Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temuNic nie doda ci wiÄ™cej energii w poniedziaÅ‚kowy poranek niż pyszna kawa – aromatyczna, mocna i z puszystÄ… piankÄ…. Najlepsza jest oczywiÅ›cie ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada, dlatego poniżej znajdziesz ciekawe i proste przepisy na pysznÄ… domowÄ… kawÄ™ bez potrzeby użycia ekspresu.
Co zamiast ekspresu?
Nie każdego stać na ciśnieniowy ekspres do kawy – to dosyć kosztowny wydatek, ale i bez jego pomocy możesz wyczarować pyszną kawę, a twoi goście nawet nie zauważą, że przygotowałeś ją bez tego urządzenia.
Ekspresy przelewowe są o wiele tańsze, a ich ceny zaczynają się już od nawet 90 zł. Oczywiście taki ekspres nie spieni mleka, ani sam nie przygotuje caffe latte, ale wystarczy odrobina pomysłowości oraz chęci i pyszna kawa będzie gotowa w zaledwie kilka minut.
Ekspresy przelewowe nie mają w swoim wyposażeniu młynka do kawy, dlatego, aby cieszyć się codziennie świeżo zmielonymi ziarenkami kawy, musimy się w taki zaopatrzyć. Ale i to nie jest konieczne – sklepy oferują ogromną ilość już zmielonych, dobrych jakościowo gatunków kawy, które dzięki specjalnym opakowaniom potrafią zachować jej świeżość na długo. Jednak kawę najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem, ponieważ w ciągu zaledwie godziny od zmielenia traci aż 30 proc. walorów smakowych.
Spieniacz do kawy także bÄ™dzie przydatny, ale i on nie jest niezbÄ™dny. Możesz spienić kawÄ™ w… sÅ‚oiku. Niejeden barista zapewne obruszyÅ‚by siÄ™, gdyby zobaczyÅ‚ to na wÅ‚asne oczy, ale sÅ‚oik idealnie nadaje siÄ™ do zrobienia puszystej pianki. Wystarczy, że wlejesz mleko do poÅ‚owy sÅ‚oika, zamkniesz go i energicznie potrzÄ…Å›niesz. NastÄ™pnie wstaw sÅ‚oik z mlekiem na chwilÄ™ (15 s) do mikrofalówki, aby je podgrzać (nie zagotować! — to bardzo ważne).
Domowe cappucino na dwa sposoby
Cynamonowa przyjemność
To najprostszy sposób przygotowania domowego cappucino – nie potrzebujesz wielu składników, a czas przyrządzenia jest naprawdę krótki – spróbuj!
Składniki:
- kawa rozpuszczalna,
- mleko
- cynamon,
- czekoladowe wiórki lub kakao.
Wsyp do kubka lub dużej filiżanki kawę i zalej ją w 1/3 wrzątkiem. Kawę rozpuszczalną możesz zastąpić odpowiednią ilością kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym. W jednym naczyniu podgrzej pół szklanki mleka, a w drugim zmiksuj taką samą ilość za pomocą spieniacza lub ubij z niego pianę w słoiku :). Ciepłe mleko wlej do filiżanki tak, aby pozostała ci jeszcze 1/3 jej objętości na puszystą piankę, którą wlej na wierzch i posyp cynamonem i wiórkami czekolady – gotowe!
Cappucino czekoladowe
Ten przepis wymaga już trochę większej ilości składników, ale naprawdę warto z niego skorzystać.
Składniki:
- szklanka wody,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy,
- ¼ szklanki mleka,
- łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- bita śmietana,
- wiórki czekoladowe lub kakao.
W garnuszku podgrzej mleko, a kawę (i cukier) wsyp do dzbanuszka i zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dodaj pokruszone 2 kostki czekolady. Teraz wstaw dzbanuszek do lekko nagrzanego i już wyłączonego piekarnika – chodzi o to, by utrzymać odpowiednią temperaturę kawy, ale jeżeli używasz ekspresu przelewowego możesz po prostu wlać gorącą i już zaparzoną kawę do filiżanek, a następnie dodać pokruszone kostki czekolady.
Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną (jeśli nie używasz ekspresu przelewowego) kawę wlej do wygrzanych we wrzątku filiżanek i na wierzch dodaj ciepłe, spienione mleko, a nim połóż bitą śmietanę i posyp ją wiórkami czekolady lub kakao.
Kawa migdałowa z lodami
Poniżej znajdziesz niezwykle prosty sposób na pyszną smakową kawę, która idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni jako deser. Będziesz zaskoczony, że sam w domu przygotujesz kawę jak z drogiej restauracji.
Składniki:
- ½ łyżeczki olejku migdałowego,
- 1 ½ szklanki gorącej kawy,
- 2 gałki lodów czekoladowych albo śmietankowych.
Olejek migdałowy wlej do kawy i dokładnie wymieszaj. Rozlej kawę do dwóch dużych filiżanek i do każdej z nich włóż gałkę lodów. Wierzch kawy posyp sproszkowaną czekoladą lub kakao albo wiórkami kokosowymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze