Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

Domowe lizaki to świetna imprezowa przekąska, słodkie "co nieco" dla twojego małego łasucha albo zdrowsza alternatywa dla lizaków, które możemy kupić w sklepie. Wystarczy odrobina chęci, fajny pomysł, ulubione owoce, czekolada i możesz wyczarować coś niezwykłego. Skusisz się? :)


Owocowe lizaki — słodycz na patyku
Słodkie, smaczne, kolorowe - tak w trzech słowach można opisać lizaki z owoców. Owocowe lizaki sprawdzą się świetnie nie tylko podczas kinderbalu, ale także imprezy dla nieco większych łasuchów :-)
Jakie owoce wybrać do przygotowania owocowych lizaków?
Przede wszystkim wybieraj owoce, które lubisz i wiesz, że posmakują one także innym smakoszom. Jedyne co może cię ograniczać przy wyborze owoców do przygotowania domowych lizaków to pora roku. Staraj się wybierać owoce sezonowe. Teraz, jesienią najlepiej wybierać owoce świeże i suszone:
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki (także suszone),
- pomarańcze i mandarynki,
- banany,
- kiwi,
- ananasy,
- winogrona,
- suszone morele.
W czym maczać owocowe lizaki?
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Czym posypać owocowe lizaki w polewie?
- posiekane orzechy i migdały,
- starta czekolada,
- kakao,
- wiórki kokosowe,
- cukier,
- kolorowe posypki,
- kolorowy cukier.
Jak zrobić domowe lizkai owocowe?
W bardzo prosty sposób - nawet dziecko poradzi sobie z wykonaniem lizaków z owoców. Oprócz owoców, polewy i posypki będziesz potrzebować patyczków do szaszłyków albo specjalnych patyczków do lizaków, które możesz kupić w internecie.

Wystarczy obrać owoce ze skórki (jabłek, gruszek i śliwek możesz nie obierać), ponabijać je na patyczki, umoczyć w polewie i posypać posypką. Teraz powkładaj lizaki do szklanki owocami do góry lub poukładaj na folii spożywczej i poczekaj aż polewa stężeje.
I już - domowe, owocowe i słodkie lizaki gotowe! Prawda, że proste? ;-) Smacznego!


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze