Jak wybrać dobre wino?

Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla was kilka przydatnych informacji jak wybrać dobre wino.


Jakie wino będzie mi smakowało?
Badania pokazują, że aż 2/3 Polaków wybierając wino, bierze pod uwagę opinię innych – rodziny lub znajomych. 60 proc. badanych przy wyborze wina sugeruje się poradą sprzedawcy w sklepie, a co trzecią osobę przekonują oznaczenia typu „rekomendowane przez” czy „wybór sommeliera”. Ale jak wybrać dobre wino, które na pewno będzie nam smakowało?
Aby jak najprościej odpowiedzieć na to pytanie, zastosuję tu pewne uproszczenie. Zastanawiając się jakie wino wybrać, zadaj sobie kilka pytań:

- Czy słodzę herbatę? Jeśli tak, to najprawdopodobniej posmakuje ci wino słodkie lub półwytrawne.
- Jeżeli pijesz herbatę z cukrem i cytryną, to zapewne polubisz wina słodko-kwaśne, np. Sauternes, Chateau Partarrieu.
- Pijesz kawę z mlekiem? Pewnie nie zasmakuje ci wino starzone w beczce, bo będzie zbyt cierpkie, ale delikatne wino czerwone powinno być dla ciebie odpowiednie.
- A jeśli kochasz małą czarną, to najprawdopodobniej strzałem w dziesiątkę będzie wino z dużą zawartością garbników, które nadają mu cierpki smak, czyli wino czerwone wytrawne.
A jak już znajdziesz odpowiedź na te pytania i wiesz jakie wino prawdopodobnie ci posmakuje, zacznij czytać etykiety. Jeśli na którejś z nich jest napisane, że, wino jest rozlewane na terenie danej winnicy, to bardzo dobrze – weź je. Tańsze wina zazwyczaj są wysyłane do innych krajów Europy w wielkich cysternach, co ma oczywiście wpływ na ich jakość.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Im zawartość alkoholu jest w winie większa, tym teoretycznie powinno być ono lepsze. Ze słabych jakościowo szczepów produkowane są wina o mniejszej zawartości alkoholu. Dodatkowo gorsza jakość winogron to także mniej atrakcyjny aromat.

Co ciekawe, im denko butelki jest głębsze, tym większa szansa, że wino jest lepsze, bo grubsze denko, to także grubsze ścianki butelki, a im grubsze ścianki, tym ochrona zawartości butelki przed światłem i temperaturą większa. Dlatego możesz przyjąć ostrożne założenie, że jeśli producent nalał wino do odpowiedniej butelki, to zależy mu na jakości jej zawartości.
Pamiętaj, że stwierdzenie, iż im wino starsze tym lepsze dotyczy tylko bardzo drogich, markowych trunków, a w wypadku tych tańszych jest mitem. Białe wino ze średniej półki powinno mieć nie więcej niż 3 lata, a czerwone 7.
Jak dobrać odpowiednie wino do potraw?
Jak twierdzą koneserzy, odpowiednie wino nie tylko podkreśla aromat potraw, ale także wzbogaca ich doznania smakowe. Wybór idealnego wina do danej potrawy wcale nie jest rzeczą łatwą – wino nie może przytłumić bądź zniekształcić charakteru potrawy. Ta zasada działa także w drugą stronę – potrawa nie powinna gasić aromatu wina.

Zobacz, co ugasi pragnienie
Wina białe i różowe
Białe wina – choć z zasady są lżejsze od czerwonych – posiadają różne charaktery, przez co dedykowane są do różnych potraw. Wina subtelne i łagodne w smaku, np. te o wyraźnym, owocowym aromacie najlepiej komponują się z surowymi lub duszonymi warzywami, owocami morza, rybami – w skrócie, z lekkimi i delikatnie przyprawionymi potrawami. Łagodne przystawki, w których znajdują się owoce (sałatka z oliwą z oliwek i malinami, świeży szpinak z truskawkami czy gruszki z rukolą) także lepiej będą smakować z delikatnymi winami białymi.
Cięższe wina białe i różowe posiadają bardziej wyrazisty aromat, dlatego świetnie uzupełniają smak smażonych, wędzonych i duszonych ryb, ostrzejszych potraw z drobiu (kaczka z jabłkami, pikantny kurczak). Możesz także poeksperymentować i spróbować zestawić cięższe wino białe z ciemnym mięsem, ale delikatnie przyprawionym, np. duszonym i serwowanym w jasnym sosie.
Wina czerwone
Do potraw o zdecydowanym aromacie podaj wina czerwone, jednak musisz pamiętać, że choć ich charakter jest zdecydowanie cięższy, to posiadają one różne poziomy intensywności. Cięższe czerwone wina serwuj z pieczonym, smażonym lub grillowanym ciemnym mięsem, natomiast te lekkie, np. o wyraźnej owocowej nucie możesz podać z pikantnymi i bardziej wyrazistymi daniami z drobiu. Dziczyzna wymaga wyjątkowo aromatycznego i zadecydowanego w charakterze winnego trunku, szczególnie ta serwowana w towarzystwie zawiesistych, ciemnych sosów.
To tylko ABC wyboru dobrego wina. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu znacznie mniej czasu spędzicie na staniu pod półką z winami i zastanawianiu się, które wino wybrać :).


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze