Sposób na jajko

Zastanawiasz się jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jak z łatwością je obrać, a może jak je równo przekroić? A może do tej pory wyrzucałeś jajka, które pękły podczas gotowania? Tak? Niepotrzebnie! I na to znajdzie się sposób :) Poznaj kilka kuchennych sztuczek dotyczących jajek!

Ten artykuł ma 7 stron:

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nic prostszego :) Kiedy rozbijesz skorupkę jajka i zauważysz, że żółtko jest kuliste, gładkie i bez plam, a białko nie rozlewa się, jest przejrzyste i przylega do żółtka, oznacza to, że jajko jest świeże, co najwyżej kilkudniowe.

Jajko sadzone

Powyższy sposób sprawdzi się, kiedy robisz jajecznicę, więc najpierw musisz rozbić jajko i z łatwością sprawdzisz czy jest ono świeże. A co wtedy, gdy chcesz ugotować jajko…? Na to także znam sposób ;)

Wystarczy, że do garnka z wodą włożysz jajko i wszystko jest już jasne — jeśli jajko opada na dno i leży poziomo, oznacza to, że jajko jest świeże, natomiast jeśli wypłynie na powierzchnię, lepiej je wyrzuć…

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować? Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec

Popularne w tym tygodniu:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Kotlety schabowe w wersji light Jak zrobić domowe masło klarowane? Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?