Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z rodzynkami w miodzie - będzie równie smaczne ;-)
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/rum1-2112f21a4d0cc41e0eaebd52177.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Rodzynki w miodzie i rumie
Przepis na ten doskonały dodatek do świątecznych ciast znalazłam przypadkiem w zeszycie z przepisami mojej mamy. Kiedy szukałam przepisu na pierniczki, z zeszytu wyleciała pożółkła karteczka, na której była zapisana receptura właśnie na "pijane" rodzynki.
Nie byÅ‚abym sobÄ…, gdybym nie wypróbowaÅ‚a tego przepisu i moje rodzynki już od wczoraj nabierajÄ… mocy ;-) JeÅ›li chcesz przygotować je w domu i wykorzystać do Å›wiÄ…tecznych wypieków, to musisz siÄ™ spieszyć, ponieważ rodzynki muszÄ… leżakować przez minimum 3 tygodnie. Po tym czasie sÄ… najlepsze — soczyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne.
Przepis na rodzynki w rumie i miodzie
Składniki:
- 100g rodzynek,
- 100ml rumu,
- czubata łyżka miodu.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Rodzynki przepłucz pod bieżąca wodą. Do słoika wlej rum i rozpuść w nim łyżkę miodu. Teraz wsyp rodzynki, a jeśli trzeba dolej trochę rumu tak, by znalazły się pod jego powierzchnią. Zakręć słoik i połóż go w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
To wszytko! Teraz poczekaj 3 tygodnie i ciesz się smakiem pysznych świątecznych ciast ;-)
Co jakiÅ› czas możesz zajrzeć do do rodzynek — po 2–3 dniach powinny "wypić" trochÄ™ rumu i spÄ™cznieć, wtedy odkręć sÅ‚oik, dolej rumu, tak by zakryÅ‚ rodzynki, zakręć sÅ‚oik i odstaw go w to samo miejsce.
A kiedy święta miną i znikną wszystkie rodzynki, rumowo-miodową zalewę możesz jeszcze wykorzystać. Przelej ją przez bibułkę lub filtr do kawy i dodaj do rozgrzewającej herbaty, kawy lub czekolady ;-)
SÅ‚odkie inspiracje
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze