Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

Tęczowy lodowiec - ciasto, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze przygotowywała je z okazji moich urodzin, więc nic dziwnego, że darzę je wielkim sentymentem. Chcesz poznać przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie? Zapraszam!

Mój smak dzieciństwa — tęczowy lodowiec

Tęczowy lodowiec co roku gości na stole w dniu moich urodzin. Przygotowuje go moja mama, która robi go nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat… Zawsze smakował wyśmienicie w te gorące, lipcowe popołudnia.

To dziwnie, ale do tej pory nie wpadłam na pomysł, by przygotować lodowca samodzielnie i niekoniecznie z okazji urodzin. Olśniło mnie dzięki koleżance z pracy, która ostatnio poczęstowała nas tym pięknym, kolorowym ciastem. Wtedy postanowiłam, że także go przygotuję w domu i przypomnę sobie smak dzieciństwa :-)

Przepis na kolorowy lodowiec

Aby przygotować tęczowy lodowiec potrzebne są 2 składniki, ale także sporo czasu i cierpliwości, bo każda warstwa galaretki przed położeniem następnej musi zastygnąć, a na to potrzeba minimum godziny. Jednak warto uzbroić się w cierpliwość i przygotować tęczowy lodowiec.

Tęczowy lodowiec

Składniki:

  • 6 galaretek o różnych smakach,
  • 6 serków homogenizowanych.

Pierwszą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, a serek przełóż do miseczki i dodaj ostudzoną już galaretkę - wszytko dokładnie wymieszaj, wlej do tortownicy posmarowanej margaryną i wstaw do lodówki na min. godzinę.

Kiedy pierwsza warstwa lodowca trafiła już do lodówki, rozpuść kolejną galaretkę, poczekaj aż ostygnie, wymieszaj z serkiem homogenizowanym, a kiedy pierwsza warstwa zastygnie, wlej kolejną i znowu tortownicę wstaw do lodówki. Postępuj tak z każdą kolejną warstwą lodowca.

Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego! ;-)

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Czas na gęsinę Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki? Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis na puree z dyni Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą Meksyk w kuchni - przepis na burrito Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą