Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

Szakszuka ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni i wcale mnie to nie dziwi - jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan - coś w tym jest, bo szkaszuka to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a ja mam dla was moją ulubioną wersję szakszuki. Zapraszam! ;-)

Przepis na szakszukę

Szakszukę przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, ale zanim przejdę do samego przepisu, zdradzę wam mój sposób na jeszcze szybsze jej przyrządzenie. Otóż sos do szakszuki robię wieczorem, a następnego dnia zapiekam w nim jajka. Polecam ten sposób dla śpiochów, którym zawsze brakuje czasu rankiem ;-)

Szakszuka

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • cebula,
  • czerwona papryka,
  • papryczka chili (lub ½ łyżeczki chili w płatkach),
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka ziaren kuminu,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka oliwy lub oleju,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę.

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 min.

Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i bij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 min (lub aż białka się zetną).

Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.

Smacznego! ;-)

Pomysłów na śniadanie ciąg dalszy:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?