Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

Co roku to samo... Goście już schodzą się na sylwestrową imprezę, a ja nadal biegam w fartuszku po kuchni... też tak masz? Jednak w tym roku postanowiłam, że będzie inaczej - wszytko zaplanowałam z kilkudniowym wyprzedzeniem i przygotowałam przemyślane menu, które pozwoli mi zaoszczędzić czas i nerwy. Oto moje 3 propozycje na sylwestrowe przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 min.

Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią

Składniki:

  • bagietka,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • ser mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidory (mogą być koktajlowe),
  • świeża bazylia,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Na patelnię nalej kilka kropel oliwy i podsmaż na niej przez chwilę czosnek, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posiekane listy bazylii, sól oraz pieprz. Smaż wszystko aż z patelni wyparuje nadmiar wody z pomidorów.

Bruschetta z czosnkiem, pomidorem i bazylią

Na patelni podsmaż pokrojoną w grube plastry bagietkę, a następnie natrzyj je rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą i posyp solą.

Teraz ser mozzarella pokrój w pastry, poukładaj na podgrzanych bagietkach, a na koniec połóż podsmażone pomidory, wszytko posyp posiekanymi listami bazylii i skrop sokiem z cytryny.

Rolada z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • cebula,
  • opakowanie (ok. 125 g) sera pleśniowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • opakowanie ciasta francuskiego.
Rolada z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i bazylią

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie. Szpinak umyj, osusz i dodaj do cebulki. Smaż aż szpinak stanie się miękki — wtedy dodaj do niego pokrojony w kostkę ser pleśniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Nagrzej piekarnik do 170 st. i piecz w nim roladę przez 20–25 min.

Upieczoną roladę pokrój w grube plastry i poukładaj na talerzu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Papryka faszerowana

To moja ulubiona przekąska! Wiecie dlaczego? Bo mogę przygotować ją dużo wcześniej, a podczas imprezy tylko wrzucić do piekarnika i po 15 minutach mam smaczną przekąskę na ciepło dla moich gości ;-)

Składniki:

  • 6 papryk (mogą być kolorowe),
  • 300 g brązowego ryżu,
  • cebula,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • pomidory w puszcze,
  • 300 g pieczarek,
  • 2–3 łyżki oliwy,
  • przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie).
Papryka faszerowana

Przygotowanie faszerowanej papryki zacznij od ugotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu. Umyj paprykę i pokrój ją w połówki i oczyść je z gniazd nasiennych.

Pokrój cebulę w kosteczkę i podduś na oliwie. Teraz dodaj oczyszczone oraz pokrojone pieczarki, przyprawy i duś wszystko przez 10 min. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i znowu duś przez kilka min. Na sam koniec wsyp ugotowany ryż i wszytko dokładnie wymieszaj.

Gotowy farsz nałóż do połówek papryk, posmaruj je oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faszerowaną paprykę włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 15 min. Gotowe!

Sylwestrowe inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą