Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

Pleśniak to ciasto, które pamięta chyba każdy, dziś niestety zapomnieliśmy o nim... Kiedy byłam mała moja babcia w każdą niedzielę przygotowywała pleśniak – był pyszny! To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, dlatego jego nazwa nigdy mnie nie zniechęcała, wręcz przeciwnie! Jeżeli masz ochotę poczuć się znowu jak dziecko, poznaj przepis na pyszny pleśniak. Poniżej znajdziesz kilka cennych rad, dzięki którym to kultowe ciasto będzie idealne. Smacznego!

Pleśniak – co znajdziesz pomiędzy jego warstwami?

Ciasto zwane pleśniakiem składa się z pięciu warstw - bazą jest spód z rozwałkowanego, kruchego ciasta, na którym rozsmarowane są kwaskowate dżemy lub powidła, oczywiście najlepiej, by były to wyroby domowej roboty – gęste i kwaśne, np. powidła śliwkowe czy dżem porzeczkowy lub wiśniowy.

Kolejną warstwę stanowią świeże lub mrożone owoce. Moja babcia kiedy piekła pleśniak, najczęściej używała startych lub lekko podduszonych jabłek, ale wiem, że wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jagody lub obrany i pokrojony w kostkę rabarbar też świetnie sprawdzą się w tej roli.

Najlepszą warstwę pleśniaka stanowi starte na tarce kruche ciasto, które przybiera formę kruszonki. Kiedyś dowiedziałam się, że do jednej z warstw ciasta można dodać kakao – pleśniak będzie słodszy i bardziej kolorowy. Teraz czas na ubitą na sztywno pianę z białek i pyszną kruszonkę, którą sypiemy jeszcze raz, na sam wierzch ciasta. Przyznam się wam, że te trzy ostatnie warstwy to moje ulubione części pleśniaka :).

Dlaczego pleśniak?

Pleśniak to raczej nietrafiona nazwa — nie kojarzy się z niczym przyjemnym, chyba, że pleśniak to wasze ulubione ciasto, wtedy może się kojarzyć tylko z nim :). Najprawdopodobniej kiedyś komuś puszysta pianka skojarzyła się z pleśnią i tak powstała nazwa ciasta – przyznacie, że nijak nie przystaje do smaku, prawda?

Pleśniak w niektórych rejonach Polski nazywany jest także skubańcem, przekładańcem, strzępcem, fugą lub fugowcem.

Jak upiec pleśniak? — porady

  1. Aby spód ciasta zbytnio nie nasiąkł sokiem ze świeżych lub mrożonych owoców, warto najpierw podpiec go przez chwilę w piekarniku.

  2. Aby kruche ciasto łatwiej zetrzeć na tarce, wcześniej zamróź je.

  3. Aby pleśniak był bardziej kruchy upiecz go „na dwa razy” najpierw spód, a później ponownie, kiedy położysz na nim pozostałe składniki.

  4. Aby pianka była jak najlepsza, ubij ją dobrze – tak, by była sztywna, lśniąca i bez wyczuwalnych drobinek cukru. Pod sam koniec ubijania stopniowo dodawaj do niej drobnoziarnisty cukier oraz odrobinę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny – dzięki temu piana będzie gęsta.

  5. Aby podczas pieczenia piana nie opadła, nie otwieraj piekarnika, ewentualnie tylko przed samym końcem, ale tylko jeśli wierzch ciasta się zacznie zbyt mocno rumienić.

Pleśniak z jabłkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • domowe powidła,
  • łyżka kakao,
  • ok. 75 dkg jabłek.

Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką — przesiej całość i wsyp do miski. Do mąki dodaj ½ szklanki cukru oraz zimne masło dokładnie posiekane nożem. W chwili, kiedy zauważysz, że grudki masła zaczynają przypominać kruszonkę, dodaj do nich żółtka i szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na trzy części. Do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Każdą z części zawiń w folię spożywczą, rozpłaszcz i wstaw do lodówki na minimum 30 min.

Kiedy ciasto się chłodzi, obierz jabłka, zetrzyj je na tarce lub lekko podduś. Warto skropić je sokiem z cytryny – nie zbrązowieją.

Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Nie przestając ubijać białek dodaj do nich ½ szklanki cukru – ubijaj dalej aż piana stanie się lśniąca.

Jedną z części schłodzonego ciasta rozwałkuj, a następnie umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blasze i rozsmaruj na niej ulubione powidła i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka, na które zetrzyj ciasto z kakao. Teraz połóż warstwę piany i kolejną — startego ciasta.

Pleśniak pieczemy ok. 45–50 minut w 180 stopniach. Ciasto może leżeć w lodówce nawet kilka dni.

Smacznego! :)

Słodkie inspiracje

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek

Popularne w tym tygodniu:

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?