Rumianek dobry na wszystko!

Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni i kosmetyce. Warto zapoznać się z nim bliżej, dlatego znajdziesz tu kilka pomysłów na skorzystanie z jego dobroczynnych właściwości.


Dlaczego warto pić rumianek?
Rumianek bogaty jest w wiele cennych składników - znajdziemy wśród nich wyjątkowo dużą ilość olejku eterycznego, którego związki działają przeciwalergicznie. Kwiaty rumianku zawierają także flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki katechinowe, fitosterole, kumaryny, cholinę, liczne sole mineralne i witaminę C. Dzięki ilości różnorodnych dobroczynnych dla zdrowia składników rumianek uważany jest za jedno z najcenniejszych ziół leczniczych.
Napar z rumianku możemy stosować zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrznie. Pijąc go zniwelujemy stany zapalne i bakteryjne. Dzięki witaminie PP wzmacnia naczynia krwionośne. Herbatka z ziela rumianku wykazuje właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, dlatego będzie przydatna podczas wszelkich bóli wywołanych skurczem mięśni. Rumiankowy napar obniża gorączkę i pomaga zwalczyć katar oraz kaszel, dlatego warto go pić np. podczas grypy.
Stosowany zewnętrznie pomoże w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych oraz przyspieszy gojenie się ran. Osoby borykające się z alergicznymi zmianami skórnymi mogą posiłkować się w leczeniu ich okładami z rumianku. Bakteryjne zapalenia skóry i jamy ustnej oraz oparzenia także można łagodzić przy pomocy tego zioła. Rumianek pomoże również pozbyć się blizn i rozstępów oraz przebarwień. Przecierając skórę lub włosy rumiankiem możemy rozjaśnimy je nawet o dwa tony.
Napar z rumianku: łyżeczkę suszonych koszyczków rumianku zalej filiżanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 10 min.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Rumiankowa herbatka na bezsenność
Składniki:
- 25 g melisy,
- 25 g rumianku,
- 15 g dziurawca,
- 10 g chmielu,
- 10 g mięty.

Wszystkie składniki zalej szklanką wrzątku i pozostaw na 10 min. pod przykryciem. Zaparzoną herbatę wypij najpóźniej pół godz. przed snem.
Sałatka z kwiatami rumianku
Składniki:
- wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka,
- marchewka,
- kwiaty stokrotek,
- mieszanka sałat,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól do smaku.
Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych proporcjach i polejesz oliwą z oliwek. Opcjonalnie możesz dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni.
Ciasteczka rumiankowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 żółtko,
- ok. 3 łyżek zmielonego, suszonego rumianku,
- starta skórka cytryny,
- 2 łyki soku z cytryny,
- szczypta soli.

Do mąki wsyp cukier puder oraz szczyptę soli, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć. Powstałe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Do miski dodaj miód, żółtko i startą na drobno skórkę oraz sok z cytryny – całość zmiksuj. Po upływie pół godziny wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość ok. pół cm. Teraz możesz już wykrawać ciasteczka.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż ciasteczka i piecz je ok. 15 min. w temperaturze 175 stopni. Upieczone już ciasteczka przełóż na metalową kratkę, by przestygły.
Zmielony jak w powyższym przepisie suszony rumianek możesz dodać do babeczek lub do swojego ulubionego ciasta. Możesz także za pomocą świeżych kwiatów rumianku udekorować tort czekoladowy czy tartę truskawkową – na pewno będą wyglądały pięknie, a ty zachwycisz swoich gości pomysłowością. Prawdziwe kwiaty rumianku są świetną alternatywą dla sztucznych, cukrowych „stokrotek”, które możemy kupić w sklepie.
Przeczytaj także


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze