Niezwykłe dżemy

Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i zrób dżem niezwykły!


Dżem z zielonych pomidorów
Zielone pomidory, które jeszcze nie zdążyły dojrzeć, świetnie nadają się na przetwory, zwłaszcza na dżemy. Będziesz zaskoczony smakiem takiego dżemu, gdyż bardziej przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu pomidory są owocami, jednak nie każdy o tym wie.
Składniki:
- 2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny),
- 2 kg cukru,
- 2 szklanki wody,
- sok z cytryny,
- goździki,
- wanilia.
Umyj pomidory i pokrój je w plasterki lub na ćwiartki, usuń pestki. Pokrojone pomidory sparz gorącą wodą, odcedź i odsącz. Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem - gdy zawrze, dodaj pomidory, sok z cytryny oraz kilka goździków i trochę wanilii do smaku.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Smaż dżem do chwili, aż pomidory będą śliskie i lśniące. Teraz możesz przełożyć je do słoiczków i zakręcić. Włóż je do nagrzanego piekarnika i zapiecz, a po chwili wyjmij. Pomidory w takiej postaci najlepiej pasują do mięs, a nawet naleśników i ciast. Spróbuj koniecznie!

Dżem (nie)zwykły
Może i pomysł na dżem truskawkowy jest odrobinę sztampowy, ale kiedy go skosztujesz od razu przypomnisz sobie smak babcinych przetworów z dzieciństwa. Dodatkowo w tym przepisie nie znajdziesz grama żelatyny.
Jedyne czego potrzebujesz to 1 kg truskawek i 40 dkg cukru. Umyj truskawki, włóż je do garnka o dużym dnie i zasyp cukrem, który spowoduje, że owoce puszczą sok (jeżeli będzie go za dużo, odlej, ale nie wszytko). Zmiażdż truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków, a następnie zacznij gotować je na małym ogniu i smaż do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 20 min.).

Pamiętaj, że podczas smażenia truskawek należy je często mieszać. Kiedy dżem będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, szczelnie zakręć i postaw wieczkiem do góry. I pyszny smak dzieciństwa masz na wyciągnięcie ręki :).
Pyszny dżem z płatków róży
Przygotowanie dżemu z róży trwa dwa dni, zatem jest to przepis dla cierpliwych. Należy zacząć od zebrania płatków - podobno najlepiej jest robić to rano, gdyż wtedy są najlepsze. Oderwij od nich białe końce, a pozostałą część płatków delikatnie umyj w zimnej wodzie, a następnie osusz.
Składniki:
- 150 g płatków róży,
- 3,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki wody,
- cytryna.
Kiedy już przygotujesz odpowiednio płatki, rozetrzyj je w rękach i ułóż warstwami w szklanej misce, przy czym każdą warstwę płatków przysyp 2 łyżkami cukru. Teraz możesz szczelnie przykryć miskę np. talerzem i zostawić na całą noc.

Następnego dnia należy przygotować syrop - do garnka wlej 2 szklanki wody, wsyp pozostały cukier i zagotuj. Garnek, w którym przygotowujesz dżem, powinien mieć grube dno, w przeciwnym razie sok, z którego powstaje dżem przypali się. Kiedy woda z cukrem zacznie wrzeć, dodaj do niej sok z cytryny i na 5 min. zwiększ ogień. Teraz zdejmij garnek z kuchenki i ostudź syrop.
Kiedy zawartość garnka będzie już chłodna, dodaj do niej płatki róży, które przygotowałeś poprzedniego dnia - całość gotuj przez 15–20 min. Po tym czasie, kiedy dżem będzie miał odpowiednią gęstość, przelej do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręć i odwróć do góry dnem.
Kilka pomysłów na niepowtarzalne desery
Dżem dereniowy
Kiedyś dereń jadalny uważany był za symbol luksusu, dlatego cieszył się dużą popularnością. Dziś nieco o nim zapomniano, a szkoda, ponieważ owoce derenia zawierają witaminy A, C i P oraz stanowią cenne źródło antyoksydantów i pektyny.

Składniki:
- 2 kg owoców derenia,
- 2 szklanki wody,
- 2 kg cukru.
Umyj i usuń pestki z owoców derenia. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj dereń i jeszcze chwilę pogotuj. Teraz pozostaw pod przykryciem zawartość garnka na noc.
Kolejnego dnia szybko doprowadź dżem do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i smaż owoce do chwili, aż będą przezroczyste. Podczas smażenia co jakiś czas mieszaj przygotowywany przetwór. Kiedy dżem już będzie gotowy przełóż go do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, szczelnie zakręć i przez chwilę zapiecz w piekarniku. I gotowe :). Smacznego!


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze