Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej dodajemy ją do herbaty i na tym kończą się zadania cytryny. A gdyby tak ją zakisić albo upiec w niej kurczaka lub dorsza? No, to jest pomysł! Przełam rutynę i wypróbuj któryś z 10 cytrynowych przepisów, które dla was przygotowałam. Zapraszam!

Podziel się:

Kotlety jagnięce z cytryną i rozmarynem

Jeśli chcesz przygotować na obiad coś innego niż zwykle, to proponuję te kotlety jagnięce marynowane i smażone w cytrynowej zalewie z rozmarynem.

Mięso wychodzi niezwykle delikatne - wystarczy tylko najpierw podsmażyć je na patelni, a następnie upiec w piekarniku - oto sekret udanej jagnięciny.

Dorsz z cytryną i oliwkami

A może rybka? Mam dla was prosty pomysł na najlepszego dorsza, jakiego kiedykolwiek jedliście!

Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli, a dorsz jest delikatny i bardzo aromatyczny. Do tego polecam ryż lub kaszę kuskus i pyszny obiad gotowy - smacznego!

Koktajl z grillowanych cytryn

To będzie wyjątkowy koktajl, ale tylko dla dorosłych, bo oprócz grillowanych cytryn (tak, dobrze przeczytałeś) znajdziesz w nim likier cytrynowy.

Grillowane cytryny nabierają zupełnie innego aromatu, a do tego stają się bardzo miękkie i można je bez problemu wycisnąć bez użycia dodatkowych sprzętów.

Koktajl jest bardzo orzeźwiający i mocno cytrynowy, a tymianek dodaje mu charakteru, a ilość cukru i likieru jest kwestią indywidualnego smaku.

Hummus

Lubisz ciecierzycę? Świetnie! W takim razie koniecznie musisz przygotować hummus!

To pasta pochodząca z Libanu, w składzie której, poza ciecierzycą, znajdziecie także pastę sezamową tahini, czosnek, oliwę i sok z cytryny.

Domowa oliwa z cytryną i tymiankiem

Lubicie aromatyczne oliwy z ziołami? Ja bardzo! Dlatego mam dla was oliwę smakową - jedną spośród wielu, które mam na półkach w mojej kuchni ;-)

Serdecznie zachęcam was, abyście zrobili ją w swoich daniach, ponieważ wzbogaci smak każdej potrawy. Polecam!

Domowa sól cytrynowa

Kiedy zobaczyła ceny soli cytrynowej w sklepie, złapałam się za głowę! 20 zł za 100 gram soli i przypraw — trochę dużo… Dlatego postanowiłam, że sama przygotuję aromatyzowaną sól.

W efekcie otrzymałam całkiem spory słoiczek soli morskiej z dodatkiem skórki ekologicznych, niewoskowanych cytryn, świeżego rozmarynu, oregano, bazylii i czosnku.

Taka domowa sól cytrynowa sprawdzi się do ryb, warzyw czy dań orientalnych - przekonaj się sam!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Śledzie w cytrynach

Śledzie w cytrynach to świetny pomysł na imprezową przystawkę!

Śledzie stwarzają naprawdę wiele możliwości - można przygotować je w śmietanie, oleju, occie… a jestem pewna, że te w cytrynach będą hitem każdego przyjęcia! Przekonaj się sam!

Kiszone cytryny

Lubię wszelkiego rodzaju kiszonki, więc pomyślałam, że dlaczego by nie zrobić kiszonych cytryn! Kiszone cytryny to świetny dodatek do dań mięsnych i nieodłączny element marokańskiego tadżinu.

Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię jakieś aromatyczne danie z jagnięciny z ich dodatkiem :-)

Pamiętajcie tylko, by do przygotowania kiszonych cytryn wybrać te niewoskowane i najlepiej ekologiczne. To co, robimy? ;-)

Sos holenderski

Sos holenderski szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi warzywami – najbardziej znanym połączeniem są szparagi polane tym sosem.

Często serwowany jest z jajkami w różnych odsłonach czy z gotowaną rybą. Stanowi także bazę do przygotowania innych sosów, np. berneńskiego, maltańskiego czy muślinowego.

A teraz Ola z bloga Zajadam.pl pokaże wam jak zrobić sos holenderski we własnej kuchni. Zapraszam! ;-)

Cytrynowy kurczak z rozmarynem

A oto ostatnia cytrynowa inspiracja - kurczak pieczony w soku z cytryny i rozmarynie - niezwykle aromatyczne danie, które posmakuje każdemu!

Tak jak autorka przepisu, kurczaka podałam z zapiekanymi w rozmarynie ziemniaczkami - wyszedł niesamowicie pyszny obiadowy duet! Smacznego!

Także w kategorii Przepisy:

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!