Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z rodzynkami w miodzie - będzie równie smaczne ;-)


Rodzynki w miodzie i rumie
Przepis na ten doskonały dodatek do świątecznych ciast znalazłam przypadkiem w zeszycie z przepisami mojej mamy. Kiedy szukałam przepisu na pierniczki, z zeszytu wyleciała pożółkła karteczka, na której była zapisana receptura właśnie na "pijane" rodzynki.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i moje rodzynki już od wczoraj nabierają mocy ;-) Jeśli chcesz przygotować je w domu i wykorzystać do świątecznych wypieków, to musisz się spieszyć, ponieważ rodzynki muszą leżakować przez minimum 3 tygodnie. Po tym czasie są najlepsze — soczyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne.
Przepis na rodzynki w rumie i miodzie
Składniki:
- 100g rodzynek,
- 100ml rumu,
- czubata łyżka miodu.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Rodzynki przepłucz pod bieżąca wodą. Do słoika wlej rum i rozpuść w nim łyżkę miodu. Teraz wsyp rodzynki, a jeśli trzeba dolej trochę rumu tak, by znalazły się pod jego powierzchnią. Zakręć słoik i połóż go w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

To wszytko! Teraz poczekaj 3 tygodnie i ciesz się smakiem pysznych świątecznych ciast ;-)
Co jakiś czas możesz zajrzeć do do rodzynek — po 2–3 dniach powinny "wypić" trochę rumu i spęcznieć, wtedy odkręć słoik, dolej rumu, tak by zakrył rodzynki, zakręć słoik i odstaw go w to samo miejsce.
A kiedy święta miną i znikną wszystkie rodzynki, rumowo-miodową zalewę możesz jeszcze wykorzystać. Przelej ją przez bibułkę lub filtr do kawy i dodaj do rozgrzewającej herbaty, kawy lub czekolady ;-)
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze