Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

Chałwa – grecka, turecka, z sezamu, słonecznika czy z maku? Która chałwa jest najlepsza? Ta krucha czy jednak bardziej kremowa i ciągnąca się? To bardzo indywidualna kwesta, tak samo jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu... Dowiedz się jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup.


Chałwa chałwie nierówna…
Chałwę można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego - w Rosji chałwę robi się z maku, a coraz częściej można spotkać chałwę z nasion słonecznika. Grecy natomiast przygotowują przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą…
Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki (ale czy można nazwać to chałwą? :)) Jednak nadal najbardziej popularna jest chałwa sezamowa.
Chałwa – deser czy przekąska?
W Polsce traktujemy chałwę jako słodką przekąskę do kawy, natomiast Grecy często podają chałwę skropioną sokiem z cytryny w roli przekąski towarzyszącej tradycyjnemu, białemu winu retsina – w greckim sklepie chałwy nie znajdziemy na półce ze słodyczami, lecz obok serów i oliwek.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :).

Dobra chałwa, czyli jaka?
Prawdziwa, tradycyjna chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i te z grupy B.
Jeżeli decydujemy się na kupno chałwy, należy zwrócić uwagę ile procent sezamu się w niej zawiera. Chałwa w najprostszej postaci to przecież nic innego jak zmielony na gładką masę sezam z cukrem lub miodem.
Jednak chałwy, które są dostępne na rynku w większości nie posiadają imponującego składu… Zamiast cukru lub miodu znajdziemy w nich syrop glukozowao-fruktozowy i niepotrzebne składniki typu: utwardzony olej palmowy, aromaty i emulgatory… Zatem jeśli chcesz kupić chałwę, szukaj tej z najkrótszą listą składników.

A jak rozpoznać dobrą chałwę po wyglądzie? W bardzo prosty sposób – przede wszystkim prawdziwa i smaczna chałwa powinna posiadać charakterystyczne nitki, które powstają gdy masa sezamowa łączy się z karmelem.
Natomiast konsystencja chałwy zależy w głównej mierze od temperatury, w jakiej ją przechowujemy – jeśli jest niska, chałwa będzie się kruszyć, z kolei w wysokiej będzie się z niej wydzielał tłuszcz sezamowy, który uznać możemy za dobry znak, gdyż sugeruje on, że chałwa została zrobiona z dużej ilości sezamu.
Rozpadająca się chałwa nie oznacza, że jest ona niedobra, ale chałwa, która kruszy się w drobną mączkę oznacza, że do masy sezamowej dodano mąki, by ją zagęścić.
Chałwa – zrób ją w domu!
Jak widzisz, czasem chałwa produkowana na masową skalę może mieć z tą prawdziwą niewiele wspólnego… więc dlaczego ryzykować? Może lepiej zrobić ją samodzielnie w domu? To wcale nie takie trudne – przekonaj się sam! :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze