Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

Chałwa – grecka, turecka, z sezamu, słonecznika czy z maku? Która chałwa jest najlepsza? Ta krucha czy jednak bardziej kremowa i ciągnąca się? To bardzo indywidualna kwesta, tak samo jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu... Dowiedz się jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup.

Chałwa chałwie nierówna…

Chałwę można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego - w Rosji chałwę robi się z maku, a coraz częściej można spotkać chałwę z nasion słonecznika. Grecy natomiast przygotowują przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą

Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki (ale czy można nazwać to chałwą? :)) Jednak nadal najbardziej popularna jest chałwa sezamowa.

Domowa chałwa

Chałwa – deser czy przekąska?

W Polsce traktujemy chałwę jako słodką przekąskę do kawy, natomiast Grecy często podają chałwę skropioną sokiem z cytryny w roli przekąski towarzyszącej tradycyjnemu, białemu winu retsina – w greckim sklepie chałwy nie znajdziemy na półce ze słodyczami, lecz obok serów i oliwek.

Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :).

Dobra chałwa, czyli jaka?

Prawdziwa, tradycyjna chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i te z grupy B.

Jeżeli decydujemy się na kupno chałwy, należy zwrócić uwagę ile procent sezamu się w niej zawiera. Chałwa w najprostszej postaci to przecież nic innego jak zmielony na gładką masę sezam z cukrem lub miodem.

Sprzedawca kroi chałwę

Jednak chałwy, które są dostępne na rynku w większości nie posiadają imponującego składu… Zamiast cukru lub miodu znajdziemy w nich syrop glukozowao-fruktozowy i niepotrzebne składniki typu: utwardzony olej palmowy, aromaty i emulgatory… Zatem jeśli chcesz kupić chałwę, szukaj tej z najkrótszą listą składników.

A jak rozpoznać dobrą chałwę po wyglądzie? W bardzo prosty sposób – przede wszystkim prawdziwa i smaczna chałwa powinna posiadać charakterystyczne nitki, które powstają gdy masa sezamowa łączy się z karmelem.

Natomiast konsystencja chałwy zależy w głównej mierze od temperatury, w jakiej ją przechowujemy – jeśli jest niska, chałwa będzie się kruszyć, z kolei w wysokiej będzie się z niej wydzielał tłuszcz sezamowy, który uznać możemy za dobry znak, gdyż sugeruje on, że chałwa została zrobiona z dużej ilości sezamu.

Rozpadająca się chałwa nie oznacza, że jest ona niedobra, ale chałwa, która kruszy się w drobną mączkę oznacza, że do masy sezamowej dodano mąki, by ją zagęścić.

Chałwa – zrób ją w domu!

Jak widzisz, czasem chałwa produkowana na masową skalę może mieć z tą prawdziwą niewiele wspólnego… więc dlaczego ryzykować? Może lepiej zrobić ją samodzielnie w domu? To wcale nie takie trudne – przekonaj się sam! :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy Odmiany placków ziemniaczanych Sekrety kuchni czeskiej Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Zupa krem. Z czym ją podać? Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej

Popularne w tym tygodniu:

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?