Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeJeszcze tydzieÅ„ i jak co roku zacznie siÄ™ przedÅ›wiÄ…teczna gorÄ…czka... kupowanie prezentów i ozdób Å›wiÄ…tecznych, przygotowywanie wigilijnych i Å›wiÄ…tecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków, nastawianie zakwasu na barszcz... ufff... na samÄ… myÅ›l krÄ™ci mi siÄ™ w gÅ‚owie. Ale wiem, że jeÅ›li zacznÄ… stopniowe przygotowania wczeÅ›niej, ten przedÅ›wiÄ…teczny harmider mnie ominie. Dlatego dziÅ› w planach mam zrobienie masy makowej do Å›wiÄ…tecznego makowca, którÄ… zamrożę i wyjmÄ™ dopiero przed samÄ… wigiliÄ… ;-)
Idealna masa makowa
OdkÄ…d pierwszy raz, od poczÄ…tku do koÅ„ca, przygotowaÅ‚am Å›wiÄ…teczny makowiec, nawet nie spojrzaÅ‚am na te, które można kupić w sklepie. Nie mówiÄ…c już o "domowych" makowcach z masÄ… makowÄ… z puszki, która jest przesÅ‚odzona, zbyt wodnista, a jej skÅ‚ad zaskakujÄ…co dÅ‚ugi…
Przepis, który zaraz poznacie jest doskonały, a masa makowa idealna - zwarta, odpowiednio słodka i nie kruszy się od nadmiaru bakalii.
Przepis na masÄ™ makowÄ…
Składniki:
- ½ kg suchego maku,
- 170 g drobnego cukru do wypieków,
- 100 g rodzynek,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 6 białek (dodaj je dopiero przed zawinięciem masy makowej w ciasto).
Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by zakryła mak (jeśli część wody wsiąknie w mak, uzupełnij braki), a kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar (przy użyciu np. lnianego kuchennego ręczniczka) i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.
Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody.
Teraz do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszytko wymieszaj.
Jeśli chcesz przygotować masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele.
Cenna rada - aby masa makowa nie kruszyła się, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta wystarczy połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek (na pół kg maku przypada 6 ubitych białek).
Masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce (bez dodatku białek!) lub zamrozić.
Już niedługo przepis na świąteczny makowiec!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze