Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

Prawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami również ;-)) I z tej tęsknoty wczoraj postanowiłam zrobić je na kolację. Chcesz poznać przepis na gofry idealne, na widok których aż ślinka cieknie? Zapraszam!


Gofry z dżemem — mój smak dzieciństwa
Obowiązkowym punktem każdej wakacyjnej kolonii nad morzem była budka z goframi. Dzieciaki zajadały się nimi, bo nigdzie indziej gofry z dżemem nie smakowały tak jak nad Bałtykiem. Pamiętasz te czasy? ;-)
W dzieciństwie gofrów najadłam się co nie miara. I choć nie mieliśmy w domu gofrownicy, to chyba byłam wielką szczęściarą, bo na ulicy przy której kiedyś mieszkałam stała mała budka, w której można było kupić zapiekanki i gofry — równie smaczne, co te znad morza.

Teraz niestety już tam nie mieszam, a i czasy kolonijne dawno za mną, więc aby cieszyć się smakiem gofrów musiałam zakupić gofrownicę.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Przyznam się wam, że przygotowanie ciasta na idealne gofry nie było wcale takie proste, ale metodą prób i błędów udało mi się otrzymać recepturę, która najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Oto ona:
Przepis na gorfy
Te gofry najbardziej smakują mi z dżemem i bitą śmietaną, bo właśnie takie jadłam w dzieciństwie, ale możesz zaszaleć i podać je z owocami, czekoladowym sosem albo rodzinkami.
Smacznego! ;-)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze