Niezwykłe dżemy

Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i zrób dżem niezwykły!

Dżem z zielonych pomidorów

Zielone pomidory, które jeszcze nie zdążyły dojrzeć, świetnie nadają się na przetwory, zwłaszcza na dżemy. Będziesz zaskoczony smakiem takiego dżemu, gdyż bardziej przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu pomidory są owocami, jednak nie każdy o tym wie.

Składniki:

  • 2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny),
  • 2 kg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • goździki,
  • wanilia.

Umyj pomidory i pokrój je w plasterki lub na ćwiartki, usuń pestki. Pokrojone pomidory sparz gorącą wodą, odcedź i odsącz. Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem - gdy zawrze, dodaj pomidory, sok z cytryny oraz kilka goździków i trochę wanilii do smaku.

Smaż dżem do chwili, aż pomidory będą śliskie i lśniące. Teraz możesz przełożyć je do słoiczków i zakręcić. Włóż je do nagrzanego piekarnika i zapiecz, a po chwili wyjmij. Pomidory w takiej postaci najlepiej pasują do mięs, a nawet naleśników i ciast. Spróbuj koniecznie!

Dżem (nie)zwykły

Może i pomysł na dżem truskawkowy jest odrobinę sztampowy, ale kiedy go skosztujesz od razu przypomnisz sobie smak babcinych przetworów z dzieciństwa. Dodatkowo w tym przepisie nie znajdziesz grama żelatyny.

Jedyne czego potrzebujesz to 1 kg truskawek i 40 dkg cukru. Umyj truskawki, włóż je do garnka o dużym dnie i zasyp cukrem, który spowoduje, że owoce puszczą sok (jeżeli będzie go za dużo, odlej, ale nie wszytko). Zmiażdż truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków, a następnie zacznij gotować je na małym ogniu i smaż do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 20 min.).

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Pamiętaj, że podczas smażenia truskawek należy je często mieszać. Kiedy dżem będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, szczelnie zakręć i postaw wieczkiem do góry. I pyszny smak dzieciństwa masz na wyciągnięcie ręki :).

Pyszny dżem z płatków róży

Przygotowanie dżemu z róży trwa dwa dni, zatem jest to przepis dla cierpliwych. Należy zacząć od zebrania płatków - podobno najlepiej jest robić to rano, gdyż wtedy są najlepsze. Oderwij od nich białe końce, a pozostałą część płatków delikatnie umyj w zimnej wodzie, a następnie osusz.

Składniki:

  • 150 g płatków róży,
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • cytryna.

Kiedy już przygotujesz odpowiednio płatki, rozetrzyj je w rękach i ułóż warstwami w szklanej misce, przy czym każdą warstwę płatków przysyp 2 łyżkami cukru. Teraz możesz szczelnie przykryć miskę np. talerzem i zostawić na całą noc.

Następnego dnia należy przygotować syrop - do garnka wlej 2 szklanki wody, wsyp pozostały cukier i zagotuj. Garnek, w którym przygotowujesz dżem, powinien mieć grube dno, w przeciwnym razie sok, z którego powstaje dżem przypali się. Kiedy woda z cukrem zacznie wrzeć, dodaj do niej sok z cytryny i na 5 min. zwiększ ogień. Teraz zdejmij garnek z kuchenki i ostudź syrop.

Kiedy zawartość garnka będzie już chłodna, dodaj do niej płatki róży, które przygotowałeś poprzedniego dnia - całość gotuj przez 15–20 min. Po tym czasie, kiedy dżem będzie miał odpowiednią gęstość, przelej do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręć i odwróć do góry dnem.

Kilka pomysłów na niepowtarzalne desery

Dżem dereniowy

Kiedyś dereń jadalny uważany był za symbol luksusu, dlatego cieszył się dużą popularnością. Dziś nieco o nim zapomniano, a szkoda, ponieważ owoce derenia zawierają witaminy A, C i P oraz stanowią cenne źródło antyoksydantów i pektyny.

Składniki:

  • 2 kg owoców derenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 kg cukru.

Umyj i usuń pestki z owoców derenia. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj dereń i jeszcze chwilę pogotuj. Teraz pozostaw pod przykryciem zawartość garnka na noc.

Kolejnego dnia szybko doprowadź dżem do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i smaż owoce do chwili, aż będą przezroczyste. Podczas smażenia co jakiś czas mieszaj przygotowywany przetwór. Kiedy dżem już będzie gotowy przełóż go do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, szczelnie zakręć i przez chwilę zapiecz w piekarniku. I gotowe :). Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Rumianek dobry na wszystko! Sekrety kuchni bułgarskiej Szczaw - niedoceniane warzywo Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej Właściwości odżywcze chia Właściwości komosy ryżowej Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś Oryginalne składanie serwetek Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu Właściwości komosy ryżowej Właściwości odżywcze chia Właściwości rabarbaru Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?