Dlaczego warto jeść arbuzy?

Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości.

Arbuz – źródło zdrowia
Choć arbuz nie jest bogaty w witaminy, to może stać się wartościowym owocem dla naszego zdrowia. Arbuzy są nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają tempo starzenia się organizmu oraz niwelują rozwój komórek nowotworowych. Dzięki zawartości cytruliny, arbuzy wspomagają pracę serca oraz przyspieszają proces regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym.
Dzięki zawartości aż 92 proc. wody, arbuz działa moczopędnie, dlatego jest polecany osobom, które borykają się z chorobami nerek i układu moczowego. Dodatkowo arbuz przyspiesza przemianę materii i wpływa korzystanie na układ pokarmowy i układ krążenia.

Zawarte w arbuzie witaminy A i C są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, co niweluje ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Natomiast dzięki zawartości potasu, arbuz korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, gdyż pierwiastek ten przyspiesza usuwanie nadmiaru sodu z organizmu oraz hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.
Arbuz nie dla cukrzyków
Pomimo iż arbuz jest niskokalorycznym owocem, to jednocześnie jest skoncentrowanym źródłem węglowodanów (indeks glikemiczny arbuza wynosi aż 75), dlatego zjedzenie arbuza bardzo szybko podnosi stężenie cukru we krwi. Z tego powodu owoc ten nie jest wskazany diabetykom i osobom będącym na diecie niskocukrowej.
Arbuz — owoc dla sportowców
Zawarta w arbuzie cytrulina rozszerza naczynia krwionośne i powoduje efekt tzw. pompy mięśniowej, co prowadzi do zwiększenia objętości mięśni podczas ćwiczeń fizycznych. Dzięki zawartości tego aminokwasu, arbuz pomaga także w regeneracji mięśni po zakończonym treningu, gdyż neutralizuje amoniak, który przyczynia się do zmęczenia mięśni podczas wysiłku fizycznego.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Badania wykazały, że regularne spożywanie odpowiedniej ilości cytruliny poprawia wytrzymałość siłową organizmu. Dodatkowo codzienne picie 2 szklanek soku z arbuza podnosi poziom argininy we krwi o ok. 10 proc., co skutkuje lepszym odżywieniem i ukrwieniem tkanki mięśniowej.
Arbuz w przeważającej części składa się z wody, która wzbogacona o potas i wapń nie tylko gasi pragnienie, ale także uzupełnia niedobory elektrolitów w organizmie.

Arbuz w kuchni
Najczęściej jemy go „na surowo”, pokrojonego w trójkątne plastry, ale gdyby tak zaszaleć i stworzyć coś znacznie ciekawszego? Zainspiruj się i przygotuj arbuza inaczej :).
Arbuzowe lody
Przygotowanie domowych lodów z arbuza jest banalnie proste – wystarczy, że zmiksujesz go, a otrzymany miąższ przelejesz do foremek i włożysz do lodówki – to wszystko. Proste, prawda? :)

Arbuz z natury jest słodki, dlatego kiedy chcemy przygotować z niego lody, nie musimy dodać do nich ani grama cukru. A jeżeli chcesz, by lody arbuzowe były mniej wodniste, to dodaj do nich po zmiksowaniu arbuza odrobinę śmietany kremówki.
Arbuz z grilla? Czemu nie!
Składniki:
- arbuz,
- 3 cytryny,
- miód,
- pieprz cayenne,
- woda.
Pokrój arbuza (wraz ze skórką) w trójkątne plastry o grubości ok. 3 cm. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W miseczce wymieszaj ze sobą: wyciśnięty sok z cytryn, 4 łyżki miodu, startą skórkę z cytryn, miód oraz pieprz cayenne. Powstałym sosem posmaruj każdy z plastrów arbuza i połóż na grillowym ruszcie i piecz przez 2–3 min. każdą ze stron. Smacznego!
Owocowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze