Jedzmy jabłka!

Anglicy mawiają: zjedz jabłko raz dziennie, a lekarz nie będzie ci już potrzebny — coś w tym musi być. W końcu nie bez powodu jabłka są najczęściej uprawianymi owocami na świecie – są nie tylko bardzo smaczne, dają szerokie pole do popisu w kuchni, ale także pomagają zadbać o urodę i smukłą linię. Dowiedz się dlaczego warto jeść jabłka.

Jabłko źródło zdrowia

Dietetycy zalecają, aby jadać nie jedno, ale dwa jabłka dziennie – rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Chcąc zjeść jabłko bardzo często obieramy je ze skórki – to duży błąd! W skórce i gniazdach nasiennych znajduje się najwięcej pektyn, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia – oczyszczają organizm, zapobiegają zaparciom, regulują florę bakteryjną jelit, zmniejszają wchłanianie się cholesterolu, przez co chronią nas przed miażdżycą i zawałem.

Zatem pierwsza i podstawowa zasada jedzenia jabłek – nie obieramy ich ze skórki! Jak wspomniałam wcześniej, gniazda nasienne są także bardzo cenne i odkąd pamiętam zjadam je razem z jabłkiem w całości – nawet pestki, ale rozumiem, że nie każdy lubi je jeść… Dla zdrowia wystarczy, że nie pozbawisz jabłka skórki i zjesz je razem z nią.

Nieobrane jabłko dostarczy twojemu organizmowi pokaźną dawkę cennych dla niego pektyn, które oczyszczą go z trujących substancji. Dlatego jeśli palisz papierosy, stykasz się ze szkodliwymi substancjami w pracy lub mieszkasz w dużym, przemysłowym mieście – jedz jabłka ze skórką, a twój organizm ci za to podziękuje :).

Surowe jabłka są też cennym źródłem witaminy C, która pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki oraz zadbać o młody wygląd skóry, a kiedy połączy się z witamina P, uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu.

6 powodów, by jeść jabłka

  1. Pomimo kwaśnego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają duże ilości zasadowego potasu (reguluje gospodarkę wodną) i żelaza (zapobiega anemii).

  2. Surowe jabłka wzmacniają układ krążenia i układ nerwowy, poprawiają pracę wątroby i mają działanie moczopędne, dlatego mogą pomóc zmniejszyć obrzęki nóg.

  3. Według medycyny ludowej systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów.

  4. Gotowane jabłka w postaci musu pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej.

  5. Herbatka ze skórek jabłka ma właściwości dezynfekujące, dlatego pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy ustnej.

  6. Jabłka sycą i dostarczają niewielkich ilości kalorii - średnie jabłko o wadze 10 dag to tylko 30–50 kcal, dlatego są niezastąpione w kuracjach odchudzających. Nie można jednak ich jeść bez ograniczeń, gdyż zawierają cukier prosty – fruktozę.

Czy wiesz, że…

  • Kontakt jabłka z metalem powoduje, że możemy utracić część zawartych w nim witamin, dlatego, aby temu zapobiec staraj się używać nierdzewnych noży i plastikowych tarek, a już przygotowane owoce skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie tylko dostarczysz swojemu organizmowi więcej witamin, ale także uchronisz owoc przed zbrązowieniem).

  • Jeśli będziesz odpowiednio przechowywał jabłka (w chłodnym i zacienionym miejscy), będą one nadal dobre nawet po 10 miesiącach od chwili zerwania z drzewa.

  • Przypuszcza się, że ojczyzną jabłoni są Chiny – stąd dotarły najpierw do Azji, a następnie do Europy.

  • Na terenie Polski jabłka były znane już za czasów prasłowiańskich mieszkańców Biskupina, a sam Mikołaj Rej pisał o powszechnej uprawie jabłek w Polsce.

  • Niestety, dziś zajadamy się raczej importowanymi z innych krajów odmianami jabłek – rzadko kiedy spotykamy tak popularne kiedyś kosztele, malinówki czy szare renety
Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej