Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

Malinami możemy cieszyć podniebienie od lipca do końca sierpnia. Zazwyczaj dodajemy je do ciast, koktajli, deserów, ale czy kiedykolwiek jadłeś maliny na słono? Zapewne nie, dlatego poniżej prezentujemy przepis na pysznego łososia w sosie na bazie malin.


Łosoś w sosie na bazie malin
Składniki:
- łosoś (filety lub dzwonki),
- 100 g malin,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- odrobina musztardy,
- odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego,
- tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
To danie przygotujesz w szybki i prosty sposób. Łososia umyj i oprósz delikatnie solą oraz pieprzem i smaż na patelni grillowej 2–3 minuty na każdą ze stron. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 30 sekund.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Sos na bazie malin także przygotujesz w niedługim czasie. Wrzuć do garnka maliny oraz pozostałe składniki i dopraw je pieprzem. Całość podgrzej. Po upływie kilku minut otrzymasz pyszny, aromatyczny sos, którym polej łososia. To danie idealnie komponuje się z gotowanymi szparagami.
Zamiast zagotować, możesz także zmiksować wszystkie składniki, a powstały sos serwować na zimno. Sprawdzi się on doskonale do sałatek, zwłaszcza z dodatkiem serów pleśniowych. Słodycz malin w ciekawy sposób złamie słonawy smak sera. Malinowy sos świetnie nadaje się także jako dressing do pieczeni i pasztetów z dziczyzny. Musisz koniecznie spróbować!
Oprócz tego, że maliny pysznie smakują, posiadają także wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne, pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń.

Nie każdy wie, że także liście malin mają lecznicze właściwości. Możemy wykorzystać je do sporządzenia naparu. Wystarczy, że łyżkę suszonych liści zalejesz wrzątkiem i odstawisz na 15 minut. Napar z liści malin może być przydatny w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, jelitowych, a także jako płukanka w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Możecie także poeksperymentować trochę mniej i pójść w kulinarną klasykę. Poznajcie przepis na koktajl malinowy.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze