Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były przekładane słodką masą wafle? Ja pamiętam baaardzo dobrze i dosyć często przypominam go sobie przygotowując piszingera, bo tak nazywa się ten smakołyk. Chcecie wiedzieć skąd wzięła się ta nazwa? Odpowiedź na to pytanie i przepis w dwóch wersjach - szybkiej i prostej oraz nieco bardziej skomplikowanej, torcikowej znajdziecie poniżej. Zapraszam!

Wafle przekładane słodką masą — smak mojego dzieciństwa

Moja mama bardzo często przygotowywała ten prosty, szybki i pyszny smakołyk. W naszym domu piszinger do tej pory stanowi częsty duet z popołudniową kawą. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 min, a potem przez dwa dni nie trzeba się martwić o "coś słodkiego" :)

Dopiero kiedy zaczęłam przygotowywać ten wpis dowiedziałam się, że wafle przekładane masą mają swoją nazwę — piszinger. Wiecie skąd wzięła się ta nazwa?

Wiedeński cukiernik i właściciel firmy produkującej czekoladę, Oscar Pischinger, tworzył swoje cukiernicze arcydzieła, a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji przetrwał i jest bardzo popularny, szczególnie w Polsce.

Domowe wafle przekładane słodką masą krówkową

Piszinger na dwa sposoby

Możesz przygotować niezwykle szybki deser, do zrobienia którego potrzebujesz 4 składników, deseki do krojenia i baaardzo ciężkiej książki - zaraz dowiesz się dlaczego :) Albo przygotuj pyszny torcik w kilka chwil.

Piszinger w najprostszej postaci

Składniki:

  • puszka kajmaku/masy krówkowej (400 g),
  • 120g masła,
  • 6 czubatych łyżek gorzkiego kakao,
  • opakowanie wafli.

Prosty torcik waflowy

To chyba najprostszy tort bez pieczenia - przekonaj się sam :)

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru pudru,
  • 7 wafli,
  • 3 żółtka,
  • 40 ml rumu,
  • 100 g mielonych orzechów włoskich.

Polewa:

  • 200 czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka masła.

Miękkie masło wrzuć do miski i utrzyj przy pomocy miksera. Kiedy będzie już gładkie i puszyste dodaj do niego żółtka, rum i cukier puder - całość miksuj jeszcze przez krótką chwilę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a masę maślaną ponownie zamieszaj, wlej roztopioną czekoladę i wsyp drobno posiekane orzechy — wszytko wymieszaj.

Powstałą masą posmaruj wafle (tak jak w pierwszym przepisie). Ostatniego wafla nie smaruj — połóż go na wierzch torcika, na nim deskę do krojenia, a na sam wierzch oczywiście grubą, ciężką książkę. Teraz tort wstaw do lodówki.

Po upływie 2–3 godz. wyjmij torcik z lodówki i ponownie przygotuj kąpiel wodną - tym razem na polewę. W zanurzonej w gorącej wodzie miseczce rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z masłem. Cały torcik polej polewą i posyp rozdrobionymi orzechami.

Teraz poczekaj aż polewa stężeje i… pyszny tort bez pieczenia gotowy. Smacznego! :)

Jeszcze więcej smaków dzieciństwa:

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami Jak zrobić sałatkę grecką? Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym Jak zrobić pyszną pizzę naleśnikową z szynką? Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Przepis na szyszki z dmuchanego ryżu Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory Najlepsze sałatki z makaronem Wiem co zjem - dzień wegetariański Kulinarne hity PRL 12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne! Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Kiszona kapusta - przepis Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne!

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą