Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeRyż z jabÅ‚kami... najlepsze Å›niadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciÅ„stwa! JabÅ‚ka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziÅ› pamiÄ™tam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania z zapiekanym ryżem z jabÅ‚kami minęły dÅ‚ugie lata, to już najwyższy czas, by odnowić tÄ™ znajomość ;-) Poznaj przepis na pyszny zapiekany ryż z jabÅ‚kami!
Zapiekany ryż z jabÅ‚kami — mój smak dzieciÅ„stwa
Mieszkając w rodzinnym domu bardzo często zajadałam się zapiekanym ryżem z jabłkami, niestety, kiedy wyprowadziłam się do innego miasta nie miałam pod ręką mamy, która mogłaby go dla mnie zrobić, więc musiałam przygotować go sama. Telefon do mamy, przepis zapisany, chwila zamieszania w kuchni i już mogę przypomnieć sobie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa ;-)
ZrobiÅ‚am zapiekany ryż z jabÅ‚kami, zasiadam w wygodnym fotelu i… jestem w domu. Choć deser nie smakowaÅ‚ tak wspaniale jak ten przygotowany przez mamÄ™, bo ona do każdej porcji dodawaÅ‚a szczyptÄ™ miÅ‚oÅ›ci, ale i tak byÅ‚ naprawdÄ™ dobry.
Przepis na zapiekany ryż z jabłkami
Składniki dla 2 osób:
- szklanka ryżu,
- 2 jabłka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 5 łyżek śmietany kremówki,
- sok z cytryny.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy ryż się gotuje, obierz jabłka i pokrój je z kostkę i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Następnie na patelni rozgrzej masło, wrzuć jabłka, cukier oraz łyżeczkę cynamonu i wszytko dokładnie wymieszaj. Całość smaż na niewielkim ogniu przez ok. 3 min.
Ugotowany ryż wsyp do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone jabłka, kolejną łyżeczkę cynamonu oraz śmietanę i wszytko dokładnie wymieszaj.
Ryż z jabłkami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 10 min. Deser podawaj na ciepło ozdobiony plasterkami świeżego jabłka. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze