Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami... najlepsze śniadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciństwa! Jabłka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziś pamiętam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania z zapiekanym ryżem z jabłkami minęły długie lata, to już najwyższy czas, by odnowić tę znajomość ;-) Poznaj przepis na pyszny zapiekany ryż z jabłkami!

Zapiekany ryż z jabłkami — mój smak dzieciństwa

Mieszkając w rodzinnym domu bardzo często zajadałam się zapiekanym ryżem z jabłkami, niestety, kiedy wyprowadziłam się do innego miasta nie miałam pod ręką mamy, która mogłaby go dla mnie zrobić, więc musiałam przygotować go sama. Telefon do mamy, przepis zapisany, chwila zamieszania w kuchni i już mogę przypomnieć sobie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa ;-)

Zrobiłam zapiekany ryż z jabłkami, zasiadam w wygodnym fotelu i… jestem w domu. Choć deser nie smakował tak wspaniale jak ten przygotowany przez mamę, bo ona do każdej porcji dodawała szczyptę miłości, ale i tak był naprawdę dobry.

Zapiekany ryż z jabłkami.

Przepis na zapiekany ryż z jabłkami

Składniki dla 2 osób:

  • szklanka ryżu,
  • 2 jabłka,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 5 łyżek śmietany kremówki,
  • sok z cytryny.

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy ryż się gotuje, obierz jabłka i pokrój je z kostkę i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Następnie na patelni rozgrzej masło, wrzuć jabłka, cukier oraz łyżeczkę cynamonu i wszytko dokładnie wymieszaj. Całość smaż na niewielkim ogniu przez ok. 3 min.

Ugotowany ryż wsyp do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone jabłka, kolejną łyżeczkę cynamonu oraz śmietanę i wszytko dokładnie wymieszaj.

Ryż z jabłkami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 10 min. Deser podawaj na ciepło ozdobiony plasterkami świeżego jabłka. Smacznego! ;-)

Jeszcze więcej słodkości:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Czas na gęsinę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki? Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis na puree z dyni