Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

Dynia jest warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Pestki z dyni możesz dodać do ciasta albo sałatki lub uprażyć i chrupać, a z oleju przygotujesz pyszny dressing. Ale to jeszcze nie wszystko - dynia, oprócz tego, że stwarza wiele kulinarnych możliwości i jest smaczna, to dodatkowo jest bardzo zdrowa! Dowiedz się jak przygotować dynię, dlaczego dynia jest tak cenna dla naszego zdrowia oraz poznaj kilka najlepszych przepisów na nią.

Dynia — prozdrowotne właściwości

Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości. Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach dużo cynku i lecytyny, które przyczyniają się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływają korzystnie na pracę mózgu.

Dodatkowo tłoczony na zimno olej z pestek dyni oprócz tego, że zawiera moc witamin i minerałów, to ponadto znajdziesz w nim fitosterole – substancje, które obniżają poziom cholesterolu.

Dobra wiadomość dla osób dbających o linię i odchudzających się – dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem (w 10 dag miąższu zawartych jest 26 kcal) dostarczającym spore ilości błonnika pokarmowego, który pomaga w odchudzaniu. Ponadto dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszenia.

Co przygotować z dyni? Dynia nadziewana mięsem i warzywami,  zupa dyniowa, przecier z dyni, tarta dyniowa.

Dynia – co z niej przygotować?

Surowy miąższ z dyni jest raczej pozbawiony smaku, ale kiedy upieczesz lub ugotujesz go i odpowiednio doprawisz, nabiera niepowtarzanego charakteru.

Do przygotowania potraw możesz wykorzystać dynię pod każdą postacią: z tartej dyni przygotuj placki, usmażona lub ugotowana w kawałkach świetnie nada się do makaronu lub dań jednogarnkowych, np. risotto. Z pieczonej dyni możesz przygotować puree lub swoje ulubione wypieki w dyniowej wersji – może sernik lub muffinki? Jednak dla mnie numerem jeden jest kremowa zupa z dyni.

Sam widzisz ile możliwości otwiera przed tobą dynia. Wystarczy pomysł, kilka wolnych chwil, dobry przepis i pyszne danie z dyni gotowe!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kiedy dynia będzie już upieczona, wydrąż przy pomocy łyżki jej miąższ i zmiksuj go blenderem na gładkie puree. Zapewne nie wykorzystasz całości musu dyniowego, dlatego pozostałą jego część możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce w zamkniętym szczelnie opakowaniu lub zamrozić.

Dynia – co warto o niej wiedzieć?

  • Czy wiesz, że zimowe odmiany dyni możesz przechowywać nawet do 6 miesięcy? Wystarczy, że umieścisz je w chłodnym miejscu, gdzie temperatura waha się pomiędzy 10 a 12 stopniami.

  • Obraną i pokrojoną dynię możesz przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić.

  • Pestki dyni możesz uprażyć na patelni - będą stanowiły świetny dodatek do sałatek czy wypieków.
Tarta dyniowa

Dynia – najlepsze przepisy

Kiedy już twoja dynia jest obrana i wstępnie przygotowana, możesz przyrządzić z niej coś pysznego. Poniżej znajdziesz przepisy na moje 3 ulubione dania, w których dynia gra główną rolę.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • duża dyna (ok.1,5 kg),
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • natka pietruszki,
  • pestki dyni,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Zupa dyniowa posypana uprażonymi pestkaim dyni

Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie włóż do garnka i zalej mlekiem kokosowym i bulionem – gotuj ok. 20 min. Dodaj rozdrobniony czosnek i pogotuj 5 min. Kiedy dynia będzie już miękka, zmiksuj całość przy pomocy blendera. Teraz wystarczy dodać śmietankę, podgrzać kremową zupę i doprawić świeżo stratą gałką, pieprzem i solą.

Nalej zupę dyniową do miseczek i posyp jej wierzch uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!

Dyniowe muffinki

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • garść groszków czekoladowych (lub pokrojonej w kostkę czekolady),
  • 2 jajka,
  • szklanka puree z dyni,
  • ¼ szklanki oleju np. rzepakowego.
Dyniowe babeczki

Przygotuj 2 miski – w jednej pomieszaj ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i groszek czekoladowy (lub kawałki czekolady), a w drugiej jajka, puree z dyni i olej. Do pierwszej miseczki (z wymieszanymi suchymi składnikami) dodaj zawartość drugiej i wszystko mieszaj do chwili aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.

Powstałą masę przełóż do foremek wyłożonych papilotkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a po 25 min możesz cieszyć się smakiem pysznych dyniowych babeczek. Smacznego! :)

Placuszki dyniowe

Składniki:

  • 160 g mąki,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli,
  • 200 ml jogurtu,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g puree dyniowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • jajko.
Placuszki dyniowe

Tak jak w przepisie na dyniowe muffinki przygotuj dwie miski – w pierwszej wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i szczyptę soli, a w drugiej jogurt, mleko, puree dyniowe, olej i jajko. Połącz zawartość misek i dokładnie wymieszaj – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzej patelnię posmarowaną odrobiną oleju (np. rzepakowego) i smaż placuszki na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe placki możesz podać polane miodem lub syropem klonowym i posypane ulubionymi orzechami. Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Zdrowe tłuszcze, które warto jeść Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem! Które jabłko wybrać? Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III Pieczenie? To proste! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące Co o mące mówi nam jej typ? Poznaj sekrety udanego lukru Kolorowy lukier - zrób to sam! Karmel bez tajemnic Karmel z niespodzianką Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach? Aby ciasto francuskie było zawsze udane... Co zrobić, by zwiększyć apetyt Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść Sztuka parzenia zielonej herbaty