Kilka pomysłów na dania rybne

Ryby dobroczynnie wpływają na naszą odporność i zdrowie dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo posiadają wiele innych właściwości – obniżają poziom złego cholesterolu oraz chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi. A czy wiedzieliście, że zawarte w rybach kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie? Tak, ryby mogą poprawić nam nastrój :) Badania udowodniły, że osoby, które często spożywają ryby znacznie rzadziej popadają w depresję. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na ryby, które na pewno poprawią ci humor.

Podziel się:

Sałatka rybna z mango

Wędzona ryba i mango to duet doskonały! Największą zaletą tej sałatki jest to, że możesz użyć do niej swojej ulubionej ryby, która w połączeniu z delikatnym miąższem z mango sprawi, że zakochasz się w tej sałatce. Koniecznie spróbuj :).

Łosoś w sosie pomidorowo-jogurtowym

Pomimo tego, że łosoś zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie nie powinny się do niego zrażać - łosoś, owszem, jest tłustą rybą, ale zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są tym, co jest w tej rybie najcenniejsze dla nas, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu.

Sałatka z wędzonym łososiem będzie świetnym sposobem na dostarczenie twojemu organizmowi odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 i -6.

Stek z rekina

Wbrew pozorom mięso tej drapieżnej ryby jest naprawdę delikatne. Najlepiej smakuje oprószone solą i pieprzem — wystarczy tylko tyle, by wydobyć z niego najlepszy smak. Mięso z rekina można przyrządzić na grillu albo usmażyć. Odważysz się spróbować? :)

Dorsz w migdałach

Migdały zawierają najwięcej witamin z grupy B i E oraz błonnika spośród wszystkich orzechów, więc są bardzo zdrowe, a dodatkowo pyszne. Obtocz w nich dorsza, a wówczas to danie świetnie sprawdzi się podczas uroczystej kolacji - jest smaczne, wykwintne i pięknie się prezentuje.

Pstrąg grillowany w ziołach

Pstrąg jest jedyną słodkowodną rybą, którą dietetycy polecają osobom z problemami układu krążenia, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu i dwie porcje pstrąga tygodniowo zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na kwas omega-3.

Tę rybę najlepiej przygotować w ziołach, dlatego poniżej znajdziesz przepis na pstrąga w towarzystwie świeżych ziół.

Także w kategorii Przepisy:

Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne! Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami Lepimy uszka z grzybami do barszczu Bakłażan na 5 sposobów Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Jak przygotować domową lemoniadę? Pyszne pesto z orzeszkami pinii