Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Chałwa – grecka, turecka, z sezamu, słonecznika czy z maku? Która chałwa jest najlepsza? Ta krucha czy jednak bardziej kremowa i ciągnąca się? To bardzo indywidualna kwesta, tak samo jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu... Dowiedz się jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/poznaj-sekret-dobrej-cha-9b7194f.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
ChaÅ‚wa chaÅ‚wie nierówna…
ChaÅ‚wÄ™ można zrobić tak naprawdÄ™ ze wszystkiego - w Rosji chaÅ‚wÄ™ robi siÄ™ z maku, a coraz częściej można spotkać chaÅ‚wÄ™ z nasion sÅ‚onecznika. Grecy natomiast przygotowujÄ… przysmak z kaszy manny, miodu, masÅ‚a i bakalii, który także nazywajÄ… chaÅ‚wÄ……
Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki (ale czy można nazwać to chałwą? :)) Jednak nadal najbardziej popularna jest chałwa sezamowa.
Chałwa – deser czy przekąska?
W Polsce traktujemy chałwę jako słodką przekąskę do kawy, natomiast Grecy często podają chałwę skropioną sokiem z cytryny w roli przekąski towarzyszącej tradycyjnemu, białemu winu retsina – w greckim sklepie chałwy nie znajdziemy na półce ze słodyczami, lecz obok serów i oliwek.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dobra chałwa, czyli jaka?
Prawdziwa, tradycyjna chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i te z grupy B.
Jeżeli decydujemy się na kupno chałwy, należy zwrócić uwagę ile procent sezamu się w niej zawiera. Chałwa w najprostszej postaci to przecież nic innego jak zmielony na gładką masę sezam z cukrem lub miodem.
Jednak chaÅ‚wy, które sÄ… dostÄ™pne na rynku w wiÄ™kszoÅ›ci nie posiadajÄ… imponujÄ…cego skÅ‚adu… Zamiast cukru lub miodu znajdziemy w nich syrop glukozowao-fruktozowy i niepotrzebne skÅ‚adniki typu: utwardzony olej palmowy, aromaty i emulgatory… Zatem jeÅ›li chcesz kupić chaÅ‚wÄ™, szukaj tej z najkrótszÄ… listÄ… skÅ‚adników.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
A jak rozpoznać dobrą chałwę po wyglądzie? W bardzo prosty sposób – przede wszystkim prawdziwa i smaczna chałwa powinna posiadać charakterystyczne nitki, które powstają gdy masa sezamowa łączy się z karmelem.
Natomiast konsystencja chałwy zależy w głównej mierze od temperatury, w jakiej ją przechowujemy – jeśli jest niska, chałwa będzie się kruszyć, z kolei w wysokiej będzie się z niej wydzielał tłuszcz sezamowy, który uznać możemy za dobry znak, gdyż sugeruje on, że chałwa została zrobiona z dużej ilości sezamu.
Rozpadająca się chałwa nie oznacza, że jest ona niedobra, ale chałwa, która kruszy się w drobną mączkę oznacza, że do masy sezamowej dodano mąki, by ją zagęścić.
Chałwa – zrób ją w domu!
Jak widzisz, czasem chaÅ‚wa produkowana na masowÄ… skalÄ™ może mieć z tÄ… prawdziwÄ… niewiele wspólnego… wiÄ™c dlaczego ryzykować? Może lepiej zrobić jÄ… samodzielnie w domu? To wcale nie takie trudne – przekonaj siÄ™ sam! :)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze