Kilka pomysłów na dania rybne

Ryby dobroczynnie wpływają na naszą odporność i zdrowie dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo posiadają wiele innych właściwości – obniżają poziom złego cholesterolu oraz chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi. A czy wiedzieliście, że zawarte w rybach kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie? Tak, ryby mogą poprawić nam nastrój :) Badania udowodniły, że osoby, które często spożywają ryby znacznie rzadziej popadają w depresję. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na ryby, które na pewno poprawią ci humor.

Podziel się:

Sałatka rybna z mango

Wędzona ryba i mango to duet doskonały! Największą zaletą tej sałatki jest to, że możesz użyć do niej swojej ulubionej ryby, która w połączeniu z delikatnym miąższem z mango sprawi, że zakochasz się w tej sałatce. Koniecznie spróbuj :).

Łosoś w sosie pomidorowo-jogurtowym

Pomimo tego, że łosoś zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie nie powinny się do niego zrażać - łosoś, owszem, jest tłustą rybą, ale zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są tym, co jest w tej rybie najcenniejsze dla nas, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu.

Sałatka z wędzonym łososiem będzie świetnym sposobem na dostarczenie twojemu organizmowi odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 i -6.

Stek z rekina

Wbrew pozorom mięso tej drapieżnej ryby jest naprawdę delikatne. Najlepiej smakuje oprószone solą i pieprzem — wystarczy tylko tyle, by wydobyć z niego najlepszy smak. Mięso z rekina można przyrządzić na grillu albo usmażyć. Odważysz się spróbować? :)

Dorsz w migdałach

Migdały zawierają najwięcej witamin z grupy B i E oraz błonnika spośród wszystkich orzechów, więc są bardzo zdrowe, a dodatkowo pyszne. Obtocz w nich dorsza, a wówczas to danie świetnie sprawdzi się podczas uroczystej kolacji - jest smaczne, wykwintne i pięknie się prezentuje.

Pstrąg grillowany w ziołach

Pstrąg jest jedyną słodkowodną rybą, którą dietetycy polecają osobom z problemami układu krążenia, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu i dwie porcje pstrąga tygodniowo zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na kwas omega-3.

Tę rybę najlepiej przygotować w ziołach, dlatego poniżej znajdziesz przepis na pstrąga w towarzystwie świeżych ziół.

Także w kategorii Przepisy:

Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba 7 pomysłów na banany Szykujemy się do zimy, czyli 7 pomysłów na ogórki Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni Łosoś na 6 sposobów Kilka pomysłów na zdrowy obiad Kanapki inne niż wszystkie Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni 6 ciekawych pomysłów na lazanię Warzywa dobrze nadziane Owsianka nie musi być nudna! 5 pomysłów na mrożoną herbatę 6 przepisów na niezwykłą kawę Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe! Najlepsze koktajle z warzyw i owoców Czas na agrest! Pyszne pesto z orzeszkami pinii Smaczne desery, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut Naleśniki, które zawsze się udają Pyszny, domowy budyń Pyszny i pożywny koktajl z białych truskawek Jedzmy pokrzywę! Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami