Przepis na sernik, który zawsze się udaje

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie zna ludzkość! Dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką, który zawsze się udaje.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Składniki na cisto:

  • 250 g masła, zimnego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej.
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, z pianką i kruszonką.

Posiekane masło umieść w dużej misce i dodaj mąkę oraz pozostałe składniki - dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki, a następnie zacznij ugniatać masę na kruche ciasto.

Powstałe ciasto podziel na dwie części, każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw na dwie godz. do zamrażarki.

Kiedy ciasto chłodzi się, przygotuj masę serową — oto potrzebne składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • szklanka drobnego cukru do wypieków.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę - cały czas ucierając.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie z pianką i kruszonką.

Teraz potrzebne ci będą:

  • 3 puszki brzoskwiń w syropie,
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Brzoskwinie odsącz z syropu i każdą połówkę pokrój na 4 części. Teraz ubijaj białka z cukrem aż otrzymasz sztywną pianę.

Przygotuj głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij ciasto - jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej), a teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach ciasto.

Sernik piecz około godziny w temperaturze 180 st. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.

To już wszystko! ;-) Sernik najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień — tak powiedziała mi koleżanka, z którą podzieliłam się tym przepisem. Być może… nie wiem, bo jeszcze nigdy to ciasto nie doczekało następnego dnia ;-)

Słodkie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Przepis na domowy smalec Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem Koktajl bananowy - przepis na prawdziwą bombę energetyczną o poranku Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe! 3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich Dzień buraka - świętuj razem z nami Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami Przekonaj się do brukselki! Domowe batoniki - zrób je sam! Smacznie i po polsku Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Czas na gęsinę