Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków, nastawianie zakwasu na barszcz... ufff... na samą myśl kręci mi się w głowie. Ale wiem, że jeśli zaczną stopniowe przygotowania wcześniej, ten przedświąteczny harmider mnie ominie. Dlatego dziś w planach mam zrobienie masy makowej do świątecznego makowca, którą zamrożę i wyjmę dopiero przed samą wigilią ;-)


Idealna masa makowa
Odkąd pierwszy raz, od początku do końca, przygotowałam świąteczny makowiec, nawet nie spojrzałam na te, które można kupić w sklepie. Nie mówiąc już o "domowych" makowcach z masą makową z puszki, która jest przesłodzona, zbyt wodnista, a jej skład zaskakująco długi…
Przepis, który zaraz poznacie jest doskonały, a masa makowa idealna - zwarta, odpowiednio słodka i nie kruszy się od nadmiaru bakalii.
Przepis na masę makową
Składniki:
- ½ kg suchego maku,
- 170 g drobnego cukru do wypieków,
- 100 g rodzynek,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 6 białek (dodaj je dopiero przed zawinięciem masy makowej w ciasto).
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by zakryła mak (jeśli część wody wsiąknie w mak, uzupełnij braki), a kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar (przy użyciu np. lnianego kuchennego ręczniczka) i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.

Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody.
Teraz do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszytko wymieszaj.
Jeśli chcesz przygotować masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele.

Cenna rada - aby masa makowa nie kruszyła się, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta wystarczy połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek (na pół kg maku przypada 6 ubitych białek).
Masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce (bez dodatku białek!) lub zamrozić.
Już niedługo przepis na świąteczny makowiec!
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze