Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

Jedno jajko, a tyle możliwości! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod inną postacią - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miękko, jajko po benedyktyńsku... Te propozycje nie wyczerpują długiej listy pomysłów na przygotowanie jajka. Poznaj wszystkie możliwości i wygoń nudę z kuchni :).

Ten artykuł ma 5 stron:

Jajko na miękko
Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu.
Jak ugotować jajko na miękko? Nic prostszego! – do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Teraz przyszedł czas na włożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie — najlepiej łyżeczką. Gotuj jajka przez 3–4 min – białko będzie lekko ścięte, a żółtko płynne.
Praktyczna porada – jeżeli nie chcesz, by skorupki jajek popękały podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki. Pamiętaj także, by przed włożeniem ich do wrzątku, dokładnie je umyć.

Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze