, a na wierzch połóż bitą śmietanę.

Zachęcam was do przygotowania takiego napoju - smakuje wyśmienicie - jest słodkie i pyszne zarówno na ciepło, jaki i zimno (wtedy możecie dodać kilka kostek lodu).

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

I tak oto wyczarowaliśmy piwo, które nie ma w sobie piwa ;-) Smacznego!

Przepis na świąteczne babeczki Ginny Weasley

W serii książek Joanne Rowling o Harrym Potterze kilkukrotnie możemy przeczytać o świętach w rodzinnym domu Rona Weasley'a - Harry odnalazł tam to czego mieszkając u wujostwa nigdy nie miał — ciepłą, rodzinną atmosferę.

W części "Harry Potter i Książę Półkrwi", kiedy Harry po raz kolejny spędza święta z rodziną przyjaciela, jest scena, w której podchodzi do niego siostra Rona — Ginni i częstuje, a w zasadzie karmi go świątecznym ciasteczkiem - mince pie.

Są to niezwykle popularne w okresie świąt Bożego Narodzoenia w Wielkiej Brytanii babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem, które jest słodką mieszanką suszonych owoców i przypraw, nasączonych rumem lub brandy. A oto przepis na mince pie.

Składniki:

Mince pies
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g kandyzowanych ananasów,
  • łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • cytryna,
  • jabłko
  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 100 ml rumu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 50 ml soku pomarańczowego,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Dodatkowo foremka do pieczenia babeczek i foremka do wykrawania ciasteczek w kształcie gwiazdki.

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - do przesianej przez sito mąk dodaj masło, jajko, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru i zagnieć ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Teraz zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.

Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, przygotuj nadzienie - do garnka wsyp rodzynki, kandyzowane ananasy i skórkę pomarańczową, żurawinę, startą skórkę z cytryny, sok z wyciśniętej cytryny, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane migdały. Dodaj miód, przyprawy i zalej całość rumem oraz sokiem pomarańczowym i wszystko gotuj na średnim ogniu aż nadmiar wody odpruje i powstanie gęsta masa, a owoce staną się miękkie.

Mince pie - brytyjskie ciasteczka bożonarodzeniowe

Kruche ciasto podziel na dwie części (1/3 całości i 2/3 całości) i rozwałkuj je. Z mniejszego płata ciasta wytnij gwiazdki, a z większego — kółka (np. przy pomocy szklanki).

Formę do babeczek posmaruj masłem, a każde wgłębienie wypełnij okrągłym kawałkiem ciasta, a na nim następnie połóż łyżkę lub dwie owocowego farszu, a na wierzchu każdej babeczki poukładaj gwiazdki (wierzch babeczek możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne).

Babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez 15 min. Kiedy będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika, posyp cukrem pudrem i zajadaj! ;-)

Ulubione ciasto Harry’ego Pottera

Nazwa ciasta, na którego sam widok Harry'emu leciała ślinka, bardzo często pojawia się w książce J.K. Rowling - ulubionym deserem czarodzieja była treacle tart, którą polski tłumacz przetłumaczył jako tarta melasowa… A wiecie jak smakuje melasa?

Dość specyficznie, prawda? Mnie przywodzi na myśl ziołowe cukierki na gardło, którymi faszerowała mnie mama w dzieciństwie — ble! Nie, Harry na pewno nie zajadał się tartą, która smakuje jak lekarstwo!

Poszperałam trochę w internecie i okazało się, że treacle to określenie stosowane przez Brytyjczyków nie tylko na syrop melasowy, ale na wszystkie jasne syropy w ogóle - szczególnie na golden syrup, który przecież jest pyszny!

Tak, tarta ze złocistym syropem zdecydowanie mogła być ulubionym ciastem Harrego Pottera ;-)

Składniki:

Tarta ze złocistym syropem (golden syrup)

kruche ciasto:

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru.

na środek:

  • 150 g golden syrup,
  • 130 g bułki tartej,
  • cytryna,
  • żółtko.

Przygotuj formę o średnicy około 20 cm.

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - do przesianej przez sito mąki dodaj masło, jajko, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru i zagnieć ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Teraz zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 min.

Do niewielkiego garnka wlej syrop i zacznij go ogrzewać, dodaj sok z wyciśniętej cytryny, a skórkę zetrzyj i wrzuć. Podgrzewaj całość aż masa zrobi się ciepła. Teraz wsyp bułkę tartą, a następnie odstaw na kilka min do ostygnięcia, dodaj żółtko i wszytko wymieszaj przy pomocy trzepaczki.

Przyszedł czas na kruche ciasto — wyjmij je z lodówki, rozwałkuj i rozłóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp dla obciążenia fasolę lub groch i picz je przez 10 min w 160 st. (zamiast obciążenia możesz po prostu ponakłuwać ciasto widelcem).

Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie masę i ponownie włóż ciasto do piekarnika na 20 min. Upieczoną tartę podaj z kleksem bitej śmietany, a najlepiej lodami waniliowymi.

Czary-mary i pyszna tarta gotowa! ;-)

Jeszcze więcej słodkości:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie