Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami... najlepsze śniadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciństwa! Jabłka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziś pamiętam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania z zapiekanym ryżem z jabłkami minęły długie lata, to już najwyższy czas, by odnowić tę znajomość ;-) Poznaj przepis na pyszny zapiekany ryż z jabłkami!


Zapiekany ryż z jabłkami — mój smak dzieciństwa
Mieszkając w rodzinnym domu bardzo często zajadałam się zapiekanym ryżem z jabłkami, niestety, kiedy wyprowadziłam się do innego miasta nie miałam pod ręką mamy, która mogłaby go dla mnie zrobić, więc musiałam przygotować go sama. Telefon do mamy, przepis zapisany, chwila zamieszania w kuchni i już mogę przypomnieć sobie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa ;-)
Zrobiłam zapiekany ryż z jabłkami, zasiadam w wygodnym fotelu i… jestem w domu. Choć deser nie smakował tak wspaniale jak ten przygotowany przez mamę, bo ona do każdej porcji dodawała szczyptę miłości, ale i tak był naprawdę dobry.
Przepis na zapiekany ryż z jabłkami
Składniki dla 2 osób:
- szklanka ryżu,
- 2 jabłka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 5 łyżek śmietany kremówki,
- sok z cytryny.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy ryż się gotuje, obierz jabłka i pokrój je z kostkę i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Następnie na patelni rozgrzej masło, wrzuć jabłka, cukier oraz łyżeczkę cynamonu i wszytko dokładnie wymieszaj. Całość smaż na niewielkim ogniu przez ok. 3 min.

Ugotowany ryż wsyp do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone jabłka, kolejną łyżeczkę cynamonu oraz śmietanę i wszytko dokładnie wymieszaj.
Ryż z jabłkami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 10 min. Deser podawaj na ciepło ozdobiony plasterkami świeżego jabłka. Smacznego! ;-)
Jeszcze więcej słodkości:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze