Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

Nic nie doda ci więcej energii w poniedziałkowy poranek niż pyszna kawa – aromatyczna, mocna i z puszystą pianką. Najlepsza jest oczywiście ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada, dlatego poniżej znajdziesz ciekawe i proste przepisy na pyszną domową kawę bez potrzeby użycia ekspresu.

Co zamiast ekspresu?

Nie każdego stać na ciśnieniowy ekspres do kawy – to dosyć kosztowny wydatek, ale i bez jego pomocy możesz wyczarować pyszną kawę, a twoi goście nawet nie zauważą, że przygotowałeś ją bez tego urządzenia.

Ekspresy przelewowe są o wiele tańsze, a ich ceny zaczynają się już od nawet 90 zł. Oczywiście taki ekspres nie spieni mleka, ani sam nie przygotuje caffe latte, ale wystarczy odrobina pomysłowości oraz chęci i pyszna kawa będzie gotowa w zaledwie kilka minut.

Ekspresy przelewowe nie mają w swoim wyposażeniu młynka do kawy, dlatego, aby cieszyć się codziennie świeżo zmielonymi ziarenkami kawy, musimy się w taki zaopatrzyć. Ale i to nie jest konieczne – sklepy oferują ogromną ilość już zmielonych, dobrych jakościowo gatunków kawy, które dzięki specjalnym opakowaniom potrafią zachować jej świeżość na długo. Jednak kawę najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem, ponieważ w ciągu zaledwie godziny od zmielenia traci aż 30 proc. walorów smakowych.

Spieniacz do kawy także będzie przydatny, ale i on nie jest niezbędny. Możesz spienić kawę w… słoiku. Niejeden barista zapewne obruszyłby się, gdyby zobaczył to na własne oczy, ale słoik idealnie nadaje się do zrobienia puszystej pianki. Wystarczy, że wlejesz mleko do połowy słoika, zamkniesz go i energicznie potrząśniesz. Następnie wstaw słoik z mlekiem na chwilę (15 s) do mikrofalówki, aby je podgrzać (nie zagotować! — to bardzo ważne).

Domowe cappucino na dwa sposoby

Cynamonowa przyjemność

To najprostszy sposób przygotowania domowego cappucino – nie potrzebujesz wielu składników, a czas przyrządzenia jest naprawdę krótki – spróbuj!

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna,
  • mleko
  • cynamon,
  • czekoladowe wiórki lub kakao.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Wsyp do kubka lub dużej filiżanki kawę i zalej ją w 1/3 wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną możesz zastąpić odpowiednią ilością kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym. W jednym naczyniu podgrzej pół szklanki mleka, a w drugim zmiksuj taką samą ilość za pomocą spieniacza lub ubij z niego pianę w słoiku :). Ciepłe mleko wlej do filiżanki tak, aby pozostała ci jeszcze 1/3 jej objętości na puszystą piankę, którą wlej na wierzch i posyp cynamonem i wiórkami czekolady – gotowe!

Cappucino czekoladowe

Ten przepis wymaga już trochę większej ilości składników, ale naprawdę warto z niego skorzystać.

Składniki:

  • szklanka wody,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy,
  • ¼ szklanki mleka,
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie),
  • bita śmietana,
  • wiórki czekoladowe lub kakao.

W garnuszku podgrzej mleko, a kawę (i cukier) wsyp do dzbanuszka i zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dodaj pokruszone 2 kostki czekolady. Teraz wstaw dzbanuszek do lekko nagrzanego i już wyłączonego piekarnika – chodzi o to, by utrzymać odpowiednią temperaturę kawy, ale jeżeli używasz ekspresu przelewowego możesz po prostu wlać gorącą i już zaparzoną kawę do filiżanek, a następnie dodać pokruszone kostki czekolady.

Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną (jeśli nie używasz ekspresu przelewowego) kawę wlej do wygrzanych we wrzątku filiżanek i na wierzch dodaj ciepłe, spienione mleko, a nim połóż bitą śmietanę i posyp ją wiórkami czekolady lub kakao.

Kawa migdałowa z lodami

Poniżej znajdziesz niezwykle prosty sposób na pyszną smakową kawę, która idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni jako deser. Będziesz zaskoczony, że sam w domu przygotujesz kawę jak z drogiej restauracji.

Składniki:

  • ½ łyżeczki olejku migdałowego,
  • 1 ½ szklanki gorącej kawy,
  • 2 gałki lodów czekoladowych albo śmietankowych.

Olejek migdałowy wlej do kawy i dokładnie wymieszaj. Rozlej kawę do dwóch dużych filiżanek i do każdej z nich włóż gałkę lodów. Wierzch kawy posyp sproszkowaną czekoladą lub kakao albo wiórkami kokosowymi.

Przeczytaj także:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Czas na agrest! Pyszne pesto z orzeszkami pinii Smaczne desery, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut Naleśniki, które zawsze się udają Pyszny, domowy budyń Pyszny i pożywny koktajl z białych truskawek Jedzmy pokrzywę! Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami Pyszne, bezglutenowe śniadanie Groszek cukrowy w roli głównej Włoska sałatka z kozim serem Jak przygotować domową lemoniadę? Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono Tarta z jeżynami Rozsmakuj się w chłodnikach Pyszne domowe lody. To nie takie trudne! Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu