Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków, nastawianie zakwasu na barszcz... ufff... na samą myśl kręci mi się w głowie. Ale wiem, że jeśli zaczną stopniowe przygotowania wcześniej, ten przedświąteczny harmider mnie ominie. Dlatego dziś w planach mam zrobienie masy makowej do świątecznego makowca, którą zamrożę i wyjmę dopiero przed samą wigilią ;-)

Idealna masa makowa

Odkąd pierwszy raz, od początku do końca, przygotowałam świąteczny makowiec, nawet nie spojrzałam na te, które można kupić w sklepie. Nie mówiąc już o "domowych" makowcach z masą makową z puszki, która jest przesłodzona, zbyt wodnista, a jej skład zaskakująco długi…

Przepis, który zaraz poznacie jest doskonały, a masa makowa idealna - zwarta, odpowiednio słodka i nie kruszy się od nadmiaru bakalii.

Masa makowa z bakaliami

Przepis na masę makową

Składniki:

  • ½ kg suchego maku,
  • 170 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek (dodaj je dopiero przed zawinięciem masy makowej w ciasto).

Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by zakryła mak (jeśli część wody wsiąknie w mak, uzupełnij braki), a kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar (przy użyciu np. lnianego kuchennego ręczniczka) i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.

Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody.

Teraz do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszytko wymieszaj.

Masa makowa z bakaliami

Jeśli chcesz przygotować masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Cenna rada - aby masa makowa nie kruszyła się, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta wystarczy połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek (na pół kg maku przypada 6 ubitych białek).

Masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce (bez dodatku białek!) lub zamrozić.

Już niedługo przepis na świąteczny makowiec!

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Przepis na domowy smalec Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem Koktajl bananowy - przepis na prawdziwą bombę energetyczną o poranku Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe! 3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich Dzień buraka - świętuj razem z nami Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy