Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

Szakszuka ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni i wcale mnie to nie dziwi - jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan - coś w tym jest, bo szkaszuka to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a ja mam dla was moją ulubioną wersję szakszuki. Zapraszam! ;-)


Przepis na szakszukę
Szakszukę przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, ale zanim przejdę do samego przepisu, zdradzę wam mój sposób na jeszcze szybsze jej przyrządzenie. Otóż sos do szakszuki robię wieczorem, a następnego dnia zapiekam w nim jajka. Polecam ten sposób dla śpiochów, którym zawsze brakuje czasu rankiem ;-)
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów krojonych,
- cebula,
- czerwona papryka,
- papryczka chili (lub ½ łyżeczki chili w płatkach),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka ziaren kuminu,
- łyżeczka cukru,
- łyżka oliwy lub oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól morska i świeżo mielony pieprz.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę.

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 min.
Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i bij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 min (lub aż białka się zetną).
Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego! ;-)
Pomysłów na śniadanie ciąg dalszy:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze