Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

Jedno jajko, a tyle możliwości! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod inną postacią - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miękko, jajko po benedyktyńsku... Te propozycje nie wyczerpują długiej listy pomysłów na przygotowanie jajka. Poznaj wszystkie możliwości i wygoń nudę z kuchni :).

Ten artykuł ma 5 stron:

Jajko na miękko

Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu.

Jajko na miękko podane z grzankami

Jak ugotować jajko na miękko? Nic prostszego! – do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Teraz przyszedł czas na włożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie — najlepiej łyżeczką. Gotuj jajka przez 3–4 min – białko będzie lekko ścięte, a żółtko płynne.

Praktyczna porada – jeżeli nie chcesz, by skorupki jajek popękały podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki. Pamiętaj także, by przed włożeniem ich do wrzątku, dokładnie je umyć.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Zdrowe tłuszcze, które warto jeść Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem! Które jabłko wybrać? Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III Pieczenie? To proste! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące Co o mące mówi nam jej typ? Poznaj sekrety udanego lukru Kolorowy lukier - zrób to sam! Karmel bez tajemnic Karmel z niespodzianką