Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

Co roku to samo... Goście już schodzą się na sylwestrową imprezę, a ja nadal biegam w fartuszku po kuchni... też tak masz? Jednak w tym roku postanowiłam, że będzie inaczej - wszytko zaplanowałam z kilkudniowym wyprzedzeniem i przygotowałam przemyślane menu, które pozwoli mi zaoszczędzić czas i nerwy. Oto moje 3 propozycje na sylwestrowe przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 min.


Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią
Składniki:
- bagietka,
- 3–4 ząbki czosnku,
- ser mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- pomidory (mogą być koktajlowe),
- świeża bazylia,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Na patelnię nalej kilka kropel oliwy i podsmaż na niej przez chwilę czosnek, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posiekane listy bazylii, sól oraz pieprz. Smaż wszystko aż z patelni wyparuje nadmiar wody z pomidorów.
Na patelni podsmaż pokrojoną w grube plastry bagietkę, a następnie natrzyj je rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą i posyp solą.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Teraz ser mozzarella pokrój w pastry, poukładaj na podgrzanych bagietkach, a na koniec połóż podsmażone pomidory, wszytko posyp posiekanymi listami bazylii i skrop sokiem z cytryny.

Rolada z ciasta francuskiego
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- cebula,
- opakowanie (ok. 125 g) sera pleśniowego,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie. Szpinak umyj, osusz i dodaj do cebulki. Smaż aż szpinak stanie się miękki — wtedy dodaj do niego pokrojony w kostkę ser pleśniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Nagrzej piekarnik do 170 st. i piecz w nim roladę przez 20–25 min.
Upieczoną roladę pokrój w grube plastry i poukładaj na talerzu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Papryka faszerowana
To moja ulubiona przekąska! Wiecie dlaczego? Bo mogę przygotować ją dużo wcześniej, a podczas imprezy tylko wrzucić do piekarnika i po 15 minutach mam smaczną przekąskę na ciepło dla moich gości ;-)
Składniki:
- 6 papryk (mogą być kolorowe),
- 300 g brązowego ryżu,
- cebula,
- 2–3 ząbki czosnku,
- pomidory w puszcze,
- 300 g pieczarek,
- 2–3 łyżki oliwy,
- przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie).
Przygotowanie faszerowanej papryki zacznij od ugotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu. Umyj paprykę i pokrój ją w połówki i oczyść je z gniazd nasiennych.

Pokrój cebulę w kosteczkę i podduś na oliwie. Teraz dodaj oczyszczone oraz pokrojone pieczarki, przyprawy i duś wszystko przez 10 min. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i znowu duś przez kilka min. Na sam koniec wsyp ugotowany ryż i wszytko dokładnie wymieszaj.
Gotowy farsz nałóż do połówek papryk, posmaruj je oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faszerowaną paprykę włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 15 min. Gotowe!
Sylwestrowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze