Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

Nic nie doda ci więcej energii w poniedziałkowy poranek niż pyszna kawa – aromatyczna, mocna i z puszystą pianką. Najlepsza jest oczywiście ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada, dlatego poniżej znajdziesz ciekawe i proste przepisy na pyszną domową kawę bez potrzeby użycia ekspresu.


Co zamiast ekspresu?
Nie każdego stać na ciśnieniowy ekspres do kawy – to dosyć kosztowny wydatek, ale i bez jego pomocy możesz wyczarować pyszną kawę, a twoi goście nawet nie zauważą, że przygotowałeś ją bez tego urządzenia.
Ekspresy przelewowe są o wiele tańsze, a ich ceny zaczynają się już od nawet 90 zł. Oczywiście taki ekspres nie spieni mleka, ani sam nie przygotuje caffe latte, ale wystarczy odrobina pomysłowości oraz chęci i pyszna kawa będzie gotowa w zaledwie kilka minut.

Ekspresy przelewowe nie mają w swoim wyposażeniu młynka do kawy, dlatego, aby cieszyć się codziennie świeżo zmielonymi ziarenkami kawy, musimy się w taki zaopatrzyć. Ale i to nie jest konieczne – sklepy oferują ogromną ilość już zmielonych, dobrych jakościowo gatunków kawy, które dzięki specjalnym opakowaniom potrafią zachować jej świeżość na długo. Jednak kawę najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem, ponieważ w ciągu zaledwie godziny od zmielenia traci aż 30 proc. walorów smakowych.
Spieniacz do kawy także będzie przydatny, ale i on nie jest niezbędny. Możesz spienić kawę w… słoiku. Niejeden barista zapewne obruszyłby się, gdyby zobaczył to na własne oczy, ale słoik idealnie nadaje się do zrobienia puszystej pianki. Wystarczy, że wlejesz mleko do połowy słoika, zamkniesz go i energicznie potrząśniesz. Następnie wstaw słoik z mlekiem na chwilę (15 s) do mikrofalówki, aby je podgrzać (nie zagotować! — to bardzo ważne).
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Domowe cappucino na dwa sposoby
Cynamonowa przyjemność
To najprostszy sposób przygotowania domowego cappucino – nie potrzebujesz wielu składników, a czas przyrządzenia jest naprawdę krótki – spróbuj!

Składniki:
- kawa rozpuszczalna,
- mleko
- cynamon,
- czekoladowe wiórki lub kakao.
Wsyp do kubka lub dużej filiżanki kawę i zalej ją w 1/3 wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną możesz zastąpić odpowiednią ilością kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym. W jednym naczyniu podgrzej pół szklanki mleka, a w drugim zmiksuj taką samą ilość za pomocą spieniacza lub ubij z niego pianę w słoiku :). Ciepłe mleko wlej do filiżanki tak, aby pozostała ci jeszcze 1/3 jej objętości na puszystą piankę, którą wlej na wierzch i posyp cynamonem i wiórkami czekolady – gotowe!

Cappucino czekoladowe
Ten przepis wymaga już trochę większej ilości składników, ale naprawdę warto z niego skorzystać.
Składniki:
- szklanka wody,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy,
- ¼ szklanki mleka,
- łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- bita śmietana,
- wiórki czekoladowe lub kakao.
W garnuszku podgrzej mleko, a kawę (i cukier) wsyp do dzbanuszka i zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dodaj pokruszone 2 kostki czekolady. Teraz wstaw dzbanuszek do lekko nagrzanego i już wyłączonego piekarnika – chodzi o to, by utrzymać odpowiednią temperaturę kawy, ale jeżeli używasz ekspresu przelewowego możesz po prostu wlać gorącą i już zaparzoną kawę do filiżanek, a następnie dodać pokruszone kostki czekolady.

Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną (jeśli nie używasz ekspresu przelewowego) kawę wlej do wygrzanych we wrzątku filiżanek i na wierzch dodaj ciepłe, spienione mleko, a nim połóż bitą śmietanę i posyp ją wiórkami czekolady lub kakao.
Kawa migdałowa z lodami
Poniżej znajdziesz niezwykle prosty sposób na pyszną smakową kawę, która idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni jako deser. Będziesz zaskoczony, że sam w domu przygotujesz kawę jak z drogiej restauracji.
Składniki:
- ½ łyżeczki olejku migdałowego,
- 1 ½ szklanki gorącej kawy,
- 2 gałki lodów czekoladowych albo śmietankowych.

Olejek migdałowy wlej do kawy i dokładnie wymieszaj. Rozlej kawę do dwóch dużych filiżanek i do każdej z nich włóż gałkę lodów. Wierzch kawy posyp sproszkowaną czekoladą lub kakao albo wiórkami kokosowymi.
Przeczytaj także:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze