Jedzmy jabłka!

Anglicy mawiają: zjedz jabłko raz dziennie, a lekarz nie będzie ci już potrzebny — coś w tym musi być. W końcu nie bez powodu jabłka są najczęściej uprawianymi owocami na świecie – są nie tylko bardzo smaczne, dają szerokie pole do popisu w kuchni, ale także pomagają zadbać o urodę i smukłą linię. Dowiedz się dlaczego warto jeść jabłka.


Jabłko źródło zdrowia
Dietetycy zalecają, aby jadać nie jedno, ale dwa jabłka dziennie – rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Chcąc zjeść jabłko bardzo często obieramy je ze skórki – to duży błąd! W skórce i gniazdach nasiennych znajduje się najwięcej pektyn, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia – oczyszczają organizm, zapobiegają zaparciom, regulują florę bakteryjną jelit, zmniejszają wchłanianie się cholesterolu, przez co chronią nas przed miażdżycą i zawałem.
Zatem pierwsza i podstawowa zasada jedzenia jabłek – nie obieramy ich ze skórki! Jak wspomniałam wcześniej, gniazda nasienne są także bardzo cenne i odkąd pamiętam zjadam je razem z jabłkiem w całości – nawet pestki, ale rozumiem, że nie każdy lubi je jeść… Dla zdrowia wystarczy, że nie pozbawisz jabłka skórki i zjesz je razem z nią.
Nieobrane jabłko dostarczy twojemu organizmowi pokaźną dawkę cennych dla niego pektyn, które oczyszczą go z trujących substancji. Dlatego jeśli palisz papierosy, stykasz się ze szkodliwymi substancjami w pracy lub mieszkasz w dużym, przemysłowym mieście – jedz jabłka ze skórką, a twój organizm ci za to podziękuje :).
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Surowe jabłka są też cennym źródłem witaminy C, która pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki oraz zadbać o młody wygląd skóry, a kiedy połączy się z witamina P, uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu.

6 powodów, by jeść jabłka
- Pomimo kwaśnego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają duże ilości zasadowego potasu (reguluje gospodarkę wodną) i żelaza (zapobiega anemii).
- Surowe jabłka wzmacniają układ krążenia i układ nerwowy, poprawiają pracę wątroby i mają działanie moczopędne, dlatego mogą pomóc zmniejszyć obrzęki nóg.
- Według medycyny ludowej systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów.
- Gotowane jabłka w postaci musu pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej.
- Herbatka ze skórek jabłka ma właściwości dezynfekujące, dlatego pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy ustnej.
- Jabłka sycą i dostarczają niewielkich ilości kalorii - średnie jabłko o wadze 10 dag to tylko 30–50 kcal, dlatego są niezastąpione w kuracjach odchudzających. Nie można jednak ich jeść bez ograniczeń, gdyż zawierają cukier prosty – fruktozę.
Czy wiesz, że…
- Kontakt jabłka z metalem powoduje, że możemy utracić część zawartych w nim witamin, dlatego, aby temu zapobiec staraj się używać nierdzewnych noży i plastikowych tarek, a już przygotowane owoce skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie tylko dostarczysz swojemu organizmowi więcej witamin, ale także uchronisz owoc przed zbrązowieniem).
- Jeśli będziesz odpowiednio przechowywał jabłka (w chłodnym i zacienionym miejscy), będą one nadal dobre nawet po 10 miesiącach od chwili zerwania z drzewa.
- Przypuszcza się, że ojczyzną jabłoni są Chiny – stąd dotarły najpierw do Azji, a następnie do Europy.
- Na terenie Polski jabłka były znane już za czasów prasłowiańskich mieszkańców Biskupina, a sam Mikołaj Rej pisał o powszechnej uprawie jabłek w Polsce.
- Niestety, dziś zajadamy się raczej importowanymi z innych krajów odmianami jabłek – rzadko kiedy spotykamy tak popularne kiedyś kosztele, malinówki czy szare renety…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze