Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje
Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej dodajemy ją do herbaty i na tym kończą się zadania cytryny. A gdyby tak ją zakisić albo upiec w niej kurczaka lub dorsza? No, to jest pomysł! Przełam rutynę i wypróbuj któryś z 10 cytrynowych przepisów, które dla was przygotowałam. Zapraszam!

Kotlety jagnięce z cytryną i rozmarynem
Jeśli chcesz przygotować na obiad coś innego niż zwykle, to proponuję te kotlety jagnięce marynowane i smażone w cytrynowej zalewie z rozmarynem.
Mięso wychodzi niezwykle delikatne - wystarczy tylko najpierw podsmażyć je na patelni, a następnie upiec w piekarniku - oto sekret udanej jagnięciny.

Dorsz z cytryną i oliwkami
A może rybka? Mam dla was prosty pomysł na najlepszego dorsza, jakiego kiedykolwiek jedliście!
Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli, a dorsz jest delikatny i bardzo aromatyczny. Do tego polecam ryż lub kaszę kuskus i pyszny obiad gotowy - smacznego!

Koktajl z grillowanych cytryn
To będzie wyjątkowy koktajl, ale tylko dla dorosłych, bo oprócz grillowanych cytryn (tak, dobrze przeczytałeś) znajdziesz w nim likier cytrynowy.
Grillowane cytryny nabierają zupełnie innego aromatu, a do tego stają się bardzo miękkie i można je bez problemu wycisnąć bez użycia dodatkowych sprzętów.
Koktajl jest bardzo orzeźwiający i mocno cytrynowy, a tymianek dodaje mu charakteru, a ilość cukru i likieru jest kwestią indywidualnego smaku.


Hummus
Lubisz ciecierzycę? Świetnie! W takim razie koniecznie musisz przygotować hummus!
To pasta pochodząca z Libanu, w składzie której, poza ciecierzycą, znajdziecie także pastę sezamową tahini, czosnek, oliwę i sok z cytryny.

Domowa oliwa z cytryną i tymiankiem
Lubicie aromatyczne oliwy z ziołami? Ja bardzo! Dlatego mam dla was oliwę smakową - jedną spośród wielu, które mam na półkach w mojej kuchni ;-)
Serdecznie zachęcam was, abyście zrobili ją w swoich daniach, ponieważ wzbogaci smak każdej potrawy. Polecam!

Domowa sól cytrynowa
Kiedy zobaczyła ceny soli cytrynowej w sklepie, złapałam się za głowę! 20 zł za 100 gram soli i przypraw — trochę dużo… Dlatego postanowiłam, że sama przygotuję aromatyzowaną sól.
W efekcie otrzymałam całkiem spory słoiczek soli morskiej z dodatkiem skórki ekologicznych, niewoskowanych cytryn, świeżego rozmarynu, oregano, bazylii i czosnku.
Taka domowa sól cytrynowa sprawdzi się do ryb, warzyw czy dań orientalnych - przekonaj się sam!
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kiszone cytryny
Lubię wszelkiego rodzaju kiszonki, więc pomyślałam, że dlaczego by nie zrobić kiszonych cytryn! Kiszone cytryny to świetny dodatek do dań mięsnych i nieodłączny element marokańskiego tadżinu.
Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię jakieś aromatyczne danie z jagnięciny z ich dodatkiem :-)
Pamiętajcie tylko, by do przygotowania kiszonych cytryn wybrać te niewoskowane i najlepiej ekologiczne. To co, robimy? ;-)

Sos holenderski
Sos holenderski szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi warzywami – najbardziej znanym połączeniem są szparagi polane tym sosem.
Często serwowany jest z jajkami w różnych odsłonach czy z gotowaną rybą. Stanowi także bazę do przygotowania innych sosów, np. berneńskiego, maltańskiego czy muślinowego.
A teraz Ola z bloga Zajadam.pl pokaże wam jak zrobić sos holenderski we własnej kuchni. Zapraszam! ;-)


Cytrynowy kurczak z rozmarynem
A oto ostatnia cytrynowa inspiracja - kurczak pieczony w soku z cytryny i rozmarynie - niezwykle aromatyczne danie, które posmakuje każdemu!
Tak jak autorka przepisu, kurczaka podałam z zapiekanymi w rozmarynie ziemniaczkami - wyszedł niesamowicie pyszny obiadowy duet! Smacznego!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze