Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Jedno jajko, a tyle możliwości! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod inną postacią - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miękko, jajko po benedyktyńsku... Te propozycje nie wyczerpują długiej listy pomysłów na przygotowanie jajka. Poznaj wszystkie możliwości i wygoń nudę z kuchni :).
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/jajko-i-co-dalej-135ce3b30ad2c28.jpg)
Ten artykuł ma 5 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jajko na miękko
Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu.
Jak ugotować jajko na miÄ™kko? Nic prostszego! – do garnka wlej wodÄ™ i doprowadź jÄ… do wrzenia. Teraz przyszedÅ‚ czas na wÅ‚ożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie — najlepiej Å‚yżeczkÄ…. Gotuj jajka przez 3–4 min – biaÅ‚ko bÄ™dzie lekko Å›ciÄ™te, a żółtko pÅ‚ynne.
Praktyczna porada – jeżeli nie chcesz, by skorupki jajek popękały podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki. Pamiętaj także, by przed włożeniem ich do wrzątku, dokładnie je umyć.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze