Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z rodzynkami w miodzie - będzie równie smaczne ;-)

Rodzynki w miodzie i rumie

Przepis na ten doskonały dodatek do świątecznych ciast znalazłam przypadkiem w zeszycie z przepisami mojej mamy. Kiedy szukałam przepisu na pierniczki, z zeszytu wyleciała pożółkła karteczka, na której była zapisana receptura właśnie na "pijane" rodzynki.

Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i moje rodzynki już od wczoraj nabierają mocy ;-) Jeśli chcesz przygotować je w domu i wykorzystać do świątecznych wypieków, to musisz się spieszyć, ponieważ rodzynki muszą leżakować przez minimum 3 tygodnie. Po tym czasie są najlepsze — soczyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne.

Rodzynki w miodzie i rumie

Przepis na rodzynki w rumie i miodzie

Składniki:

  • 100g rodzynek,
  • 100ml rumu,
  • czubata łyżka miodu.

Rodzynki przepłucz pod bieżąca wodą. Do słoika wlej rum i rozpuść w nim łyżkę miodu. Teraz wsyp rodzynki, a jeśli trzeba dolej trochę rumu tak, by znalazły się pod jego powierzchnią. Zakręć słoik i połóż go w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

To wszytko! Teraz poczekaj 3 tygodnie i ciesz się smakiem pysznych świątecznych ciast ;-)

Co jakiś czas możesz zajrzeć do do rodzynek — po 2–3 dniach powinny "wypić" trochę rumu i spęcznieć, wtedy odkręć słoik, dolej rumu, tak by zakrył rodzynki, zakręć słoik i odstaw go w to samo miejsce.

A kiedy święta miną i znikną wszystkie rodzynki, rumowo-miodową zalewę możesz jeszcze wykorzystać. Przelej ją przez bibułkę lub filtr do kawy i dodaj do rozgrzewającej herbaty, kawy lub czekolady ;-)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Słodkie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Przepis na domowy smalec Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem Koktajl bananowy - przepis na prawdziwą bombę energetyczną o poranku Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe! 3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich Dzień buraka - świętuj razem z nami Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami Przekonaj się do brukselki! Domowe batoniki - zrób je sam!